What to do in corona-times met… Aukje Dekker en Arthur van Beek

In deze tijden van #stayhome, willen we jullie op kennis laten maken met al die mensen op de werf. We hebben ze gevraagd om een portie maandagmotivatie en wat hun bezighoudt nu zovelen van ons aan huis gekluisterd zijn. Deze week: Aukje Dekker en Arthur van Beek.

Aukje Dekker (1983) en Arthur van Beek (1980) zijn beide kunstenaar en naast mede-initiatiefnemers van Eddie The Eagle Museum, ook de oprichters van Sociëteit Sexyland. Deze conceptuele club (of “die houten schuur” zoals Aukje deze zelf noemt)  die in 2017 mede mogelijk gemaakt is door Stichting NDSM-werf  is uitgegroeid tot een van de spannendste plekken van de stad. Aukje beantwoordde deze vragen, maar ze geeft hierbij aan: “Wij denken hetzelfde.” Waarvan akte.

Hi Aukje, hopelijk gaat het goed met jullie. Hoe kom je deze dagen tot nu toe door?

Dit is een moment om pas op de plaats te maken en gebruik de pauze ook op die manier is ons advies. Ga dus niet als die trein doordenderen, maar kijk naar de defecten in het spoor. Naast dat het leven natuurlijk niet ophoudt, levert dat toch de meeste verzadiging op; dus doe elke dag iets waar je nooit aan toekwam van je schaamhaar vlechten tot je iTunes opruimen. Meer inspiratie over wat je hebt laten liggen: grotere potten voor je planten, begrijpen wat iCloud nou eigenlijk doet, je oude films digitaliseren, zilver poetsen, je wenkbrauwen verven, 1 goeie multi-inzetbare brief maken voor al je jeugdvrienden, checken of je zoveel tupperware nodig hebt, boeken uitzoeken, boeken opeens beginnen te herlezen, geïnspireerd raken en daardoor een tapijt weven.

Haha, dit is te gek! Mijn Tweede Paasdag  heeft ineens weer zin gekregen (en de resterende quarantainedagen for that matter)! Welke muziek zou je luisteren wanneer je, laten we zeggen, je wenkbrauwen verft? 

Sposa son disprezzata – Vivaldi / Cecilia Bartoli en alle andere filmmuziek van de film C’est ça l’amour.

Prachtig inderdaad…

Kijk dan ook gelijk C’est ca l’amour!

Ok, die komt op de watchlist.

 

En als we dan even willen ontkoppelen van beeld en schermen. Wat raad je ons dan aan?

Alle podcasts van Marjolijn van Heemstra zoals Stadsastronaut, maar ook die over haar oude geschiedenisleraar Ronald Sorensen: Sor (met een streepje door de o)

Check! Welk kunstwerk biedt jou troost, inspiratie en/of kracht?

De gedachte dat de expositie “Ongemakkelijk” (een expositie van kunstenaars Claudia Mulder, Marieke Gelissen en Robbert Weide in Arti et Amicitae red.) precies synchroon liep met de Corona en na maandenlang zwoegen van de organisatoren er een dag voor de opening bekend werd gemaakt dat er geen 100 mensen meer bij elkaar mochten en de dag erna dat alle musea dicht moesten waardoor die expo daar onaangeroerd staat te wachten op niemand;
vind ik behalve voor iedereen heel verdrietig, ook zeer ongemakkelijk en dat troost me.

Ja, het is nauwelijks voor te stellen hoe voor zovelen zo hard aan de handrem is getrokken. Fijn dat het voor jou op die manier ook troost kan bieden. Ik hoop dat we al die mooie plannen, ideeën en werken op de een of andere manier toch nog een keer kunnen zien.

Wat doe jij zelf to help flatten the curve?

Ik doe gewoon normaal, blijf binnen en maak er het beste van, ook al is dat helemaal niet makkelijk.

Tja het lijkt zo simpel inderdaad, wat het dan in de praktijk toch niet is. Wat moeten we absoluut laten?

Voor de grap in het gezicht van bijvoorbeeld een politieagent hoesten.

Ja, dat is zeker niet oké! Bizar dat dat überhaupt gebeurt… Er zijn inmiddels al 20 ‘corona-spugers’ voor de rechter gesleept.

Heb je een dagelijks ritueel of een soort challenge voor ons die we kunnen uitvoeren. Gewoon thuis, of misschien wel op de NDSM?

Nee, ik drink gewoon heel veel maar ik denk dat Arthur misschien wel elke ochtend de zonnegroet doet en dat zou ik eerder aanraden.

Dat zouden we wel willen zien! Voel een mooi initiatief opkomen. Werken jullie nu aan iets eigenlijk?

 

Morgen (vrijdag red.) ontmoeten wij elkaar op gepaste afstand voor het eerst in Sexyland, daar gaan we alle drank weghalen om Sexyland open te kunnen stellen voor solo’s.
We willen mensen met alle mogelijkheden die we daar nog steeds hebben de ruimte aanbieden om dingen te doen voor max. 3 personen, van band practice tot draaien zonder publiek of een videoclip opnemen met waanzinnig licht, het moet allemaal kunnen. Verder hebben wij de laatste twee jaar aan onze toekomstdroom: Super SEXYLAND World gewerkt die soms zo ver weg leek, nu is dit juist het enige dat gewoon gestaag door kan gaan want het bestaat toch nog niet dus dat is wel een grappige ommezwaai.

 Mooi om op deze manier een invulling te geven aan jullie ruimte en dat anderen daar ook van kunnen profiteren. Waar kijk je straks na deze periode van social distancing (op de NDSM of in het algemeen) naar uit? 

Ik ben bang dat het uiteindelijk op 2 manieren kut is.
  1. Stel je breekt je been en daardoor besef je ook dat je gewoon te hard gewerkt hebt en de verplichte pauze is ergens ook een geschenk: na 2 dagen heb je gewoon tering veel pijn aan je been (de tijd na corona).
  2. Je gaat op vakantie naar bijvoorbeeld India en je komt tot allemaal nieuwe inzichten van hoe weinig we eigenlijk nodig hebben enzo. Dat hou je thuis 1 week vol en dan sta je alweer in de Zipper als een haai rokjes die je al hebt te kopen (de tijd na corona).
Ik zie er naar uit dat er (ook al is dat met kinderen in quarantaine lastig) toch een soort contemplatie komt over wat er eerst was en of dat wel het juiste was. Als er wereldwijd zo goed samengewerkt kan worden om dit virus de baas te worden, zou dat ook met andere heel belangrijke problemen mondiaal moeten kunnen zoals het klimaat of het vluchtelingenbeleid. Verder heb ik wel zin om bediend te worden in een sjiek (kan niet: arm) restaurant met m’n vrienden.
NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.