What to do in corona-times met… Anja Groten

In deze tijden van #stayhome, willen we jullie kennis laten maken met al die mensen op de werf. We hebben ze gevraagd om een portie maandagmotivatie en wat hun bezighoudt nu zovelen van ons aan huis gekluisterd zijn. Deze week: Anja Groten

Anja Groten (1983) is een zelfstandig ontwerper, onderzoeker en medeoprichter van het collectief Hackers & Designers. Hackers & Designers is een non-profit workshop initiatief waarbij de nadruk ligt op technologie, design, kunst en cross-disciplinaire uitwisseling. Sinds 2019 is Anja directeur van de designafdeling op het Sandberg Instituut in Amsterdam.

Hi Anja! Kan je me meer vertellen over jouw relatie met de NDSM-werf?

Hackers & Designers verhuisde in februari van dit jaar naar de NDSM. Onze studio is gelegen in de Kunststad, studio 127. We zijn erg blij met de nieuwe locatie en de community waar we nu mee te maken hebben. Het is nu jammer dat het lastig wordt om iemand persoonlijk te ontmoeten. Echte ontmoetingen (bijvoorbeeld in de context van een workshop) zijn erg belangrijk voor wat wij doen.

Het is inderdaad erg jammer dat je daarin nu belemmerd wordt. Heb je nog tips om de werkdag zo goed mogelijk door te komen?

Het focussen wordt steeds lastiger. Waar ik normaliter naar muziek luister, zet ik nu ahem… natuur geluiden op. Ik word er rustig van.

https://open.spotify.com/playlist/37i9dQZF1DX4PP3DA4J0N8?si=dVdFJyJ-S0aKw24OyQ0W5w

Er gaat niks boven het geluid van golven die breken en het tikken van de regen! Luister je ook wel eens naar podcasts?

Geïnspireerd door de isolatie, luister ik naar Ear Hustle, een podcast over de dagelijkse realiteit van zowel het leven in een gevangenis als dat van buitenaf na opsluiting. Ik raad ook Good Point met Jeremy Bailey en Raphael Rozendahl aan. Tot slot luister ik ook naar ‘Lila Podcast’, een Duitse feministische podcast.

Wat een goede tips! Is er een kunstwerk waar je steun ik kan vinden?

Ik heb onlangs een silk screen print in de post ontvangen met een illustratie van mijn recentelijk ontdekte maar favoriete striptekenaar Anna Haifisch. Het gaat over troost. (Koop haar werk want het is geweldig!) Hilarisch en tegelijkertijd ook grimmig en droevig.

Wietkoekjes zijn ook een goede om het thuis uit te houden


Enige tips die bevorderlijk zijn voor onze geestelijke gesteldheid tijdens isolatie?

Ik heb een weefgetouw aan mijn muur vastgemaakt. Het weven van een tapijt houdt me gezond vanbinnen. Wietkoekjes zijn ook een goede om het thuis uit te houden. Eenzame lunch raves!

Zo blijf je lekker bezig! Iets wat we vooral moeten laten?

Hou op met het klussen aan je huis! Stop met het op de vingers tikken van mensen die naar buiten gaat! Verkoop je gegevens niet door en maak jezelf niet afhankelijk van bedrijfseigen platforms en dwing anderen niet om dit te doen!

Beeld je eens in dat je morgenochtend op zou staan en het coronavirus op magische wijze is verdwenen, wat is het eerste wat je zou willen doen?

Zwemmen en knuffelen!

Volg Hackers & Designers hier op Instagram.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.