What to do in corona-times met… Marjanne van Helvert

In deze tijden van #socialdistancing, willen we jullie kennis laten maken met al die mensen op de werf. We hebben ze gevraagd om een portie maandagmotivatie en hoe zij de coronacrisis doorkomen. Deze week: Marjanne van Helvert.

Marjanne van Helvert is ontwerper, onderzoeker en schrijver. Vanuit haar studio in de Kunststad op de NDSM-werf verkent ze de relatie tussen ethiek en esthetiek in ontwerp. In 2016 bracht ze haar boek The Repsonsible Object: A History of Design Ideology for the Future uit. Deze bundel presenteert de geschiedenis van ontwerp-ideologieën in de westerse ontwerptraditie.

Hi Marjanne! Waar ben je zoal mee bezig?

Ik heb mijn handen vol aan het online lesgeven op de Rietveld Academie en de AKV|St.Joost. Ik vind het een hele omschakeling; ik mis de kunstacademie en de studenten en het werk overal om me heen. Mijn lessen, vaak informele groepsdiscussies, vertalen zich moeilijk naar de digitale omgeving. Hoewel één-op-één gesprekken juist weer goed werken, omdat deze extra gefocust en lekker flexibel in te plannen zijn. Het lesgeven geeft mij wel de nodige financiële zekerheid. Daarnaast ben ik altijd bezig met artikelen schrijven en knutselen achter de naaimachine.

Je bent een bezige bij! Luister je in je vrije tijd nog een podcast die je ons kan aanraden?

Een aflevering van de NRC-podcast Onbehaarde Apen, over James Lovelock en de Gaia-theorie. Dit is essentiële wetenschappelijke kennis voor dummies (én smarties!), over de samenhang tussen levende dingen en niet-levende dingen op aarde. Gaia-theorie is een sleutelbegrip als je meer wilt begrijpen van klimaatverandering maar ook van een pandemie als de huidige. Het is ook een concept dat perspectief op alternatieve toekomstscenario’s biedt waar we in al ons handelen rekening houden met hoe wij functioneren in het planetaire systeem. Ik word er blij van dit te begrijpen.

Klinkt als een goede tijdsbesteding. Heb je ook een gouden film tip?

Een klassieker: Paris is Burning (1990). Voor liefhebbers van de serie Pose. Deze documentaire laat de wereld van drag in New York zien tijdens de aids-epidemie (niet dat ik hem daarom uitkoos). Het gaat over extravagantie, kostuums, feestjes, expressie, solidariteit, identiteit, en onmenselijke onderdrukking. Zoveel schoonheid gecreëerd in zoveel pijn en verdriet. Deze film is gratis te zien op YouTube:

Thanks voor deze mooie en (gratis) tip! Is er iets wat je meer bent gaan doen in de afgelopen maanden?

Experimenteren in de keuken. Niet altijd even succesvol, maar wel leuk.

Wat is jouw grootste bron van inspiratie?

De natuur. Onze planeet met alles erop en eraan. Ik hoop dat de aarde iets van rust voelt tijdens deze globale mensen-lockdown. Beetje minder luchtvervuiling, beetje minder doodgereden beesten. Beetje meer stilte en ruimte voor al het niet-menselijke leven. De bomen zijn gewoon lekker doorgegaan met groen worden, dat troost. Ik hoop tegen beter weten in dat er flink wat vliegmaatschappijen failliet gaan en ook niet meer terugkomen, en dat mensen voortaan sowieso wat vaker thuis gaan werken en minder (ver) op reis gaan, en dat mannen wat meer nuttige dingen in huis en met hun kinderen gaan doen.  En het zou helemaal fijn zijn als we ons collectief realiseerden dat een pandemie als deze onlosmakelijk verbonden is met onze grootschalige vleesconsumptie. Bang voor pandemieën? Word veganist!

Dit is zeker een tijd voor bezinning. Waar kijk je naar uit ná de lockdown?

Feestjes! Er zijn veel festivals en concerten afgelast waar ik graag heen wilde. Ik hoop dat wanneer het virus onder controle is, we weer even los kunnen en mogen dansen, zwemmen in het IJ, en picknicken op het strand.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.