What to do in corona-times met…Rachelle Meyer

In deze tijden van #socialdistancing, willen we jullie kennis laten maken met al die mensen op de werf. We hebben ze gevraagd om een portie maandagmotivatie en hoe zij de coronatijd doorkomen. Deze week: Rachelle Meyer.

Rachelle Meyer, geboren in de staat Texas, is een Amerikaanse kunstenaar en illustrator. Als kind bracht ze het grootste deel van haar tijd door met haar neus in de boeken wat de bron is van haar grote passie voor tekenen, verhalen vertellen en reizen. Ze behaalde haar diploma in Studio Art aan de Universiteit van Texas in Austin, waarna ze werkte als Photoshop expert in New York. Nu heeft ze haar carrière als illustrator in Europa gelanceerd. Naast werk in opdracht schrijft en illustreert ze ook haar eigen boeken.

Hoi Rachelle! Het is zo leuk om vandaag met je te praten. Kun je wat vertellen over je relatie met de NDSM?

Ik woon al dertien jaar in Amsterdam. Vier jaar geleden zijn we van Amsterdam Oost naar Tuindorp Oostzaan verhuisd. Dus pendelde ik steeds met de NDSM-pont naar mijn studio, die op dat moment in het centrum lag. Ik tekende elke ochtend medepassagiers in een klein schetsboekje en die dagelijkse praktijk ontwikkelde zich tot mijn multimediale kunstproject, Faces on the Ferry. Ik haalde tijdens de NDSM Vrijhaven een flyer op voor het NDSM Treehouse en voegde mijzelf toe aan de wachtlijst. Toen er in 2018 een container openging, heb ik me aangemeld met Faces on the Ferry als projectplan. Nu woon en werk ik in Noord, dus ironisch genoeg neem ik bijna nooit meer de veerboot! Maar ik hou van dit gebied en mijn korte woon-werkverkeer.

Helemaal van Texas naar de NDSM! Aangezien je een echte boekenwurm bent, heb je nog wat leestips?

Ali Smith schreef een seizoensgebonden serie boeken, en ik heb de herfst, winter en lente tot nu toe verslonden. De zomer moet nog komen! Ze zijn bestempeld als post-Brexit literatuur, maar met de steeds vreemder wordende wereld waarin we leven, kun je ze net zo goed toevoegen aan de corona canon.

En hoe zit het met de muziek? Zijn er goede afspeellijsten die jou door de dag helpen?

Toen de lockdown begon, heb ik op Spotify een playlist gemaakt genaamd “Places I have lived and loved”.

Ik voelde me zo ver weg en hulpeloos tegenover wat er gebeurde, niet alleen lokaal, maar ook in andere steden die ik thuis heb genoemd, met name New York. Ik bleef er maar aan toevoegen. Nu heeft de afspeellijst een heleboel vrolijke, overlevingsliedjes aan het eind ervan, dus het is een geweldige reis om te maken met een licht aan het eind van de tunnel.

Mooi hoe muziek je enige troost heeft kunnen bieden. Is er ook een kunstwerk waar je kracht uit kunt putten? 

Alleen al het zelf maken van kunst zorgt voor veel afleiding en opluchting. Het is hoe ik de wereld verwerk, en in bijzonder moeilijke tijden helpt het me de dingen te begrijpen. Ik ben begonnen met een serie van drie biocomics over het katholiek opgroeien in Texas. Ik denk dat het me op dit moment zo aanspreekt omdat ik fysiek ben gescheiden van mijn thuisstaat. We waren van plan om in mei op bezoek te gaan, en ik ben sinds 2017 niet meer in de Verenigde Staten geweest. Ik maak deze verhalen deels als eerbetoon, deels om te blijven hangen aan deze zintuiglijke herinneringen en ze te inhaleren.

Er hangt een portret van mijn zoon in mijn huis van Marja Broersen, getiteld “Kid A.” Het is een prachtig werk dat zo liefdevol over de rondingen van zijn jonge gezicht glijdt. Dat geeft me veel troost.

We houden je blog in de gaten om op de hoogte te blijven van je nieuwste werk. En dat is echt een prachtig schilderij! Zijn er nog podcasts die je kan aanbevelen?

Zoveel! Ik heb veel standaard favorieten, zoals Hidden Brain, All Songs Considered, en de Ted Radio Hour. Er zijn een aantal specifieke voor illustratie, zoals 3 Point Perspective, Make It Then Tell Everybody, en Comic Lab. Er zijn een paar geweldige geïntroduceerd door The New York Times tijdens de lockdown: Sugar Calling en Rabbit Hole.

Dat zijn een heleboel podcasts om aan onze lijst toe te voegen! Heb je een nieuw dagelijks ritueel dat je de afgelopen maanden eigen hebt gemaakt? 

Ik ben begonnen met de ukelele te spelen. Het is een andere activiteit die niet direct met mijn carrière te maken heeft, dus het is een leuke afleiding. Soms springt mijn kind achter de keyboard en hebben we allemaal een singalong. En ook al is het echt maf, ik geniet er heel erg van. Ik heb het gevoel dat onze familie een eigenzinnig Norman Rockwell schilderij is geworden.

Is er iets wat je hebt geleerd van deze tijd? 

Ik hield al van mijn lokale gemeenschap, maar ik waardeer deze mensen nu nog meer. Het oude adagium van globaal denken, lokaal handelen heeft een ander gewicht. Wereldwijd ervaren we allemaal deze levensveranderende pandemie, en lokaal zijn we degenen die het best zijn toegerust om onze buren en onze NDSM-gemeenschap te helpen. Bovendien heb ik ontzag voor de zorgverleners die ons 24 uur per dag van dienst zijn.

Mooi gezegd! En wat heb je de laatste tijd het meest gemist? 

Mijn familie.

En tot slot, wat zijn je verwachtingen van een post-corona tijd voor jou?

Een vlucht naar Texas boeken en mijn moeder omhelzen. Om elke dag te benaderen met dankbaarheid – voor het leven, voor de gezondheid, voor de liefde.

Klik hier om Rachelle te volgen op Instagram.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.