What to do in corona-times met… Henk Schut

In deze tijden van #socialdistancing, willen we jullie kennis laten maken met al die mensen op de werf. We hebben ze gevraagd om een portie maandagmotivatie en hoe zij de coronatijd doorkomen. Deze week: Henk Schut.

Henk Schut is een multidisciplinaire beeldend kunstenaar die werkt vanuit zijn studio op de NDSM-werf. Hij vergaart ideeën door in het verleden en heden te duiken, vragen te stellen en zich te verdiepen in zijn omgeving. Met zijn werk opereert hij niet binnen een enkele discipline, maar neemt hij de vrijheid om te schakelen tussen verschillende kunstvormen.

Dag Henk, hoe ben jij op de NDSM terechtgekomen?

Na 16 jaar in Londen te hebben gewoond arriveerde ik weer in Amsterdam in 2000. Ik hoorde van de NDSM en was heel verrast dat hier een broedplaats kon komen. Zeker vanuit de Londense context, waar zo’n plek zo dicht bij het centrum van de stad zeker niet beschikbaar zou zijn. Wat een kans! Het was stil. Nog stiller dan nu in de coronatijd. Er waren verschillende kunstenaars in een lege loods. Sommigen werkten volledig in de open ruimte. Anderen hadden een portakabin in de loods gezet. Je kon van iedereen zien wat diegene deed. Dat was heel inspirerend en zo leerden we elkaar snel kennen.

Dit zijn oude foto’s van de Loods. Altijd goed om te beseffen waar we vandaan komen. Van alles door elkaar: boten, kunstenaars en ateliers.

Ontzettend leuk om die beelden te zien! De Loods ligt er nu wel anders bij. Wat voor impact heeft de corona-crisis op jouw werkzaamheden?

Behalve dat de meeste opdrachten zijn verdampt of uitgesteld ga ik gewoon door met werken in mijn studio. Ik heb genoeg eigen onderzoek wat ik voort kan zetten. In feite kom ik nu meer toe aan voorbereidend werk zoals beeldcomposities maken voor een nieuw geluidswerk.

Fijn dat je daar nu de ruimte voor hebt! Wat heb je vooral gemist de afgelopen tijd?

Met anderen sparren, discussiëren, eten en van gedachten wisselen. Dat kan via internet en alle sociale media, maar juist het bij elkaar zijn en de verveling, het ongemak en de stiltes leiden tot de beste inzichten. Het internet blijft een functionele ruimte met eigen regels. Juist in de pauzes van een gesprek, de ongemakkelijkheid in het toeval, ontstaat de verbeelding.

Wat is voor jou de beste manier geweest om met de huidige situatie om te gaan?

Op dezelfde voet verder gaan. Niet van je pad af. Aanpassen is belangrijk in tijden van crisis, maar tegelijkertijd wil ik wel mijn focus (lees dagelijkse werk) blijven doen. Lesgeven aan AHK op zoom, vooruit ontwerpen, nieuwe ideeën blijven ontwikkelen. Tenslotte biedt zo’n stilstand van de wereld ook nieuwe inzichten.

Is er muziek of een podcast waar je nu vaak naar luistert?

Ik luister meer naar de radio BBC radio 4 en naar de podcast van Louis Theroux.

Heb je daarnaast nog een goede filmtip?

De docuserie Pandemic op Netflix.

Wat betreft leesvoer?

What Is the What‘ van Dave Eggers.

Is er iets positiefs dat jij uit deze tijd kan halen?

De schone lucht en geen vliegtuigen boven je hoofd. Ook het besef dat we met elkaar verbonden zijn. Misschien hebben de protesten van Black Lives Matter ook te maken met ons nieuwe bewustzijn dat de wereld één wereld is. Dat we ons kunnen (en moeten) uitspreken. Dat er een platform is waarbij we allemaal verbonden zijn.

Wat denk jij dat de consequenties zullen zijn van deze coronatijd? 

Ik hoop dat die er zijn. Zodra het kan, vallen we misschien allemaal terug in onze oude gewoontes. Ik hoop iets bewuster van hoeveel invloed onze menselijke activiteiten hebben op onze directe omgeving. Minder reizen, fiets vakantie in eigen land en veel koken. Maar ook Amsterdam en omgeving met nieuwe ogen en oren zien/horen en beseffen dat er nog veel inspiratie uit te halen valt.

Klik hier om Henk’s projecten te zien.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.