What to do in corona-times met… Erik van der Paardt

In deze tijden van #socialdistancing, willen we jullie kennis laten maken met al die mensen op de werf. We hebben ze gevraagd om een portie maandagmotivatie en hoe zij de coronatijd doorkomen. Deze week: Erik van der Paardt van Erik’s House.

Op de NDSM-werf zijn heel wat toffe studio’s te vinden. Daarvan zijn er een aantal gevestigd op een verrassende plek waarnaar je iets beter moet zoeken. Zo bevindt de studio van Erik van der Paardt zich in de Y-helling. Erik’s House dient als repetitie en pre-productie ruimte voor bands en er worden ook podcasts – zoals NDSM X – opgenomen. De afgelopen maanden heeft Erik zelf heel wat aan zijn studio geklust en wordt deze steeds mooier.

Hoi Erik, hoe ben jij op de NDSM beland?

Ik heb nu 6 jaar een ruimte in dit deel van Amsterdam. Sinds 2017 in de Y-helling op de NDSM, daarvoor een paar honderd meter verderop aan de Klaprozenweg op het stuk dat begin dit jaar is platgegooid. Dit was tussen Waternet en de Praxis, direct naast de Bo-rent.

Ik heb mijn ruimtes altijd gebruikt om muziek te maken en te repeteren met bands. Toen ik opeens geen bandje meer had waarmee ik veel speelde, zocht ik een manier om de spullen die ik had verzameld en (mijn ideeën voor) de ruimte te houden en ben ik steeds meer verhuur gaan doen als repetitie en pre-productiestudio.

Toen dat een jaar later enigszins liep, werd het pand verkocht aan een investeerder die mij voor hetzelfde bedrag alleen nog een antikraak contract bood. In diezelfde tijd werd de verbouwde Y-helling opgeleverd.

Ik kon kiezen om daar één of twee ruimtes te huren. Eén ruimte vond ik een beetje saai: ik kon er al mijn spullen neerzetten maar het zou een beetje minder zijn van wat er eerder al was en dan met buren, zonder buitenruimte en een stuk kleiner. Twee ruimtes zou veel te duur worden, maar ik kon er wel fantasie in kwijt en werken aan een droom die steeds duidelijker werd: een opnamestudio.

Ik koos dus voor optie twee en na de eerste paar stressvolle corona weken heb ik de meest ontspannen tijd sinds jaren gehad. Agenda helemaal leeg, grote geldzorgen en je dan realiseren dat je daaraan echt helemaal niets kunt doen.

Waar heb je je toen mee bezig gehouden?

Toen ik wat gebeurde op die manier kon bekijken, kwam ik aan klussen toe die al langere tijd bleven liggen omdat ze veel concentratie vroegen. Ik heb de afgelopen maanden geen een keer een instrument aangeraakt, maar wel stap voor stap de akoestiek van mijn opnameruimte in kaart gebracht en installaties bedacht en gebouwd om die te verbeteren of apparatuur verkocht en nieuwe verzameld om de opname workflow te verbeteren/veranderen.

Ik heb mega hard en vaak ontspannen gewerkt omdat ik dacht: dit is wat ik nu doe, zo goed als ik kan, want ik vind dit nu leuk, het kan allemaal voorbijgaan en dan begin ik wel opnieuw met iets anders.

View this post on Instagram

rehearsel room

A post shared by Erik’s House (@eriks_house) on

Dat je hard hebt gewerkt is ook duidelijk te zien aan de studio zelf. Telkens als we voor een opname komen voor onze podcast, heb je weer iets verbeterd en ziet de opnameruimte er nóg mooier professioneler uit. Heb jij naast werk je tijd besteed aan een nieuw ritueel?

Toen ik weer begon met werken werd mijn vriendin ziek en kwam ze naar Amsterdam. Ik zocht haar iedere middag op en we gingen vaak een wandelingetje maken. Dat droeg bij aan een ritme en ik voelde me super goed en uitgerust. Ik kon iets voor een ander betekenen en ik was veel voor mijzelf aan het doen.

Nu maak ik weer vaak, meestal in de avond onderweg naar huis, een ommetje op de fiets door Waterland. Het liefst doe ik dat een paar uur en duik ik halverwege het Markermeer in bij Uitdam. Dan bij zonsondergang terugfietsen over de dijk. Die is eigenlijk afgesloten maar je kunt er nu nog stukken op. Een mondkapje is dan handig voor de vliegen.

Dat is al helemaal fijn om te doen bij deze temperaturen! Artiesten en bandjes kregen een flinke klap door corona, omdat hun optredens niet meer door konden gaan, hoe heb jij dit ervaren?  

Ik vond het heel leuk dat er bandjes waren die gewoon door gingen met waar ze mee bezig waren. Bijvoorbeeld Global Charming of A Fungus die hier redelijk veel zijn geweest en waarvan nieuwe muziek is te horen of binnenkort nieuw werk wordt uitgebracht. Ik hoop dat snel meer initiatieven of mogelijkheden ontstaan waardoor in minder gepolijste omstandigheden livemuziek/performances kan worden gedeeld. Wanneer dit niet voor hen gebeurt, hoop ik dat de mensen die nu niet of nauwelijks spelen er samen voor zorgen dat ze wel een podium hebben.

 NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.