What to do in corona-times met… Bart & Klaar

Klaar van der Lippe (1961) en Bart Stuart (1972) werken sinds 2005 als kunstenaarsduo met als uitvalsbasis de NDSM-werf. Vanuit een kritisch oogpunt benaderen zij sociale processen op een beeldende manier en proberen zij een gesprek op gang te krijgen tussen verschillende disciplines en denkrichtingen. Hierbij beperkt het duo zich niet alleen tot het produceren van tastbare objecten, maar werkt het met belangstelling voor ideeën. In hun projecten, in zowel het binnen- als buitenland, staat auteurschap in de publieke sfeer centraal.

Dag Klaar en Bart, hopelijk maken jullie het goed in deze vreemde tijden. Waar waren jullie mee bezig voor dat de crisis uitbrak?

We werken aan de stelling/FRAMED #8: wereldhandel.

Waar gaat dit werk over?

We nemen de aanwezigheid van de NDSM-werf in Amsterdam vanzelfsprekend aan. We hebben het hooguit over de ‘geschiedenis van de scheepswerf’. Maar wat was nou de context waarin die scheepswerf functioneerde? Wie zijn de founding fathers van de NDSM? Wat waren hun motieven om een scheepswerf te bouwen? Welke goederen- en mensenstromen werden met die nieuwe schepen gefaciliteerd? Waar voeren de schepen naartoe? Wat zeggen de gevaren routes over Nederland? Wat was Nederland als grondgebied toen en hoe is dat veranderd…?

En wanneer is dit project te aanschouwen?

De stelling/FRAMED #8: wereldhandel  was oorspronkelijk gepland van half mei tot eind juni in de paarse zone voor de X helling. Bezoekers van de NDSM-werf kunnen dan kennis nemen van de achtergrond bij de achtergrond van hun selfie. Vanzelfsprekend kijken we of die timing nog goed is.

Waar vullen jullie de dag mee in naast het realiseren van dit project? Hebben jullie een dagelijks ritueel die anderen thuis of op de NDSM kunnen uitvoeren? 

Ieder zintuig één keer per dag bewust gebruiken. Luister naar je omgeving. Wat hoor je? Vogels, auto’s, Kinderen? Concentreer je op iets waar je oog op valt. Wat zie je buiten? Voel je innerlijke toon…Hoe klink je?

Dat klinkt als een rustgevende oefening die ik zeker eens ga doen! Wat betreft het prikkelen van het gehoor, welke muziek klinkt er nu vooral door de speakers?

Hans Kuiper: Corona Neo schlager

En ook jazz muziek van Manu Dibango, 87, net overleden aan corona…

Een treurig verhaal… Dit nummer daarentegen nodigt uit om op gedanst te worden! Zijn er ook nog podcasts die jullie aanraden? 

The Left Right Game! Het is een Sci Fi podcast met iedere maandag een nieuwe aflevering.

Het is fijn om door middel van verhalen aan de werkelijkheid te kunnen ontvluchten. On that note: welke film mogen we niet missen? 

Parasite!

Mee eens! Zijn er specifieke kunstwerken waar jullie vooral in deze tijd kracht en inspiratie uit kunnen halen? 

Mode van Walter van Beirendonck en kunst van Tajiri.

Wat moeten we absoluut laten in deze tijden? 

Elkaar onbewust toch wantrouwen.

Hebben jullie verder nog tips om deze dagen door te komen? 

Maak Corona Diaries. Schrijf op wat je meemaakt en merk hoe je verandert. Kijk bijvoorbeeld op wememe.art.

En tot slot, waar kijken jullie straks na deze periode van social distancing naar uit?

Mensen weer begroeten met een brasa…

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.