Waarom wij onze werknemers vrij geven op 1 juli

Op 1 juli 1863 werd de Nederlandse slavernij in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. In werkelijkheid moesten de tot slaafgemaakten nog tien jaar langer, tot 1873, gedwongen doorwerken. De gevolgen van het slavernijverleden werken nog steeds door in de huidige samenleving. Volgend jaar herdenken en vieren wij 150 jaar afschaffing van de slavernij. 1 juli (ook bekend als Keti Koti of Dia di Abolishon) wordt echter nog niet erkend als nationale herdenking en vrije dag in Nederland. Stichting NDSM-werf wil hier graag een bijdrage aan leveren.

De roep om 1 juli uit te roepen tot een nationale vrije dag wordt ieder jaar luider. Op 24 juni 2021 werd de petitie ‘1 juli moet een nationale feest- en herdenkingsdag worden’ gelanceerd door stichting Nederland Wordt Beter, FunX en The Black Archives. Meer dan 62.000 mensen ondertekenden de petitie binnen een week. In afwachting van de behandeling van de petitie nemen steeds meer bedrijven en organisaties al een stap in de goede richting en geven hun werknemers vrij op 1 juli.

Als Stichting NDSM-werf willen we niet wachten tot de politiek actie onderneemt, maar zelf in actie komen. Wij vinden het als organisatie tevens belangrijk om het goede voorbeeld te geven en stil te staan bij ons gezamenlijk verleden.

Wij stellen daarom 1 juli zelf in als vrije dag/compensatie dag, totdat 1 juli als nationale vrije dag erkend wordt in Nederland.

Doe ook mee. Samen maken we van 1 juli een nationale vrije dag.

Meer info over de campagne

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.