What to do in corona-times met… Frédérique Moolenbeek

In deze tijden van #socialdistancing, willen we jullie kennis laten maken met al die mensen op de werf. We hebben ze gevraagd om een portie maandagmotivatie en hoe zij de coronacrisis doorkomen. Deze week: Frédérique Moolenbeek.

Frédérique Moolenbeek is senior strateeg bij Fronteer. Fronteer is een innovatie en strategie-adviesbureau op de NDSM dat bedrijven begeleidt bij de ontwikkeling van nieuwe strategieën voor de toekomst. Op het kantoor is een workshop ruimte waar Fronteer experts ontmoet met wie door middel van co-creatie wordt nagedacht over nieuwe uitdagingen.

Hi Frédérique! Wat is jouw relatie met de NDSM?

Drie jaar geleden ben ik bij Fronteer gaan werken. Toentertijd moest ik elke dag met het pontje. Ik heb nu recentelijk ook een aantal projecten gedaan voor de NDSM en ik ben zelf twee jaar geleden in Amsterdam Noord gaan wonen. De rijkheid aan historie en de verhalen die er liggen zijn steeds meer tot de verbeelding gaan spreken. Ik woon nu in Disteldorp waar vroeger de mensen die op de scheepswerf werkten woonden. Er zit hier gewoon ontzettend veel historie waar ik een zwak voor heb.

Je hebt Noord helemaal ontdekt! Wat is jouw survivaltip geweest de afgelopen maanden?  

Wat ik zelf heb gedaan als het op thuiswerken aankomt, is elke dag doen alsof ik wel naar mijn werk ga. Ik blijf niet in mijn pyjamabroek of sportkloffie zitten – hoe verleidelijk ook – en doe zelfs mijn make-up en haar. Daardoor kom ik in mijn work mode.

Een andere tip, maar daar is geen ontkomen aan, is om het rustig aan te doen. Door het rustiger aan te doen en om je heen te kijken merk je op waar je normaal dwars doorheen zou kijken. Neem alleen al het veranderen van de seizoenen. Tijdens wandelingen heb ik daar zoveel meer waardering voor. Je bent niet altijd ergens mee bezig, maar je bent gewoon hier. Het is zo fijn om door het Noorderpark of over de NDSM te lopen. En zeker met de aanwezigheid van de zon en het fluiten van de vogels. Van het altijd onderweg zijn, naar het hier zijn. Daar kan ik van genieten.

Daarnaast ben ik gaan suppen. Dat is echt mijn nieuwe hobby geworden. Ik ga vanuit Disteldorp naar de NDSM om daar een wijntje op de kade te doen.

En heb je ook film of muziek tips voor de tijd die je binnen doorbrengt?  

Ik heb met veel plezier naar de Tegenlicht afleveringen gekeken. Maar ik moet zeggen dat ik verder wel een beetje uitgenetflixed ben.

En qua muziek, heb ik heel erg lekker gedanst op African Techno in de huiskamer.

Zijn er nog speciale artiesten naar wie je dan luistert?

Nee want ik ben een beetje nieuw in die muziekstroming. Een vriendin van die bij mij in de buurt woont zette het op. Ik heb ooit met haar samengewoond, maar ik noem haar nog steeds mijn huisgenoot. Wij hadden bedacht dat wij corona-buddies zijn. Dat is ook survivaltip geweest voor mij; een corona-buddy. Wij eten veel bij elkaar en hebben toen een keer op een vrijdagmiddag we deze muziek opgezet.

Een andere muziek-tip: de playlist die onze stagiaires voor ons hebben gemaakt:

Nice! En wat heb je de afgelopen tijd het meest gemist?

 In ons werk is co-creatie heel belangrijk. In levenden lijve kan je elkaar enthousiasmeren en op elkaars ideeën voortborduren omdat je echt die interactie met elkaar aangaat. Ik denk dat je achter een scherm wat voorzichtiger bent en je je heel bewust bent hoe je daar zelf op staat of overkomt. Je voelt die energie die je krijgt als je iemand persoonlijk ontmoet wat minder.

En wat ik ook mis is een goeie knuffel. Dat je echt iemand kan vasthouden.

Heb je de afgelopen maanden een nieuw dagelijks ritueel opgedaan?

 Ja, ik heb wel geprobeerd om elke ochtend te mediteren. Dat is niet helemaal gelukt, maar ik heb wel mijn best gedaan. En daarnaast zorg ik dat ik elke dag in de buitenlucht ben. Ook doe ik nu één keer in de twee weken boodschappen bij de Deen.

Één keer in de twee weken? Dat is knap!

Ja, ik merk dat ik dat wel heel chill vind. Ik blader wat kookboeken door en kijk wat ik lekker vind en kijk dan wat ik nodig ga hebben. Dan ben ik ook meteen in een keer klaar en van de restjes kan je altijd nog wel een lekkere maaltijd samenstellen. Voor de corona-tijd ging ik bijna elke dag naar de supermarkt. Nu ben ik veel bewuster over wanneer ik boodschappen doen en wat ik dan koop. Dit om risico’s te vermijden en bovendien is het voordeliger. Ik heb meer kunnen sparen door slimmer met mijn geld om te gaan.

Dat is nog een hele goede tip! Wat vind jij zelf de fijnste verruiming nu de maatregelen worden versoepeld?

Dat je met andere mensen kan afspreken en dat niet stout voelt. Samen koffiedrinken, op afstand dan wel, en dat dat gewoon mag.

Ja, en nu ook weer samen op terrassen kunnen zitten! Wat zijn jouw verwachtingen van een post-corona tijd?

Ik geloof niet echt in een post-corona tijd. Ik denk dat we over een jaar nog de effecten gaan zien. Wat ik vooral heb gezien is dat mensen ontzettend creatief zijn in deze tijd en met hele andere ideeën en oplossingen komen. Ik denk dat we op een hele nieuwe manier gaan samenwerken. Bij Fronteer stonden we voor het vraagstuk hoe we door konden gaan met co-creëren zonder onze fysieke workshop ruimte. We hebben alles zo snel mogelijk online doorgezet. Laatst hadden we een co-creatie sessie met Indonesië, een met Mexico en met Guatemala. Het is gaaf om te zien dat je door de beperking anders gaat denken en daar weer nieuwe mooie dingen uit kan halen.

Ik denk dat het voor veel mensen een zware tijd is en ik hoop dat de verbondenheid blijft bestaan. Dat mensen blijvend voor elkaar opkomen en ten alle tijden open staan om elkaar te helpen.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.