Cultuur
Landed rock

Landed rock

Clinton Kabena

LANDED ROCK | CLINTON KABENA, ART INSTALLATION, LOAD OUT

No items found.
Over dit kunstwerk

Het lijkt alsof deze auto met een flinke klap is geland. De installatie Landed Rock (Gelande rots) van ontwerper en beeldend kunstenaar Clinton Kabena gaat over migratie. In 2022 waren wereldwijd meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Zij vestigen zich meestal in een omgeving ver weg van huis, die voor hen onbekend en nieuw is. Kabena is gefascineerd door deze crash in een andere cultuur. Naast de gecrashte auto zijn op de drie NDSM Billboards visuals te zien die reageren op het onderwerp "grenzen".

Over zijn werk vertelt Clinton dat hij met deze kunstwerken de kijker uitdaagt om na te denken over de fantastische aard van grenzen, geconstrueerd als ze zijn vanuit de collectieve verbeelding van samenlevingen. De confrontatie van de grootsheid van deze monumentale structuren met de fragiele draden van eenheid die ze proberen te bewaren, nodigt uit tot introspectie. Deze werken overstijgen het politieke en duiken in het psychologische domein waar naties worden geweven uit dromen en aspiraties.

Over de kunstenaar

Clinton Kabena gebruikt in zijn werk voertuigen als een centraal thema, als letterlijke en figuurlijke voertuigen die deze verhalen vervoeren. Ze zijn de verbinding tussen bestuurder, passagier en de route, en laten zien hoe mobiliteit en het menselijke verlangen naar verandering altijd verbonden zijn.

Mijn werk richt zich op de transformerende aard van reizen, in het bijzonder Afrikaanse migratie, en de veerkracht van de individuen die ze ondernemen. Via mijn kunst bekijk ik de sociale netwerken die door deze reizen ontstaan en de diepgaande impact die ze hebben op individuen, families en gemeenschappen. In mijn werk gebruik ik voertuigen als een centraal thema omdat zij de letterlijke en figuurlijke voertuigen zijn die deze verhalen vervoeren. Ze zijn de verbinding tussen de bestuurder, de passagier en de route en symboliseren de connecties tussen mobiliteit en het menselijke verlangen naar verandering.

De installatie is onderdeel van Refresh Amsterdam #2: War & Conflict. Het tweede deel van deze installatie (een andere auto) is te zien in het Amsterdam Museum. Dit werk is ook het eerste onderdeel van de tentoonstelling (Un)monumenting die van 17 december 2023 t/m 18 februari 2024 te zien is op de NDSM-Werf en in de NDSM Loods.

No items found.
Credits
Robin Van Dijk