STRAAT Museum presenteert bijzonder oorlogsrelict uit Beiroet

Donderdag 24 februari presenteert STRAAT Museum een bijzondere installatie van de Libanese kunstenaar Jad El Khoury.

Een belangrijk overblijfsel uit de burgeroorlog (1975-1990) in Libanon, een groot rolluik vol kogelgaten uit een winkelstraat in Beiroet, is onlangs verscheept naar Amsterdam. Daar wordt het in een speciale constructie tentoongesteld bij STRAAT. Het is de start van een participatief kunstwerk van de Libanese kunstenaar Jad El Khoury, die bekend staat om zijn artistieke interventies en kleurrijke toevoegingen aan de door oorlog gewonde gebouwen van Beiroet.

Bezoekers aan de tentoonstelling worden uitgenodigd om op gekleurde papiertjes helende boodschappen, gedachten en persoonlijke berichten te schrijven aan burgers in oorlogsgebieden. Vervolgens steken zij die in of door de kogelgaten. Langzamerhand verandert zo het grauwe rolluik in een kleurrijk panorama van hoop.

De boodschappen in het luik worden aan de hand van trefwoorden na enige tijd doorgegeven aan street art kunstenaars in verschillende oorlogsgebieden in de wereld, om samen te gaan werken met Jad El Khoury. De street art kunstenaars gaan met de trefwoorden aan de slag in hun eigen leefomgeving en verbeelden de boodschappen in een serie van unieke kunstwerken en tags.

Die nieuw ontstane werken worden gefotografeerd en keren in die vorm terug naar STRAAT, waar ze als fototentoonstelling worden toegevoegd aan het oorspronkelijke werk: het rolluik van Jad El Khoury. Een deel van de opbrengst van de verkoop van de foto’s gaat naar diverse NGO’s die zich bezighouden met humanitaire hulp.

Jad El Khoury’s werk is er altijd op gericht geweest om grauwe monumenten te transformeren tot poëtische, gechoreografeerde installaties die kunnen bijdragen aan het verwerken van de trauma’s. Met de installatie Care Portal wil hij die boodschap nu een nog veel groter bereik geven.

De tentoonstelling Care Portal—Amsterdam/Beirut is medegeorganiseerd door ME Art Gallery Amsterdam en de kunstenaar zelf.

 

Over Jad El Khoury

Jad El Khoury, geboren in Baabda, Libanon in 1988, is een straatartiest en interieurarchitect. Zijn grootste drijfveer is om de aandacht te vestigen op sociale en politieke kwesties door middel van openbare kunstinstallaties. Met zijn krachtige project Burj el Hawa (The Tower of Wind) heeft Jad een haast volledig verlaten gebouw in het centrum van Beiroet getransformeerd tot een delicaat en choreografisch object, waarin de door de kunstenaar geïnstalleerde gekleurde gordijnen in de wind bewegen tussen de lege en open ramen van de toren. Jad El Khoury bracht dit gebouw weer tot leven en probeerde het collectieve geheugen van zijn stad te helen. Hij is een kunstenaar die zich sterk bewust is van de langetermijneffecten die oorlogen en conflicten op mensen kunnen hebben. Op dit moment doet Jad zijn Master aan de National Academy of Art in Oslo.

Over STRAAT 

STRAAT is hét museum voor graffiti en street art. Zij stellen zowel een aantal van de grootste internationale namen als aanstormend talent tentoon. STRAAT is een graffiti en street art museum voor iedereen, mogelijk gemaakt door een toegewijd team van liefhebbers. Tijdens de Tiqets Remarkable Venue Awards is STRAAT uitgeroepen tot Beste Museum Nederland 2021!

Over ME Art Gallery Amsterdam

ME Art Gallery Amsterdam is een galerie gespecialiseerd in kunst uit het Midden-Oosten en de Arabische wereld. Het doel van de galerie is om kunst uit dit gedeelte van de wereld een internationaal platform te geven.

 

Meer info

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.