What to do in corona-times met… Jasper Helmer

In deze tijden van #socialdistancing, willen we jullie kennis laten maken met al die mensen op de werf. We hebben ze gevraagd om een portie maandagmotivatie en hoe zij de coronatijd doorkomen. Deze week: Jasper Helmer van Noorderlicht.

Jasper Helmer is cultureel ondernemer op de NDSM-werf. Hij is mede-oprichter van Noorderlicht dat in 2004 startte als onderdeel van ‘Broedplaats NDSM’. Deze plek is een locatie voor de subcultuur van Amsterdam waarbij de focus ligt op live-muziek en podiumkunsten. Met Noorderlicht ondersteunt en faciliteert Jasper vele culturele en creatieve initiatieven en houdt hij zich ook bezig met ecologische, circulaire projecten en sociaal maatschappelijke programma’s. Deze zomer organiseert hij de NDSM Kinderwerf met allerlei leuke activiteiten voor kinderen die elke woensdag plaatsvinden.

Hoi Jasper, leuk om deze maandag wat meer over jou te weten te komen! Wat heeft jou de afgelopen tijd bezig gehouden? 

De lock-down was in het begin zeer ingrijpend en leidde regelmatig tot frustratie. We waren zo ontzettend goed voorbereid voor een waanzinnig zomerseizoen! In de eerste weken heb ik veel tijd doorgebracht met mijn grote liefde Floor en ons zoontje Kuba die via de whatsapp-groep contact hield met zijn vriendjes van de crèche. Super-lief en soms ook erg zielig en confronterend. Ook bleken mijn beide ouders begin maart Corona te hebben en dat was gezien hun leeftijd en fysieke conditie best even spannend. Gelukkig zijn zij er na ruim een maand vrij goed bovenop gekomen en kwam snel daarna ook ruimte voor nieuwe, positieve dingen. Zo hebben we de huisstijl van Noorderlicht grondig aangepakt en opnieuw neergezet: van website, menukaart tot cadeaubon… alles ademt nu echt de sfeer uit van wie wij zijn en wat we hier doen. Kijk maar eens op https://noorderlichtcafe.nl/. Ook hebben we ons terras heel mooi uitgebreid en organiseren we daar nu iedere woensdagmiddag tijdens de vakantie een alternatief programma voor ons Hemeltjelief Festival: NDSM Kinderwerf. Daarnaast ben ik bezig invulling te geven aan het idee van wethouder Van Doorninck voor radicale vergroening op de werf. We willen al heel lang een spannende duurzame natuurspeeltuin naast Noorderlicht en ruimte voor hi-tech stadslandbouw, liefst ook in het water..

Het is een lastige tijd geweest, maar mooi om te zien dat er nieuwe projecten uit voortgekomen zijn! Wat was voor jou de gouden tip om de maanden door te komen?

Veel buiten zijn, dingen doen waar je normaal geen ruimte voor hebt, in beweging blijven en vooral contact proberen te houden met elkaar. Dat laatste vond ik gek genoeg best moeilijk, zeker toen alles op slot zat. Want ja, wat moet je delen met elkaar als de dagen zo eentonig en ingetogen zijn? Voor de rest probeer ik me goed te informeren over corona om maar vooral niet in de waan van de dag of – erger nog- in angst te blijven leven.

Dat lijkt mij een goede houding om aan te nemen! Noorderlicht biedt een podium aan voor live-muziek. Welke muziek kan jij altijd draaien?

Mijn all-time favorite is het live album van Manu Chao & Radio Bemba Soundsystem. Maar eerlijk gezegd heb ik de afgelopen periode weinig muziek geluisterd. Jarenlang was muziek een groot deel van mijn werk, dus misschien was het ergens even nodig om dat niet om me heen te hebben. Stilte kan confronterend zijn of saai. Maar ook verdiepend werken. Stilte geeft op een bepaalde manier ruimte om de werkelijkheid op een andere manier te ervaren.

 



Artikel gaat verder onder de foto.

Dat heb je mooi gezegd! Is er een inspirerende podcast die je ons kan aanraden? 

Ik hou heel erg van The Joe Rogan Experience, dat volg ik echt. Joe Rogan is een grote held van mij omdat hij de allergrootste namen in zijn show krijgt en de meest controversiële onderwerpen niet schuwt. Daarnaast heeft hij ongelooflijk veel kennis van zaken en een bijzonder sterk charisma.

En misschien ook een film of een boek?

The Biggest Little Farm is met stip echt op nr 1 bij me binnengekomen! Schitterende real life docu van een koppel dat een totaal uitgemergeld stuk grond weet te transformeren tot een organic-farm-paradijs. Gewoon kijken, echt indrukwekkend.

Verder lees ik op dit moment “De voetprintariër” van Kees Aarts. Een zeer toegankelijk boek dat diep ingaat op het idee van de voetprint die je als mens achterlaat. Hij laat heel goed zien hoe je bepaalde keuzes kunt maken om je voetprint te verkleinen, zonder dat het je (te) veel beperkt in je moderne levensstijl. Daarbij maakt het hij een beladen onderwerp als de klimaatproblematiek een stuk minder zwaar. Wist je bijvoorbeeld dat alle mensen op onze planeet met 1 meter afstand tot elkaar prima passen in de provincies Brabant en Utrecht? ‘Waar hebben we het eigenlijk over?’ Denk je vaak bij dit boek. We zijn echt wel in staat om ons aan te passen en een duurzamere systemen met elkaar op te bouwen. Heel verfrissende informatie in de hele discussie en echt een eye-opener voor mensen die willen meedoen aan “De Grote Verandering”, maar niet weten hoe.

