Informatie

Van scheepswerf tot cultureel stadsplein
Vanaf de jaren twintig tot de jaren tachtig van de vorige eeuw was de NDSM-werf één van de grootste scheepswerven van de wereld, waar imposante mammoettankers van de helling rolden. Na het staken van deze activiteiten werd dit uitgestrekte terrein – met haar imposante decor van kraanspoor, loodsen en een reusachtige hellingbaan – een thuishaven voor creatieve pioniers als Dogtroep en Robodock. Tal van initiatieven volgden: Over het IJ-festival, Nieuw Dakota, muziekfestivals zoals De Zon en DGTL en andere culturele evenementen.

📰 In ons Magazine lees je achtergrondverhalen over de geschiedenis van de werf en de kunstprojecten terug.

📆 Check het programma op en rond de werf.

File:Instagram icon.png - Wikimedia Commons Volg ons op Instagram voor al het laatste nieuws.

Op het terrein staat ook de NDSM Loods, waarin zich de Kunsstad bevindt, een architectonisch monument met circa vierhonderd kunstenaars, vormgevers, architecten en decorbouwers: één van ‘Neerlands’ grootste broedplaatsen.

Ambitie
Haar uitgesproken, open en ruimtelijke karakter maakt de werf aantrekkelijk voor creatief experiment, innovatieve ambities en ondernemerschap. Het is een plek die tot de verbeelding spreekt en aanzet dingen te realiseren die nergens anders mogelijk zijn. Zo vestigt het het grootste Street Art museum ter wereld zich in de Lasloods op de werf (2020). Ook bedrijven als Hema en Red Bull hebben in NDSM een unieke thuisbasis gevonden. Het industriële erfgoed in combinatie met nieuwe creatieve bedrijvigheid zorgt voor een interessante dynamiek.

Wonen
De NDSM-werf is een icoon op zich, een stad in een stad, dat nog eens extra wordt benadrukt door de oversteek met het pontje. Waar er op oost veel (gerestaureerde) monumenten staan is er op west meer ruimte voor stedelijke ontwikkeling. Leven staat hier centraal. Wonen met zicht op het IJ, werken in een nieuw stadsdistrict. Koffie drinken om de hoek, werken aan het water of in een van de nieuw te ontwikkelen kantoorruimten op de werf. Je kunt hier straks je hart op halen in unieke winkels, exposities bezoeken of festivallen met vrienden. De bijzondere dynamiek van de werf wordt hiermee nog levendiger. Een thuishaven voor pioniers, in een 24/7 stadsdistrict.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.