What to do in corona-times met… Floor Wesseling

In deze tijden van #stayhome, willen we jullie op kennis laten maken met al die mensen op de werf. We hebben ze gevraagd om een portie maandagmotivatie en wat hun bezighoudt nu zovelen van ons aan huis gekluisterd zijn. Deze week: Floor Wesseling.

Floor Wesseling (1975) is in 2002 afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie en is sindsdien werkzaam als zelfstandig grafisch ontwerper met zijn Studio Wesseling in de NDSM Loods. Hij werkt niet alleen aan huisstijlen, campagnes en publicaties voor opdrachtgevers, maar hij initieert ook zelf (internationale) projecten. Zo werkte hij vóór corona samen met sportmerk Umbro aan een collectie van nieuw samengestelde voetbalshirts.

Hoi Floor! Hoe staat het er bij jou bij in de Loods?

De loods is erg rustig, maar ook in deze tijden prettig om er te werken.

Kun je kort vertellen hoe jij in de Loods terecht bent gekomen?

Ik ben grafisch ontwerper en werkzaam in de Loods vanaf de dag van tekenen, zomer 2006. We zouden als grote groep de K-strook verbouwen, op de tekendag had de hele groep zich teruggetrokken en zijn er 2 overgebleven. Ik zat van 2006 tot 2015 in K2, een leuke grote ruimte die ik heb gebouwd en ik ben in december 2014 verhuisd naar wat nu nummer 145 is. Dat is de ruimte die gebouwd is door het beheer, op de plek waar ooit een toren gebouwd zou worden voor trapeze artiesten. Ik ben altijd op de werf blijven werken, juist vanwege de plek en de omgeving, ik voel me hier thuis.

Wat doe je nu je eigenlijk thuis moet blijven?

Nu heel veel is stilgevallen ben ik veel aan het doen waar ik nooit tijd voor heb: opruimen. Niet alleen mijn huis of de studio, maar ook onze portfolio online. Daarnaast fotografeer ik weer heel veel. De leegte van de omgeving en de natuur. Ik heb veel contact via social media, WhatsApp en de uitkomst van de afgelopen maanden is echt Microsoft Teams!!! Shit dat is echt grappig. In het begin is iedereen nog opgedirkt, nu zie ik alleen maar pyjama’s hahaha. Microsoft Teams is een Skype van MS. Ik deed dat echt nooit, nu juist veel om werk te delen, te overleggen en grappen te maken, mensen te zien.

Ja, het moeten toptijden zijn voor alle videocalling-platforms. Luister je daar dan ook muziek bij?

Ik luister veel radio en dat is nu niet anders. Verder tegenwoordig echt veel reggae, vooral veel playlists, als je dat luistert kan je niet somber zijn. In de avond best veel Coltrane en Baker. Aanrader is Kiwanuka. Laatste tijd ook weer veel oude Hiphop. Op een of andere manier ga ik in deze tijd veel terugkijken, oude dingen luisteren en zien.

Mooi! Dat zijn inderdaad ontspannen tunes. Is er een film die je ons zou aanraden?

Ik zag posters van Do the Right Thing in de stad, een van mijn favoriete films die draaide in Eye. Oude film van Spike Lee uit 1989. Maar nu dus niet, dus die wil ik snel zien thuis. Verder Green BookJoker (gezellig), en ik had laatst Parasite gekeken, een aanrader.

Heb je werk wat jou nu kracht of inspiratie geeft?

Werk wat hier aan de muur hangt en waar ik vaak naar kijk is een G van Vincent de Boer. Check die gast. Het laatste werk wat ik heb gezien in het openbaar vlak voor de ‘lock down’, was op The Gallery Club: een foto van Roosmarijn Pallandt. Een Japans bos geprint op carbonpapier. Ik vind dat vergelijkbaar met een werk van Malevich.

Waar werk je nu zelf aan en hoe kwetsbaar is dat om te kunnen realiseren nu?

Ik werk met Umbro aan een collectie voetbalshirts. Het is een internationale wedstrijd uitgeschreven door het sportmerk en wij maken voor elk van de 11 winnaars een shirt bestaande uit een aantal shirts die zijn of haar verhaal verteld. We hebben vlak voor de ‘lock down’ Umbro bezocht in Manchester en de shirts opgehaald. Het digitale gedeelte van dat project is nu gedaan. Het is echt een samenwerking en handwerk uiteraard. Daarnaast wordt het project gefilmd voor een korte docu. De reis die zo’n shirt maakt van Manchester naar Amsterdam en terug. Alleen alles staat nu stil. We kunnen wel gaan knippen en naaien, overleggen, maar dan weer niet filmen. Nooit alles tegelijk. Dus alles is on hold.

Dat is herkenbaar. Lastig lijkt me ook…

Heb je een dagelijks ritueel of challenge die we thuis of op de NDSM kunnen uitvoeren om een beetje sane te blijven?

Ik eet elke ochtend een bak fruit met yoghurt hahahaha en das nieuw! Ananas mensen!!! Lekker en heel gezond.

En andere tips to help flatten the curve?

Wat mensen moeten laten is paniek en paranoia.

Heel goed punt, haha! Tot slot waar kijk je straks na deze periode van social distancing (op de NDSM of in het algemeen) naar uit?
Ik kijk er naar uit dat we weer mogen feesten en vooral simpelweg samenzijn. Lachen met elkaar, eten met elkaar, wedstrijden spelen en naar voetbalwedstrijden gaan!!

 

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.