What to do in corona-times met… Noëlle Sterk

In deze tijden van #socialdistancing, willen we jullie kennis laten maken met al die mensen op de werf. We hebben ze gevraagd om een portie maandagmotivatie en hoe zij de coronatijd doorkomen. Deze week: Noëlle Sterk.

Noëlle Sterk is een kind aan huis op de werf en is veel te vinden bij haar werftuintjes. Ze is yogadocente en lifestyle coach en ontwerpt yogalessen, workshops, verdiepings reizen en programma’s waarmee ze mensen helpt hun natuurlijke balans te vinden.

Hoi Noëlle, wat leuk om met jou te spreken! Hoe is jouw voorliefde voor de NDSM-werf ontstaan? 

Sinds mijn allereerste dagen in Amsterdam (inmiddels 12/13 jaar geleden) ben ik al fan van de NDSM. Ik werd door twee leuke boot-jongens naar Noorderlicht gevaren en werd op slag verliefd op die mooie verlichte koepel! Wat een heerlijk sfeertje. Later kwam de GeWoonboot daar te liggen, vertrekpunt van vele zomerse boottochtjes met mijn beste vriendin Joan. En tja, toen zette Sjoerd Steenbeek een toffe Pllek neer waar ik me vanaf de eerste dag mee verbonden heb gevoeld. Ik geef er nog steeds yogalessen zondag ochtend, 10:30-12:00.

Ik hou van alle kleinschalige, creatieve festivalletjes en ben dan ook blij dat voor deze zomer de grote commerciële dance-feesten op de werf zijn afgelast. (Sorry voor de mensen die daar veel geld aan verdienen). Ik zie liever wat meer groen, gezelligheid en saamhorigheid.

Je hebt vast veel beleefd in al die jaren! Kan je wat vertellen over je werftuintje?

Joan van de GeWoonboot stuurde me het linkje naar het inschrijfformulier voor de werftuinen met als commentaar: ‘dit is iets voor jou’. En inderdaad, ik heb me meteen aangemeld en ben zo blij met mijn vier bakken. Het seizoen was al lang begonnen dus ik heb het simpel gehouden met eetbare bloemen, pompoenen, courgette, tomaten en radijs. Ik heb aan de overkant op de Houtmankade ook de stoep vol staan met bakken. Het is voor mij één kort tochtje vanaf de Pontsteiger naar de NDSM en ik kan daar lekker ook lekker wat in de aarde rommelen. Ik merk dat het aanstekelijk werkt; steeds meer buurtbewoners zetten plantjes buiten.

Wat leuk om te zien dat anderen ook de smaak te pakken krijgen! Wat heb jij gedaan om de afgelopen maanden door te komen?

Mijn survival van de afgelopen tijd was onthaasten, ontspannen, muziek maken en buiten spelen. Juist doordat alles even stil kwam te staan, was er tijd voor bezinning. Dat heb ik ook veel om me heen gezien.

Fijn! En wat voor muziek maak je dan? 

Ik begin mijn ochtend met mantra muziek. Ik speel harmonium en het chanten van mantra’s is zo bevrijdend. Het zet een hele fijne ‘toon’ voor de dag. Soms zit ik in het Westerpark en komen er mensen bij zitten. Soms doe ik het thuis en nodig ik wat andere mensen uit. Nu met corona is het wat ingewikkelder, maar ik hoop dat we snel weer Kirtan avonden kunnen organiseren. Kirtan is het mantra medicijn voor deze tijd!

En is er een boek dat je iedereen aanraadt? 

Be Love Now van Ram Das vind ik een prachtig boek, en het uitdragen van Liefde is nu belangrijker dan ooit. Zodra de duistere machten ook aan het licht komen, kun je je daar in verliezen of juist nog meer uitreiken naar het licht, als tegenwicht. Als je het hebt over een boek dat echt een diepe spirituele waarde heeft zou ik de Bhagavad Gita aan willen raden. Ik noem het de bijbel van Ghandi. Samen met een vriend organiseer ik twee-wekelijkse Bhagavad Gita sessies Online. Dan checken we in via Zoom met een 15-tal deelnemers om de diepe lessen en inzichten van de Gita te bespreken. Dat zijn erg fijne sessies, over de diepere betekenis van het leven en thema’s die we allemaal dagelijks tegenkomen.

Mooie tips! Uit welk kunstwerk kan jij inspiratie of troost halen?

Ik vind de lichtkunst van Clifton Mahangoe erg mooi. Hij weet op een prachtige manier de natuur en het levenslicht tot uitdrukking te brengen. Hij laat zien hoe Liefde en Licht altijd een inspiratiebron zijn.

Wat heb jij de afgelopen maanden het meest gemist?

Spontaniteit! Dansen, samen zijn, elkaar omhelzen. Ik vond het best wel erg om te merken dat mensen bijna bang zijn voor elkaar en dat je niemand meer kon aanraken. En dat ik niet meer naar mijn vader mocht vond ik ook heel verdrietig. Hij is heel ziek en heeft misschien niet zo lang meer. Dat kan nooit de bedoeling zijn, dat mensen sterven in eenzaamheid.

Dat is inderdaad heel verdrietig, zeker in een zo’n tijd waar je juist dicht bij elkaar wil zijn. Dat zet ook aan tot denken. Ben je tot een bepaalde realisatie gekomen?

Ik ben voor mijzelf tot de conclusie gekomen dat ik simpeler wil leven, minder veel, minder ver, meer groen, meer tijd, meer leven. En ik zou het fantastisch vinden als meer mensen dit gevoel na gaan streven. Ik denk dat de Aarde er enorm van op zal knappen. En wij zelf ook!

Ongetwijfeld! Wat zijn jouw verwachtingen van een tijd na corona?

Ik hoop dat veel mensen het zien als het moment om oude systemen om te buigen naar iets nieuws. En dat we daar allemaal een eigen verantwoordelijkheid in hebben. Stoppen met wat niet dienend is aan het grote geheel; rotzooi opruimen en met z’n allen een nieuwe realiteit creëren. Die gebaseerd is op waarheid en liefde, en niet op angst en macht.

Schrijf je hier in voor Noëlle’s nieuwsbrief!

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.