What to do in corona-times met… Ewa Scheifes

In deze tijden van #stayhome, willen we jullie op kennis laten maken met al die mensen op de werf. We hebben ze gevraagd om een portie maandagmotivatie en wat hun bezighoudt nu zovelen van ons aan huis gekluisterd zijn. Deze week: Ewa Scheifes.

Ewa Scheifes (1987) is onze nieuwe collega die sinds 1 april als programmamaker Kunst & Cultuur is begonnen. Ewa werkte hiervoor onder andere bij Volkshotel en Pakhuis de Zwijger als programmamaker.

Hoi Ewa! Dit moet een gekke tijd zijn om te beginnen aan een nieuwe baan. Hoe doe je dat?

Beginnen aan een nieuwe baan via een Zoom meeting voelt inderdaad wat abstract, ik had ernaar uitgekeken de pont op mijn eerste werkdag te pakken. Gelukkig ben ik alle te gekke plannen voor de komende jaren aan het doornemen, dat maakt het concreter, en heb ik alle teammembers online ontmoet.

Ja, wel fijn dat we in elk geval zo hebben kunnen e-meeten. Heb je dan ook al ideeën voor de NDSM?

Ja, ideeën genoeg! Die ga ik allemaal proberen uit te werken, maar eerst maar eens even uit deze gekke tijd komen.

Ja inderdaad, first things first. Hoe kom je de dag door?

Tijdens een week van noodgedwongen staycation heb ik eindelijk alle boeken die al tijden ongeduldig op mijn lijstje stonden uitgelezen, zoals De Meeste Mensen Deugen en Trick Mirror. Verder; extreem veel facetimen, onhandige maar gezellige facetime borrels en nieuwe gerechten uitproberen. En de home work-outs op YouTube die me nooit echt overtuigd hebben, blijken toch beter dan ik dacht.

Nou dat klinkt op zich wel als een staycation well spent. Hoort daar dan ook een soundtrack bij?

Nu ik erover nadenk is er eigenlijk altijd muziek aan haha. ’s Ochtend sta ik vaak op met Braziliaanse muziek zoals Gilberto Gil. En overdag werk ik goed met playlists met old skool jazz – denk aan Nina Simone en John Coltrane -, Afrikaanse muziek, van Burna Boy tot Tinawiren of rustgevende pianomuziek zoals Joep Beving. Die laatste werkt vooral goed voor opperste concentratie. De livestream van RadioRadio is ook top, daar hoorde ik bijvoorbeeld vorige week een steengoede set van DJ Lefto.

 

Te gek; een beetje zonneschijn uit je speakers! En ook goede tunes voor de quarantaine borrels. Ben je ook van de podcasts?

De afgelopen weken heb ik talloze ommetjes door de buurt gemaakt om mezelf even ‘uit te laten’,  dus leve de podcast. Een van mijn favorieten is De man met de microfoon, een podcast met verhalen uit Amsterdam-Oost, goed gemaakt, alsof je meeloopt door de buurt. Verder vind ik Where Should We Begin van Esther Perel, waarin je meeluistert naar relatietherapie sessies,  ontroerend en soms zo intiem dat het ongemakkelijk wordt. Dan skip ik soms wat stukken haha. En ik check vaak gesprekken over kunst en design, zoals Kunst Is Lang en Naakt op een Kleedje over vrouwelijke kunstenaars.

Heb je een dagelijks ritueel of challenge die onze lezers thuis of op de NDSM kunnen uitvoeren?

Ik heb alle 30-day-yoga challenges etc. aan me voorbij laten gaan, omdat ik ook denk dat het oké is om af en toe iets minder te moeten en te doen. Zo’n challenge voelt meteen als een moetje. Van dansen door de huiskamer – zet de muziek wel lekker hard, anders werkt het niet – probeer ik overigens wel een dagelijkse gewoonte te maken. Het doet wonderen, aanrader.

 

Ok dat gaan we proberen! Wat vind jij dat we absoluut níet moeten laten?

Simpelweg (proberen te) genieten van het feit dat de meesten van ons binnen zitten met Netflix en volle koelkasten, kijkend naar andere delen van de wereld is dat een luxe. Verder heb ik nu toevallig in deze Corona-tijd een kat van vrienden te leen en dat is echt extreem gezellig. Tip van de dag voor crisistijden; een leenkat.

Haha, oké dat moeten we wel even met het thuisfront bespreken. Dan tot slot: waar kijk je straks na deze periode van social distancing (op de NDSM of in het algemeen) naar uit?

Genieten van golden hour, het uur dat de lucht zo mooi kleurt, vanaf de werf met een biertje én met veel vrienden om me heen. Owja, en vrienden en familieleden gewoon weer kunnen knuffelen, in plaats van de groet met de elleboog.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.