Cultuur
(Leave) Space for Space

(Leave) Space for Space

MORAG MYERSCOUGH

KUNST PROGRAMMERING DOOR STICHTING NDSM-WERF

No items found.

Deze zomer verschijnt er een nieuw, kleurrijk kunstwerk van de Britse kunstenaar Morag Myerscough op NDSM, vlak bij de waterkant op de werf. Je kent Morag Myerscough misschien van haar installatie op Coachella in 2024.

Wat maakt dat je je ergens thuis voelt? Die vraag vormt het hart van het werk (Leave) Space for Space - een tijdelijke ontmoetingsplek op NDSM, verrijkt met kleurrijke tekstborden geïnspireerd op en door Amsterdam-Noord. Het werkstaat symbool voor uitwisseling en verbinding, te midden van de dynamische ontwikkelingen in zowel het snel veranderende Amsterdam-Noord als het groeiende NDSM-gebied. Het resultaat is een speelse en opvallende constructie met zitplaatsen, schommelbankjes en mobielen die dansen op de wind. Een ontmoetingsplaats voor iedereen, jong, oud, lokaal, en internationaal.

Inspiratie uit workshops over Amsterdam-Noord  

Myerscough staat bekend om haar locatie-specifieke benadering, waarbij ze typerende zinnen, woorden en visuele gedichten gebruikt om een gevoel van lokale gemeenschap, gedeelde identiteit en eigenaarschap over de openbare ruimte te creëren. Tijdens workshops hebben buurtbewoners hun kijk op Amsterdam-Noord met haar gedeeld. Deze input heeft Myerscough vertaald naar woorden en patronen die een prominente plek innemen in de installatie.

Voor nog meer lokale inbedding werkt de kunstenaar voor "(Leave) Space for Space" samen met spoken-word artiest en performer Mahat Arab. Op basis van de verhalen die deelnemers hebben gedeeld tijdens de workshops, heeft hij een gedicht geschreven over 'belonging'. Lees het gedicht hier, of beluister het in een spoken-word voordracht door Mahat Arab hieronder.

Over de kunstenaar

Morag Myerscough's mantra is 'Maak gelukkig degenen die dichtbij zijn en degenen die ver weg zijn zullen komen'. Geboren en getogen in Holloway, Londen, heeft Morag altijd in de stad gewoond en is gefascineerd door hoe kleur, patroon en woorden stedelijke omgevingen kunnen veranderen en de perceptie van ruimtes in plaatsen kunnen veranderen. Van scholen en ziekenhuizen tot culturele centra en stadscentra transformeert Morag openbare ruimtes door boeiende ervaringen te creëren voor iedereen. Haar sterke visuele benadering is direct herkenbaar en verheft elke context waarin het wordt geplaatst. Haar werk is geworteld in het creëren van een gevoel van vreugde en verbondenheid voor allen die het tegenkomen. Ze werkt vaak samen met gemeenschapsgroepen om ideeën te ontwikkelen die de identiteit van de gebruikers weerspiegelen, gebruikmakend van een gedeelde culturele geschiedenis en erfgoed van het lokale gebied.

Dit kunstwerk is mede mogelijk gemaakt door de bijdragen van Amsterdams Fonds voor de Kunsten (AFK), Cultuurfonds, BPD Cultuurfonds, Vriendenloterij Fonds, de Gemeente Amsterdam, en sponsoring van Plug Verfgroothandel.

No items found.
Credits
Foto's door Robin van Dijk, Ewa Scheifes, Juliette Rowland, Gareth Gardner