.avif)
Kun je ons vertellen hoe het thema "sense of belonging" een rode draad is geworden in je projecten?
Het heeft vele jaren geduurd voordat ik erachter kwam waar ik thuishoorde, nadat ik mijn zeer intense, hechte familiehuis had verlaten. Mijn grootmoeder was Frans, mijn grootvader en overgrootvader en moeder waren nomadisch en waren opgegroeid in een Europees circus, mijn vader en oom waren klassieke muzikanten en mijn Schotse moeder was een textielkunstenaar. We woonden in Holloway, Londen, en ik ging naar de lokale school. Al heel vroeg realiseerde ik me dat de kinderen op school een heel ander gezinsleven hadden dan ik. Ik deed enorm mijn best om erbij te horen, maar voelde me altijd een buitenstaander. Thuis voelde ik me echter geliefd, hoorde ik ergens bij en voelde ik me heel veilig. Toen ik eenmaal het huis verliet, moest ik lang zoeken naar mijn eigen gevoel van "belonging". Ik probeerde het familiegevoel dat ik zo had geliefd te repliceren, maar uiteindelijk realiseerde ik me dat dit niet was waar ik naar op zoek was. Ik geloofde dat erbij horen één vastomlijnd ding was, waarschijnlijk door onderliggende conditionering door onderwijs en de maatschappij, maar in werkelijkheid is erbij horen individueel en hoeft het niet te zijn wat je denkt dat het zou moeten zijn.
NDSM is een steeds evoluerende plek met een bestaande gemeenschap en nieuwe gemeenschappen die voortdurend groeien.
Uiteindelijk, 20 jaar na het verlaten van huis, ontdekte ik wat het voor mij betekende. Voor mij was dat ruimte en vrijheid hebben om mezelf uit te drukken en in een relatie te zijn waarin ik omarmd en aangemoedigd word om mezelf te zijn. Ik moet geliefd worden en iemand hebben om van te houden, maar ik realiseerde me dat ik dat niet nodig heb door moeder te zijn, wat een grote stap is voor een vrouw om dat voor zichzelf toe te geven.
Toen ik eenmaal begreep wat je thuis voelen voor mij betekende, ben ik op missie gegaan om te ontdekken wat het voor anderen betekent en hoe het begrijpen van de complexiteit van je thuis voelen gemeenschappen samen kan brengen.



Wat denk je dat dit thema betekent in een dynamische plek zoals NDSM of Amsterdam-Noord?
NDSM is een steeds evoluerende plek met een bestaande gemeenschap en nieuwe gemeenschappen die voortdurend groeien. Door de workshops te doen, kreeg ik inzicht in verschillende perspectieven. Het was duidelijk dat sommige mensen verandering als een bedreiging zagen en anderen als een opwindende toekomst. Vanuit een buitenstaandersperspectief voelde het heel belangrijk dat alle groepen met elkaar in gesprek gingen en begonnen in te zien wat de mogelijkheden konden zijn zodra ze elkaar begonnen te begrijpen.
Je hebt workshops gedaan met individuen uit Amsterdam (Noord) als onderdeel van het project. Hoe hebben deze workshops de ontwikkeling van het kunstwerk beïnvloed?
Door te luisteren en verschillende gezichtspunten te begrijpen. Alle zinnen en woorden die in de installatie worden gebruikt, komen voort uit de woorden die mensen opschreven in de workshops om uit te drukken hoe ze zich voelen over wat er gebeurt, hoe ze de toekomst zouden willen zien en wat je thuis voelen voor hen betekent. Het was ongelooflijk om de energie en creativiteit in de workshops te zien. Alle deelnemers waren volledig betrokken en wilden hun gedachten en meningen overbrengen. Er was passie voor het leven op een plek die in ontwikkeling was en zij waren onderdeel van die evolutie. Leven op een plek waar ze enorme veranderingen ervoeren en leerden hoe ze daarmee om moesten gaan. Sommige mensen waren niet zo blij en wilden gehoord worden, terwijl anderen wilden dat nieuwe dingen tot bloei kwamen.
Erbij horen kan heel vloeibaar zijn en voor iedereen anders, maar tegelijkertijd een collectieve ervaring.
De workshops brachten veel gevoelens, passie, vreugde, woede, vragen, discussie en emotie naar boven. Sommige verhalen gingen over het verleden en sommige waren enthousiast over de mogelijkheden. Mooie persoonlijke gebeurtenissen werden gedeeld en samen werd een beeld gevormd van een nieuwe sterke gemeenschap. De dichter Mahat Arab vatte dit perfect samen in zijn gedicht dat voortkwam uit deze gesprekken.
.avif)


.avif)
"(Leave) Space for Space" heeft als doel een gevoel van ergens bij horen binnen de gemeenschap te creëren. Hoe zie je het kunstwerk verbindingen bevorderen en resoneren met de mensen, zowel bewoners als bezoekers van NDSM?
Ik hoop dat de woorden en zinnen die uit de workshops zijn voortgekomen en nu de installatie sieren, resoneren met de gemeenschap en voorbijgangers. De woorden zijn precies zoals ze in de workshop zijn geschreven. Het is voor mij belangrijk dat wanneer ik een gezamenlijke installatie maak, de deelnemers zichzelf erin kunnen herkennen en dat ze een gevoel van eigenaarschap en erbij horen voelen.
Nu ik met veel gemeenschappen over de hele wereld heb gewerkt, voel ik me altijd erg bevoorrecht dat ik de kans heb gekregen om met mensen te zitten en naar hun verhalen te luisteren. Ik ben altijd onder de indruk en dankbaar hoe genereus mensen zijn met hun gedachten en ideeën en hoeveel ze genieten van het delen en gehoord willen worden. Ik voel me vaak nederig om slechts een onderdeel van het proces te zijn. Het zoeken naar ergens bij horen is zo belangrijk in het leven van mensen. Het is niet vaststaand, het is individueel. Je kunt belonging vinden en verliezen, of ervoor kiezen om op verschillende momenten in je leven op zoek te gaan naar een ander gevoel van erbij horen. Je thuis voelen kan heel vloeibaar zijn en voor iedereen anders, maar tegelijkertijd een collectieve ervaring.