Wilde dieren op NDSM met het werk Animal Factory van Luca Boscardin

Ontwerper en illustrator Luca Boscardin is een van de twee winnaars van de Open Call die dit jaar werd uitgeschreven door Stichting NDSM-werf. Zijn project Animal Factory bestaat uit minimalistisch vormgegeven metalen dieren als een krokodil en een giraffe. De werken nodigen uit om op te zitten of juist op te klimmen en spelen zo met het idee van de NDSM-werf als urban jungle. De dieren zijn vanaf 19 augustus terug te vinden in de openbare ruimte van de werf.

“Het is natuurlijk voor de mens om te willen spelen, onze creativiteit te gebruiken, en af ​​en toe aan iets fantastisch en geks denken.” – Luca Boscardin 2021

Animal Factory is een verzameling dieren die op een eenvoudige en abstracte manier ontworpen zijn, elk met behoud van de exacte grootte en verhoudingen van de echte dieren. De objecten – een giraffe, gorilla, krokodil en wolf – worden gekenmerkt door een minimale vorm, gemaakt van metalen buizen en een minimaal gebruik van kleur: elk exemplaar is geschilderd in één enkele tint, om zo voorbijgangers aan te moedigen hun geest open te stellen en hun fantasie de vrije loop te laten. Waar vanuit een bepaalde hoek de stalen constructie geen specifieke vorm lijkt te hebben, worden vanaf een andere plek de contouren van een gorilla duidelijk zichtbaar. Zo vormen de dieren verrassingen in het industriële landschap.

Met de objecten hoopt Luca Boscardin aan te zetten tot creativiteit en multifunctioneel gebruik van de werf. Zo kan de gorilla ook dienen als een speelobject, is de giraffe wellicht een alternatief hulpmiddel voor een work-out en is de krokodil een geschikte plek voor bezoekers om neer te strijken met een kopje koffie. Als ontwerper van speelgoed tekent Luca dagelijks ruimteraketten, fantasiewezens, denkbeeldige personages en supersnelle auto’s. Met de levensgrote metalen dieren geeft hij bezoekers van de werf de ruimte hun eigen verbeeldingskracht te gebruiken en nodigt hij jong en oud uit om te spelen, hangen of sporten.

Animal Factory is tot stand gekomen met de hulp van staal timmerman Iwan Snel, ook gevestigd op de NDSM-werf. Het gehele project is ontworpen en geproduceerd in de directe omgeving van NDSM.

Over Luca Boscardin

Luca Boscardin is een Italiaanse designer en illustrator gestationeerd in de NDSM-Loods met zijn studio. Zijn werk bestaat voornamelijk uit het ontwerpen en creëren van speelgoed voor kinderen. Door middel van spel probeert hij hij kinderen bloot te stellen aan nieuwe ontwerpen en manieren van denken. Naast speelgoed ontwerpt Boscardin  ook logo’s en iconen voor o.a. technologiebedrijven.

Praktische informatie

De verschillende werken van ‘Animal Factory’ zijn vanaf 19 augustus te zien op verschillende plekken op de werf. Naast Luca Boscardin viel ook de inzending van Anne-Jan Reijn in de prijzen. Zijn werk ‘Public Air Filters’ is ook nog te zien op de Ms. Van Riemsdijkweg, tegenover het gebouw de Pontkade.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.