Street art legende Eduardo Kobra schildert Anne Frank

De internationaal gerenommeerd kunstenaar Eduardo Kobra, bekend van ’s werelds grootste street art kunstwerk in Rio de Janeiro, schildert momenteel op de deur van de Lasloods een 240 m2 grote muurschildering van Anne Frank. Het was een lang gekoesterde wens van Kobra om in Amsterdam een werk te realiseren. Hij koos Anne Frank als onderwerp: “Haar verhaal zet tot op de dag van vandaag aan tot diepe bezinning, maar inspireert tegelijkertijd vele jongeren door de moed en wijsheid van deze jonge vrouw.”

Het portret van Anne Frank, getiteld ‘Let me be myself’, wijst op het belang om ieders identiteit volledig te respecteren. Met het portret borduurt de kunstenaar voort op terugkerende thema’s in zijn werk zoals wereldvrede, onderlinge verbondenheid en wederzijds begrip. Eduardo Kobra maakt kleurrijke portretten van iconische figuren die hij op gigantisch formaat schildert op flatgebouwen en fabrieken wereldwijd. De Dalai Lama, John Lennon, Nelson Mandela, Martin Luther King en Ghandi werden eerder al door hem geportretteerd. Het rijke kleurenpalet doet denken aan een caleidoscoop en de muurschilderingen verbeelden levensverhalen van vrede, hoop en moed. Als officieel kunstenaar van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro maakte Kobra het werk ‘Todos somos um’ (We are all one).

“Kobra’s project in Amsterdam is voortgekomen uit een bezoek eerder dit jaar aan São Paulo door burgemeester Van der Laan en is onderdeel van de samenwerking tussen beide steden”, vertelt Joelke Offringa, die als voorzitter van Instituto Plataforma Brasil het project heeft geïnitieerd en Kobra heeft betrokken.  Het project is een nauwe samenwerking tussen de Gemeente Amsterdam, Instituto Plataforma Brazil, Street Art Today en Stichting NDSM-werf. De locatie in Amsterdam Noord is bewust gekozen. “De NDSM-werf heeft een internationale reputatie als kunstzinnige, innovatieve en experimentele vrijplaats waardoor de boodschap van vrijheid en moed die Kobra uitdraagt in zijn werk samenvalt met de locatie”, vertelt Peter Ernst Coolen, die namens Street Art Today de gehele productie in Amsterdam heeft georganiseerd.

Samen met zijn team is Kobra op dit moment hard aan het werk om ‘Let me be myself’ te voltooien. Voor het werk van 240 m2 zijn meer dan 450 spuitbussen en 35 liter lakverf nodig. Op zondag 2 oktober is het portret gereed.

Over de relatie Amsterdam – São Paulo

São Paulo en Amsterdam werken sinds 2012 met elkaar samen. Tijdens het laatste bezoek van burgemeester Van der Laan in juni 2016 werd een eerbetoon aan Johan Cruijff georganiseerd op het Cruyff Court in São Paulo. Dankzij dit Nederlandse voetbalicoon hebben 300 Braziliaanse kinderen nu een veilige plek waar zij terecht kunnen, in beweging komen en goed onderwijs krijgen. Joelke Offringa van Instituto Plataforma Brasil heeft Eduardo Kobra tijdens het eerbetoon gevraagd om een blijvend aandenken aan Johan Cruijff te realiseren. Kobra zal in maart 2017, een jaar na het overlijden van Johan, een muurschildering maken met zijn portret.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.