What to do in corona-times met… Gershwin Bonevacia

In deze tijden van #stayhome, willen we jullie kennis laten maken met al die mensen op de werf. We hebben ze gevraagd om een portie maandagmotivatie en wat hun bezighoudt nu zovelen van ons aan huis gekluisterd zijn. Deze week: Stadsdichter Gershwin Bonevacia.

Gershwin Bonevacia (1992) is fulltime schrijver en daarnaast vorig jaar benoemd tot Stadsdichter van Amsterdam. In 2017 verscheen zijn debuutbundel ‘Ik heb een fiets gekocht’ en binnenkort brengt hij zijn nieuwe dichtbundel getiteld ‘Toen ik klein was, was ik niet bang’ uit. Met zijn werk streeft hij naar het verbinden van mensen met verschillende achtergronden en het samenbrengen van de klassieke poëzie en haar aftakkingen. In de gehele maand mei neemt Gershwin plaats als dichter in residence op het NDSM Nursery Square. Wij ontmoeten hem daar.

Hi Gershwin, wat een mooie titel heb jij en wat leuk dat je nu voor een maand aanwezig bent op de werf! Vertel me eens, is er iets waar jij in deze onwerkelijke tijd steun uit kan halen?

Ik denk dat ik vooral steun haal uit het feit dat iedereen hiermee gemoeid is. Ik ben niet de enige. Iedereen wordt op een bepaalde manier getroffen of vindt wel wat van deze periode. Je kan er echt met iedereen over praten. Soms is dat iets positiefs en vinden mensen de verstilling en meer tijd voor het gezin. En soms is er weer iemand die het wat moeilijker heeft. Ik haal dus vooral steun uit het feit dat iedereen onderdeel is van hetzelfde.

Ik had niet anders verwacht, maar dat heb je mooi verwoord. Heb je nu een dagelijks ritueel dat je uitvoert?

Ja, ik heb een dagelijks ritueel en die is zelfs nog strakker dan voorheen. Eigenlijk vanaf het begin van die hele quarantaineperiode begon ik met allerlei online challenges. Ik doe inmiddels al bijna 40 dagen mee met twee daarvan. Dat is een meditatie challenge waarbij ik elke ochtend om 7 uur mediteer en een insanity workout challenge. Daar begin ik mijn dag mee en dan ben ik rond een uur of 9 klaar waarna ik me ga voorbereiden voor de dag.

Wat brengt het mediteren jou?

Gewoon rust. Ik zag een hele mooie quote voorbijkomen: “if you can’t go outside, go within”. Rust, balans en peace.

Daar moet ik me maar eens aan wagen. Naast die rituelen, is er een kunstwerk waar je kracht in kan vinden?

Dat is een mooie vraag. Ik kijk heel veel films. Ik ben de Harry Potterfilmreeks helemaal opnieuw aan het kijken. Dat heeft niet per se te maken met deze tijd. Er is niet echt iets wat deze tijd nu al echt symboliseert voor mij. Maar ik heb veel meer ruimte om lekker films te kijken en ik luister veel naar Podcasts.

Wat voor podcasts?

 Ik luister naar StarTalk radio. Dat gaat over astronomie, biologie, het universum en alles wat daarbij komt. Er zijn al een stuk of 500 uitzendingen.

Daar kan je nog wel even mee vooruit!

Ja, inmiddels luister ik er bijna dagelijks even een halfuurtje naar. Het gaat elke keer over een ander element in de ruimte. Soms gaat het over het zwarte gat, dan gaat het weer over sterren, dan over planeten, de zon, de melkweg, andere galaxies, andere hemellichamen. Dat vind ik super interessant!

 Je kan nooit genoeg leren natuurlijk! En heb je nog andere tips voor mensen in quarantaine?

 Probeer een bepaalde structuur aanhouden. Laat je gedachtegang niet helemaal overhoophalen door de quarantaine. Natuurlijk zijn sommige dingen ook onzeker, maar probeer vanuit een bepaalde structuur te opereren. Daar heb ik zelf houvast aan.

En wat moeten mensen vooral niet doen tijdens quarantaine?

In de basis, je niet aan de regels houden. Ik denk dat alle maatregelen soms wel onwennig en vervelend kunnen zijn, maar probeer je toch aan die regels te houden. Probeer ook wel echt onderdeel te zijn van al die mensen. Want samen, als samenleving, als Nederland moeten we dit overkomen.

En waar kijk je naar uit na deze periode van zelf-isolatie?

Van alles! Op het moment dat je iets niet mag, ga je er als het ware extra naar hunkeren. Maar wat ik vooral mis is lekker uiteten gaan, Cannibale Royale, met vrienden zijn, de stad in, barretjes pakken, grote festivals, Gay Pride, voetbal. Noem het maar op!

Vandaag deelt de stichting de zogenaamde Vrijheidsmaaltijdsoepen uit aan gezinnen in Noord met daarbij het gedicht ‘Pamfletten’ van Gershwin. Klik hier om meer te lezen.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.