Wie is Zanele Muholi?

De drie grote billboards die verspreid staan op de NDSM zijn vernieuwd met werk van niemand minder dan de Zuid-Afrikaanse fotograaf Zanele Muholi (die/diens). Muholi is een geëngageerde fotograaf die – door een activistische lens – de zwarte LGBTQI-identiteit in Zuid-Afrika onderzoekt en documenteert.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Zanele Muholi (@muholizanele)

Al meer dan twintig jaar legt Muholi zwarte queer, transgender en intersekse mensen vast door diens lens, wat heeft geresulteerd in krachtige contrasterende zwart-wit portretten waarmee die de betekenis van ‘zwartheid’ opnieuw opeist en de clichématige, stereotiepe beelden van zwarte mensen ondermijnt. Diens werk is een oprechte weergave van de zwarte en queer identiteit waarvan de veelzijdigheid op een gevierde manier wordt getoond. De mensen op diens foto’s zijn voor de fotograaf niet “slechts” modellen, maar eerder deelnemers die evenveel bijdragen aan de foto als henzelf.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Zanele Muholi (@muholizanele)

De werken die op de NDSM te zien zijn, zijn allemaal zelfportretten van de kunstenaar waarbij Muholi in twee gevallen rechtstreeks in de camera kijkt, of liever, in de ogen van de toeschouwer. Muholi heeft het contrast van de beelden verhoogd zodat de kleur van diens huid wordt benadrukt. Bovendien neemt Muholi in elke foto – door het gebruik van alledaagse materie – een andere gedaante aan, waardoor die in verschillende personages verandert. In het werk ‘Kodwa I, Amsterdam’ (2017) is de kunstenaar gedrapeerd in haar waarmee die opnieuw de strijd aangaat met stereotypen omtrent Afrikanen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Zanele Muholi (@muholizanele)

In de loop der jaren is diens werk tentoongesteld in toonaangevende musea wereldwijd, zoals Tate Modern in Londen en het Guggenheim Museum in New York. In 2017 debuteerde Muholi diens fotoserie ‘Somnyama Ngonyama’ (Hail, the Dark Lioness) in Nederland in het Stedelijk Museum in Amsterdam, samen met een selectie foto’s uit diens serie ‘Faces and Phases’ en ‘Brave Beauties’. Met meerdere prijzen op zak is Muholi uitgegroeid tot een van de meest geprezen fotografen van deze tijd.

De meeslepende werken die op de NDSM Billboards worden getoond, zijn te zien tijdens Pride week Amsterdam.

Check hier waar de werken staan

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.