What to do in corona-times met… Julia Lefeber

In deze tijden van #socialdistancing, willen we jullie kennis laten maken met al die mensen op de werf. We hebben ze gevraagd om een portie maandagmotivatie en hoe zij de coronatijd doorkomen. Deze week: stagiaire Julia Lefeber.

Niet lang nadat het virus uitbrak, begon Julia Lefeber – arts & culture studente – haar stage bij de Stichting NDSM-werf. Tijdens haar stage werkte ze aan ons online magazine, de socials en heeft ze zich mogen uitleven als fotograaf. Nu dat na vier maanden tot een einde komt, zijn we benieuwd naar hoe zij deze tijd heeft ervaren.

Hoi Julia, hoe was het om stage te lopen tijdens corona-tijd? Was het wat je ervan had verwacht? 

Natuurlijk is dit voor iedereen een aparte tijd (geweest). Ik moet toegeven dat ik me een beetje terneergeslagen voelde over het idee dat de hele stage wel eens online zou kunnen zijn. Gelukkig was dat niet het geval en kon ik regelmatig op kantoor werken. Juist op een plek als de NDSM-werf is het heel gaaf om daar ook écht te zijn en dat had ik niet willen missen.

De stage zou er ongetwijfeld anders uit hebben gezien als evenementen wel plaats zouden kunnen vinden en er meer mogelijk was, maar daar denk ik eigenlijk niet zo veel over na. Het is juist leerzaam om te zien hoe een organisatie met onvoorziene omstandigheden omgaat, flexibel moet zijn en een andere koers moet bedenken. Daarnaast is er zelfs op een “rustige” werf veel te zien en voel je dat het een bruisende plek met veel creativiteit is. Dus die sfeer heb ik nog steeds geproefd en ik heb veel toffe dingen gezien en gedaan.

Hoe zagen jouw dagen eruit?

Wanneer ik op kantoor werkte, zagen alle dagen er anders uit en dat vond ik er het leukst aan. Zo heb ik aan het begin van mijn stage met het team Vrijheidsmaaltijdsoepen uitgedeeld aan gezinnen in Noord, een interview afgenomen met Bert Barten over zijn muzikale project ‘Talking Trees’ en heel wat bloembollen van mijn vader in de grond gezet op de werf. Later mocht ik ook de interessante opnamedagen van de NDSM X podcast bijwonen en een artikel schrijven over het werk van De Onkruidenier door wie ik erg gefascineerd was.

Ik had ook vaak mijn camera mee om dingen en mensen te fotograferen. Hieronder (in mijn ogen) de mooiste beelden die ik hier heb geschoten:

Waar haalde je jouw inspiratie vandaan? Films? Muziek? Boeken? Kunst?

Ik haal altijd inspiratie uit muziek en het creëren van afspeellijsten op Spotify is een grote hobby van mij. Zoals ik een keer in een artikel heb gelezen is gericht muziek luisteren een soort ‘Technology of the Self’. Dit betekent dat muziek een middel is dat je kan gebruiken om bepaalde emoties te versterken of juist te verzachten en ik merk dat ik muziek vaak ook op die manier gebruik. Zo ontdekte ik aan het begin van de quarantaine het nummer “Collide” van Tiana Major9 en EARTHGANG die bij het soundtrackalbum van de film ‘Queen & Slim’ hoort (aanrader!). Dit is zo’n mooi nummer die ik vaak heb opgezet als de corona-tijd uitzichtloos leek en ik even wilde wegdromen.

Daarnaast luister ik graag naar het album van de film ‘If Baele Street Could Talk’ (ook een aanrader!) door Nicholas Britell. Als ik een avondwandeling maak en deze muziek luister, word ik helemaal rustig. Vooral het nummer ‘Agape’ is prachtig. In mijn beleving klinkt dit als een orkest bestaande uit de oceaan met al zijn zeedieren. Zo mooi!

Ook wil ik niemand onthouden van mijn lievelingsvideo op YouTube:

Hoe zie jij de toekomst van de NDSM voor je? Kun je daar vanuit je ervaring met je studie op reflecteren? 

Ik ken de werf en het publiek (nog) niet goed genoeg om daar hele grote uitspraken over te kunnen doen, maar ik denk wel dat er behoefte is om een plek als deze in de toekomst te behouden. De NDSM-werf is een terrein vol mogelijkheden waar ruimte is voor de belangen van verschillende groepen mensen. Ik hoop dat met het plan voor de vergroening en het sportiever maken van de werf aan deze verschillende behoeften kan worden beantwoord. Ik denk dat de eerste stappen al zijn gezet door het betrekken van die groepen in de Playroom sessies die zijn gehouden met zowel partijen op de werf als buurtbewoners. Zelf zie ik graag dat de werf nog meer een broedplaats wordt waar jong talent zich blijvend kan ontplooien en waar ook buiten de lijntjes mag worden gekleurd. Als dit mogelijk is, denk ik dat de waarde van deze plek in de komende jaren nog meer tot uiting zal komen en ik ben nieuwsgierig hoe die ontwikkelingen gaan zijn.

Wat ga je hierna doen?

Mijn oorspronkelijke plan was om na deze stage mijn studie voor een paar maanden in het mooie Rome voort te zetten. Hoewel alle wegen naar deze stad leiden, dacht corona daar heel anders over en blijf ik nu thuis. Nu ga ik – hou je vast – de minor ‘Finance for non-financials’ volgen aan Rotterdam School of Management. Na veel sociologie-georiënteerde vakken, had ik zin om wat meer met cijfertjes te werken. Hopelijk denk ik daar over een paar weken nog hetzelfde over en mis ik stage niet te erg :).

Heb je tips, trucs of lessen die je mee wilt geven aan een eventuele nieuwe stagiair bij NDSM of een stagiair anywhere?

Ik denk dat het vinden van een stage het meest lastig is en dat het daarna wel allemaal op zijn pootjes terecht komt. Voordat ik de vacature voor deze stage had gevonden, raakte ik lichtelijk in paniek omdat ik niet wist waar ik moest zoeken. Een goede tip is om altijd je ogen open te houden en je te verdiepen in welke organisaties er in een vakgebied zijn, ook als je nog geen stage hoeft te lopen. Als ik voor mezelf spreek, zou het uiteraard ontzettend cool zijn om bij een FOAM of een Kunsthal stage te lopen, maar er zijn nog zoveel meer toffe organisaties die nog te ontdekken zijn. Zo wist ik eerst ook niet van het bestaan van de Stichting NDSM-werf af, maar ben ik erg blij dat ik de vacature per toeval tegenkwam. Dus mijn tip is om voorbij de horizon te kijken, want daar zijn de opties oneindig!

Wil jij net als Julia stage lopen op een van de meest iconische plekken van Amsterdam (of misschien ken je iemand)? Reageer dan op onze stagevacature!



NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.