Dat klinkt erg interessant én relevant. Die zetten we op ons boekenlijstje! Is er een kunstwerk dat jou fascineert?

Ik hou van interactieve installaties en dan vooral van de wat ruwere, ongepolijste soort. Kunst wat je vroeger op Nederlandse bodem vooral bij Robodock tegenkwam zoals “Charon” van Peter Hudson met z’n skeletten in een soort reuzenrad. Verder ga ik niet heel vaak naar het museum, maar de overzichtstentoonstelling in het Stedelijk van Kazimir Malevitsj vond ik echt indrukwekkend. Zo mooi om te zien hoe hij vanuit de context en achtergrond van het impressionisme en expressionisme uiteindelijk uitkwam bij volslagen abstracte kunst.

En wat heb jij de afgelopen tijd het meest gemist? 

Het spontane, makkelijke contact met anderen, de gezelligheid van het samenkomen. Vreugdevolle uitspattingen waarin het leven wordt gevierd. De angst voor corona maakt de omgang met elkaar houterig en afstandelijk. Daar voel ik mij niet prettig bij.

Hopelijk is dat snel verleden tijd… Heb jij de afgelopen tijd iets nieuws uitgeprobeerd?

Ik ben gaan sporten… haha! Na jaren stilstand en innerlijke dialoog over waarom ik me daar niet mee bezig hoef te houden, ben ik het toch aangegaan. Ik train op het grasveldje naast Noorderlicht onder begeleiding van Alex, de vriend van onze bedrijfsleidster. Ik voel me daardoor echt een stuk beter en sterker, zowel fysiek als mentaal.

Wat corona toch met je doet! Heb je een bepaald inzicht gekregen?

Ik wil me nog meer focussen op de transitie waarin we zitten als samenleving. Een duurzamere manier van ondernemen neerzetten, betere keuzes maken en deze crisis aangrijpen om werkelijk verschil te maken in de omgeving waar ik zelf invloed op heb. Zo hebben we tijdens de lockdown een zeer vooruitstrevende menukaart gemaakt waarmee we momenteel veel succes oogsten. Daarnaast zijn we druk bezig met de ontwikkeling van een nieuw, duurzaam pand voor Noorderlicht. Ons streven is om uiteindelijk een zero-footprint restaurant te maken van Noorderlicht 2.0. Hier werken we stap voor stap naartoe in samenwerking met een aantal grote partijen en pioniers uit onze directe omgeving. Ook leuk om te vermelden en passend in dit plaatje, is dat we afgelopen maand zijn genomineerd voor de Gaia Green Awards, de landelijke duurzaamheidsprijs voor de horeca. We zitten bij de laatste drie, dus dat is een enorme opsteker! Jullie kunnen ons helpen hiermee door hier te stemmen.

Geweldig zeg! Onze stem hebben jullie! En wat verwacht jij van een tijd waarin we ons geen zorgen meer hoeven maken over corona?

Het is duidelijk dat we onze maatschappij anders moeten inrichten. Maar hoe? Het Amsterdams bestuur heeft het Donut-model van Kate Raworth omarmt als leidraad voor het nieuwe beleid. Dat vind ik een goede ontwikkeling, daarmee legt Amsterdam de lat hoog. Ik hoop alleen wel dat het niet bij goede bedoelingen blijft. Het opdoeken van Pllek past bijvoorbeeld helemaal niet in dit duurzame verhaal. Dat is puur kapitaalvernietiging en in mijn optiek de verkeerde keuze op het verkeerde moment. Juist nu de crisis keihard toeslaat en het einde nog lang niet in zicht is, moet een gezond bedrijf wijken door een abstract beleid van ‘voortdurende tijdelijkheid’ terwijl niemand nog invulling, laat staan een beter plan heeft bedacht voor die fysieke ruimte. Wil je werkelijk wat veranderen aan deze wereld, dan zul je ingrijpende keuzes moeten durven maken. Het zou van wijsheid getuigen om oude afspraken of politieke keuzes uit het verleden opnieuw tegen het licht te houden. Wanneer je kijkt naar NDSM-werf Oost, dan is dit hét moment om gas te geven en door te pakken zodat we met bestaande en nieuwe partijen toe kunnen werken naar een duurzame, circulaire en culturele werf. Dit deel van de NDSM-werf en alles wat je hier nog verder wilt programmeren en ontwikkelen, hoort in dienst te staan van de stad en haar bewoners, niet van het grootkapitaal. Alleen op die manier kan de NDSM-werf weer haar pioniersrol terugveroveren en dit – eens zo toonaangevende en vooruitstrevende – gebied weer spannend en vernieuwend maken.

Klik hier om Noorderlicht te volgen op Instagram. 

 

Bezoek de Kinderwerf

 

 



NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.