Nu te zien op de NDSM-werf: 11 juli t/m 8 augustus 2025
De installatie is te zien van 11 juli tot en met 8 augustus 2025 op de NDSM-werf en is van dinsdag t/m
zondag tussen 13:00 en 19:00 uur te beleven (bij droog weer). De installatie wordt 3x per uur geactiveerd.
'In verband met de IJ-hallen aankomend weekend zal PIVOT op zaterdag 19 juli en zondag 20 juli niet geactiveerd worden en is het werk lastiger te zien. Vanaf dinsdag 22 juli is de installatie weer volledig te bezoeken met de normale activatie tijden.’
PIVOT legt op prikkelende wijze verbanden tussen industrialisatie, landbouw en de veranderende stedelijke omgeving, en nodigt op speelse wijze uit tot reflectie op klimaatadaptatie en onze relatie met de natuur. De installatie van 100 meter lang is een pivot-irrigatiesysteem, dat veel wordt gebruikt in de grootschalige landbouw in onder andere Mexico en Zuid-Amerika.
Op de NDSM-werf—een voormalig industrieel scheepsbouwterrein dat nu fungeert als creatieve broedplaats midden in een snel urbaniserend gebied— wordt PIVOT een symbool voor transformatie. De installatie biedt een speels en verkoelend moment tijdens hete zomerdagen op het overwegend betonnen terrein. Hiernaast vormt het een kritische reflectie op monocultuurvorming, zowel ecologisch als maatschappelijk. Dit staat in scherp contrast met de missie van Stichting NDSM-werf, die inzet op meerstemmigheid, experiment en diversiteit op NDSM en in de openbare ruimte.
Over Héctor Zamora
PIVOT (2025) van Zamora & vão is het eerste monumentale werk van Héctor Zamora dat in Nederland wordt gepresenteerd. Eerder realiseerde hij grootschalige projecten zoals Strangler (Triennale Brugge 2021) en The Roof Garden Commission op het Metropolitan Museum in New York (2020). De grond vormt vaak het fundament van Héctor Zamora’s (Mexico-Stad,1974) praktijk. Zijn grootschalige installaties gaan een relatie aan met de plek, waarbij met regelmaat lokale bouwmaterialen en architectonische elementen centraal staan. Zamora creëert ruimtelijke interventies die niet enkel bekeken worden, maar die ook stimuleren tot een fysieke ervaring; ze nodigen uit tot bewegen, voelen en een ruimte op een nieuwe manier beleven.
Over vão vão (São Paulo, 2013) werd opgericht door de architecten Anna Juni, Enk te Winkel en Gustavo Delonero om ruimtelijk onderzoek te doen binnen een breder werkveld. Naast architectuur putten zij uit ervaring en inspiratie uit de beeldende kunst dat leidde tot de ontwikkeling van installaties die ze ondermeer toonden op de architectuur biënnale in São Paulo en de Biënnale van Latijns-Amerikaanse Architectuur.
Podcast NDSM X HÉCTOR ZAMORA & ENK TE WINKEL (VÃO)
wordt mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Mondriaan Fonds.
.webp)