What to do in corona-times met… Bas Kosters

In deze tijden van #socialdistancing, willen we jullie kennis laten maken met al die mensen op de werf. We hebben ze gevraagd om een portie maandagmotivatie en hoe zij de coronacrisis doorkomen. Deze week: Bas Kosters.

Bas Kosters (1977) is een kunstenaar en ontwerper die bekendstaat om zijn kleurrijke en expressieve werk. In 2003 behaalde hij zijn masterdiploma in Fashion Design aan het ArtEZ waarna hij in 2005 de Bas Kosters Studio oprichtte. Zijn textiel- en grafische kunst brengen persoonlijke en maatschappelijke thema’s aan het licht. Met een fascinatie voor stripfiguren, visualisaties en erotiek creëert Bas een wereld die zijn sociale betrokkenheid weerspiegelt.

Bas, wat leuk om deze keer een kijkje te nemen in jouw wereld. Kan je me iets vertellen over je relatie met de NDSM-werf?

Mijn relatie met de NDSM, behalve dat ik een fervent IJ-hallen bezoeker ben, is nog pril en nieuw. Ik heb in januari mijn intrek genomen in de Kunststad waar ik mijn studio aan het uitpakken en opbouwen ben.

Als de sfeer er goed in zit zing ik Nederlandse liederen met mijn teamleden

Hopelijk gaat dat allemaal goed in deze turbulente periode. Welke muziek helpt jou daarbij de dag door?

Soms draai ik gezellige discomuziek om mezelf in een goede mood te brengen en ander momenten, als ik een beetje rust wil, Allison Moyet of Nina Simone. Meestal wil ik niet te veel afgeleid worden, maar als de sfeer er goed in zit zing ik Nederlandse liederen met mijn teamleden.

Iets voor elke stemming! Het lijkt alsof mensen door weken thuis te moeten zitten meer creatief geprikkeld zijn dan ooit. Waar haal jij nu vooral inspiratie uit?

Ik kijk met veel plezier om mij heen naar allerlei initiatieven van kunstenaars, illustratoren, maar ook modemensen met leuke impulsen om mensen op te beuren. Denk bijvoorbeeld aan Sophie Hardeman, Martyn Overweel of Dadara die online leuke dingen en ideeën delen.

En welke film mogen we absoluut niet missen?

Ik ben echt heel erg blij dat de films van Studio Ghibli nu allemaal op Netflix staan, deze geven mij zo’n goed gevoel. Ik was vorig jaar in Japan en ik smelt helemaal bij deze films.

Anders ik wel! Doe je mee aan bepaalde challenges die anderen thuis of op de NDSM kunnen uitvoeren? 

Ik denk dat deze periode al challenging genoeg is, dus ik probeer het zo fijn mogelijk te maken voor mezelf. Ik verzorg mijn planten, brand wat wierook en zet bloemen neer. Daarnaast houd ik goed contact met vrienden en geliefden en soms stuur ik mensen post. Gewoon fijne dingen om het een beetje gezellig te houden.

Ben je met nieuwe projecten bezig?

Ik ben heel druk, en verzin nieuwe manieren om met mijn publiek in contact te komen. Ook zijn we mondkapjes gaan naaien, dat houdt ons wel van de straat.

Het klinkt alsof je zeker niet stil zit en van die felgekleurde mondkapjes word je wel vrolijk. Wat heb je de afgelopen tijd het meest gemist?

Ik mis mijn familie, maar ook sporten in de gym en zwemmen. Wat ik ook erg mis, en dat zal nog wel even duren vrees ik, zijn rommelmarkten. Daar vind ik altijd veel materiaal en inspiratie.

Wat doe je nu je niet naar de rommelmarkten kan gaan?

Ik ben frequent bezoeker geworden van verschillende buurt boekenkasten waar mensen spulletjes te geef neer zetten; een leuke activiteit tijdens het rondfietsen.

Tot slot: wat zijn jouw verwachtingen van een post-corona tijd?

 Ik ben ervan overtuigd dat we manieren gaan vinden om uit de crisis te komen en er misschien ook nog iets van te leren. Wie weet wat in de toekomst ligt. Ik denk dat wij in Nederland er nog wel goed voor staan en we zijn veerkrachtig. Dat is wel gebleken. Keep your head up!

Klik hier om Bas te volgen op Instagram.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.