TIM VERMEULEN NIEUWE DIRECTEUR NDSM-WERF

Foto door: Vika Ushkanova

Tim Vermeulen wordt per 1 september 2019 de nieuwe directeur van Stichting NDSM-werf. Vermeulen (1974) is momenteel programmadirecteur bij de Dutch Design Week en Dutch Design Foundation in Eindhoven. Thomas van Dalen, bestuursvoorzitter van de NDSM Werf: “We halen met Tim iemand in huis met een groot netwerk in de Nederlandse en internationale kunst- en designwereld, iemand die echt kan bijdragen aan de visie van en over de werf.” Meer dan ooit tevoren hebben Amsterdam en Amsterdam-Noord behoefte aan een plek zoals de werf, aldus Vermeulen: “De stad en het stadsdeel zijn volop in ontwikkeling en dat brengt een ongelooflijke dynamiek teweeg waarbinnen nieuwe dingen kunnen groeien.”

Volgens Vermeulen weerspiegelt de NDSM-werf de rijkdom en diversiteit van Amsterdam omdat enerzijds bestaande en nieuwe krachten samenkomen om te bouwen aan toekomst van de stad. En anderzijds door ruimte te geven aan vertraging en de waardering van wat er al is, zoals de rijke maakgeschiedenis van de werf zelf. “Het terrein is een continue veranderende oase waar inwoners, kunstliefhebbers en bezoekers de werfgemeenschap van makers, kunstenaars, creatieve ondernemers en tijdelijke gebruikers ontmoeten, en vorm geven aan ‘edgy’ evenementen, kunstenaarsprojecten en festivals. Ik sta te popelen om aan die verbinding te mogen bij dragen.”

Over Tim Vermeulen
Tim Vermeulen studeerde beeldende kunst en fotografie aan de Academie voor Schone Kunsten (Antwerpen) en LUCA School of Arts (Brussel), en werkt sinds 1998 als organisator, programma- en tentoonstellingsmaker in de kunst, architectuur en designwereld. Samen met meubelmerk Pastoe en het Centraal Museum gaf hij in 2004 de aanzet tot Utrecht Manifest, een biënnale voor Social Design. Vanaf 2009 leidde Vermeulen voor Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode, het internationale programma Designworld en organiseerde hij tal van tentoonstellingen en projecten in binnen- en buitenland. Ook was hij betrokken bij de fusie van Premsela met NAi en Virtueel Platform tot Het Nieuwe Instituut. Voor het Nieuwe Instituut was hij onder andere intendant van het regioprogramma Eindhoven. Tim Vermeulen was commissielid bij Fonds Beeldende Kunst Bouwkunst en Vormgeving en Dutch DFA, gaf les aan de Gerrit Rietveld Academie, Design Academy en ArtEZ, en was bestuurslid van STRP Biënnale en RAUM.

Over Stichting NDSM-werf
Stichting NDSM-werf regisseert, initieert, cureert, verbindt en stimuleert activiteiten op de NDSM-werf waardoor de stad, haar bewoners en bezoekers deze plek nu en in de toekomst omarmen als een gebied waar ruimte is voor het onverwachte. Stichting NDSM-werf beoogt een centrale positie voor de werf in Amsterdam en stelt zichzelf de opdracht om de wereld te overtuigen van de unieke status van de werf als plek van blijvende tijdelijkheid en van creatief experiment.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.