Cultuur
NOT-IN-MY-BACK­YARD

NOT-IN-MY-BACK­YARD

Rob Voerman

NOT IN MY BACKYARD | ROB VOERMAN, KUNSTINSTALLATIE, ENTREEKAVEL

No items found.

Not-in-my-Backyard van Rob Voerman is een installatie waarin verschillende functies en referenties gecombineerd worden: die van schuilplaats, nachtclub, kerk en bar. Het werk is een reactie op de (over)regulatie van de publieke ruimte in Nederland. Volgens Rob is elke vierkante meter ontworpen, en worden functies in de openbare ruimte zorgvuldig gekozen.  Er is vrijwel geen plek te vinden waar op een meer losse manier functies vermengd worden. 

Oorspronkelijk gemaakt voor de Biennial Open Source in de Bijlmer in 2009 verhuisde Not-in-my-Backyard naar het AMC (Amsterdam Medisch Centrum). Nu vindt Not-in-my-Backyard voor 9 maanden een thuis binnen een andere context: die van de NDSM: een culturele werf waar ruimte is voor experiment, voor het bevragen van de publieke waarden en het inzetten op een niet-exclusieve, meerstemmige, publieke ruimte waar veel mogelijk is. Kunst, festivals, evenementen, maakruimte voor kunst en ambacht en industrieel erfgoed komen hier samen.

Op de plek waar voorheen Sexyland zat en de afgelopen twee jaar enkel gras omhoog stak, staat nu een sculptuur waar je (overdag) ook naast of in kunt gaan (zitten). Stichting NDSM-werf presenteert site-sensitieve kunst in reactie op de context van NDSM. Deze veranderende context wordt bepaald door de ruimte die er nu is voor kunst, creativiteit en experiment, een culturele werf, en waar veel nieuwbouw omheen is komen te staan.

De architectonische constructies, sculpturen, tekeningen en geënsceneerde foto’s van Rob Voerman (1966) zijn verontrustend en verleidelijk tegelijk. Ze schetsen een perfect geconstrueerde, utopische wereld met apocalyptische trekjes, een wereld die voortdurend groeit maar ook beschermd is, een wereld die kapot is, maar ook uit zijn as herrijst.
No items found.
Credits
Visuals: Rob Voerman, Gert Jan van Rooij