Cultuur
In tune

In tune

HENK SCHUT

IN TUNE | HENK SCHUT, KUNSTINSTALLATIE, Y-HELLING

No items found.
Over het kunstwerk

IN TUNE gaat over het vinden van een nieuwe balans tussen de mens en haar omgeving door een beroep te doen op ons horend en luisterend vermogen. Net als bij het stemmen van een muziekinstrument, waarmee een uiterst luisteren en observeren wordt gevraagd, moeten wij blijven luisteren en ons als mens tunen met onze omgeving.

Henk Schut opereert al meer dan 20 jaar op de voormalige scheepswerf. Schut, o.a. bekend van grootschalige installaties als THE VAN GOGH MILE, waarbij hij een rood touw liet spannen van het Van Gogh Museum naar de Hermitage in Amsterdam, realiseert nu een werk speciaal voor NDSM. De geluidsinstallatie IN TUNE bestaat uit een grote bronzen stemvork van 3 meter hoog en vier hoorns die vanaf de Y-helling geluid naar de vier windrichtingen brengen. Op steeds wisselende momenten stemt de stemvork de omgeving. In aanraking komend met het water en het beton van de Y-helling worden er steeds andere klanken geproduceerd. Het geluid en de trilling van de vork verspreiden zich golvend over het water, kaatsend tegen de betonnen muren en metalen constructies op de helling. De hele plek wordt hiermee een akoestisch muziekinstrument.

Curator Petra Heck: “De Y-helling is een bijzondere lokatie, omdat dit de plek is waar vroeger de schepen het water in rolden. Het uitzicht op het IJ en de stad Amsterdam vanaf deze plek is uniek. Voor Stichting NDSM-werf is het niet alleen van belang dat Henk Schut een NDSM-kunstenaar van het eerste uur is, maar ook dat hij met zijn werk reageert op de plek, de historie en het heden. NDSM heeft naast oude mythen ook nieuwe beelden en geluiden nodig om invulling te geven aan de bijzondere sense of place van NDSM.”

Over de kunstenaar

Henk Schut is een kunstenaar die met een open, nieuwsgierige blik omgevingen, gemeenschappen, historische gebeurtenissen en actualiteiten analyseert. Hij creëert ruimtes binnen een ruimte, plek of context, waarbij architectuur en geluid vaak een belangrijke rol spelen. In zijn werk richt Schut zich al geruime tijd op de relatie tussen geluid en ruimte. De kunstenaar zoekt met zijn installaties steeds naar manieren waarop een plek via geluid heroverwogen of opnieuw bekeken kan worden.

No items found.
Credits
Visuals: Henk Schut, Gert Jan van Rooij