Wolkenpoort | Yasser Ballemans i.s.m. Klein Amsterdam (2023) Archief

KUNSTPROGRAMMERING DOOR STICHTING NDSM-WERF

De wolkenluchten boven NDSM en het IJ nodigen uit tot dromen en fantaseren. De installatie ‘WolkenPoort’ ontwikkelde kunstenaar Yasser Ballemans samen met leerlingen van basisschool Klein Amsterdam. WolkenPoort is een monument dat ingaat op het dromen over de toekomst. Vlaggen worden vaak gebruikt om iets te herdenken of om aan te geven van wie een plek is. Ze bevestigen daarom (net als monumenten) vaak bestaande machtsstructuren. Maar kunnen vlaggen ook symbool staan voor inspiratie, verandering en beweging?

Met deze vragen ging Yasser Ballemans in opdracht van Stichting NDSM-werf aan de slag met leerlingen van Klein Amsterdam. Leerlingen van Klein Amsterdam (nu groep 8) stelden in een workshop verschillende ontwerpen voor, een aantal zaten in de ‘kunstcommissie’ die feedback gaven over het definitief ontwerp, en de leerlingen gaven aan dat het mooi zou zijn als er elk jaar een nieuw ‘afscheidsritueel’ aan de WolkenPoort verbonden zou worden.

De WolkenPoort is een ritualistische poort geworden die de kinderen van het laatste schooljaar eert. Een poort met een veranderende wolkenlucht vol dromen over een beweeglijke toekomst. De kinderen tekende of fotografeerde een wolk die ze het afgelopen jaar opviel, op een idee bracht of gewoon mooi vonden, en deze zijn nu als vlag in de WolkenPoort te zien (gemaakt bij Grafische Werkplaats Amsterdam). Samen vormen ze een tijdelijke wolkenlucht. Deze vlaggen staan voor inspiratie, verandering en beweging. Centraal staat de wens om de kinderen mee te geven dat ze op hun eigen kompas mogen blijven varen en daar eigenaarschap over hebben. 

Na zes weken op NDSM verhuist WolkenPoort eind juni van de pontaanlanding van de NDSM-werf naar het schoolplein van Klein Amsterdam. 

OVER DE KUNSTENAAR

Als beeldend kunstenaar is Yasser Ballemans geïnteresseerd in de rol van kunst in rituelen, zoals optochten, kampvuren, carnaval en herdenkingen. Ballemans onderzoekt in veel projecten hoe gezamenlijk betekenisvolle kunst kan worden gemaakt.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.