Vlammend toneel in Treehouse: de voorstelling Vuurspel
Van 1 tot en met 12 juli ontvlamt er een theatervoorstelling in Treehouse genaamd Vuurspel. Gemaakt door jonge makers Tinka Bruneau (18) en Zenzi Gil Hogenboom (19) is dit de perfecte warmloper voor aankomend theaterfestival Over Het IJ op de NDSM-werf. Wij gingen met Tinka en Zenzi in gesprek over hun productie en hoe ze op de werf terecht zijn gekomen.
Tinka en Zenzi zijn allebei vers van de middelbare school en zijn in eerste instantie op de NDSM-werf terecht gekomen met hun mondkapjesbedrijf. Ondertussen zijn ze naar de oostvleugel in de NDSM Loods verhuisd waar ze onder andere in contact kwamen met NDSM Fuse en de kunstenaars uit de Kunststad. “Toen bedachten we eigenlijk, waarom gaan wij niet iets creatiefs doen?” vertelt Tinka, “daar is Vuurspel uitgekomen. Het is voor ons allebei het eerste grote project, ik noem mezelf ook een beginnend cultureel ondernemer.”
“We zijn allebei altijd wel bezig geweest met theater” vult Zenzi aan, “voor mij is er gaandeweg ook steeds meer een interesse naar de productionele kant gekomen. Ik heb twee jaar geleden voor het eerste echt de regie op me genomen van een stuk, dat vond ik echt heel tof. Jammer genoeg moest die productie door corona afgekapt worden.”
“Wij werken heel goed samen, we zijn echt een gezamenlijke ideeënmachine,” vertelt Zenzi verder, “we noemen dat een “hivemind”. Toen kwamen we op de gedachte dat we een dialoog wilden maken, dus een theaterstuk met twee mensen. Juist ook omdat we het op die manier ook kleinschalig konden houden als dat nodig zou zijn geweest i.v.m. de pandemie. Het is eigenlijk pas sinds een paar weken dat we dingen uit handen aan het geven zijn. Opeens hebben we acteurs en een productieassistent etc. Het is alsof je je kindje ziet opgroeien.” Tinka knikt instemmend. “Het is inderdaad plotseling groter dan wij alleen geworden,” vertelt ze, “het is ook een hele leuke manier om mensen op de NDSM-werf te leren kennen en te merken hoe iedereen met je meedenkt en je wil helpen waar mogelijk. We wilden bijvoorbeeld in eerste instantie het stuk in de openbare ruimte spelen, maar kwamen toen uit bij Treehouse aangezien zij meer faciliteiten en ervaring hebben op dit gebied. Ze waren gelijk enthousiast aangezien zij ook een beetje de rol op de werf hebben van jonge, beginnende makers een handje helpen. Zo is het balletje gaan rollen”
Vervolgens vertellen de twee jonge theatermakers wat meer over waar Vuurspel inhoudelijk over gaat. “Het idee origineert uit het begrip van cycliciteit,” begint Zenzi, “het idee dat alles in de natuur niet alleen vooruitgang is maar juist een kringloop van fenomenen die de hele tijd terugkomen. Als je in die kringloop zit heb je misschien niet helemaal door dat het moment waarop je nu zit een herhaling is van wat ooit al op een bepaalde manier is gebeurd. Bijvoorbeeld: het einde van een relatie wordt vaak gezien als een tragisch einde van een mooie tijd terwijl het ook juist het begin kan zijn van iets nieuws.”
“Vanuit dit concept zijn we begonnen met het idee van een dialoog,” gaat Tinka verder, “we wilden twee mensen in het stuk volledig opbouwen en onderzoeken hoe hun persoonlijkheden, ervaringen en gewoontes op elkaar inhaken. Daarin proberen we een verhaal te maken dat niet een begin en een eind heeft, maar een cyclus is.”
“De personages in het stuk heten Daan en Doris,” vertelt Zenzi verder, “dat zijn twee meiden die al een paar jaar een relatie hebben en allebei heel aanwezige mensen zijn op een verschillende manier. In hun omgang met elkaar is er heel veel onder het tapijt geschoven door de jaren heen en dat komt op één avond allemaal naar boven.”
“Dat ontvlamt vervolgens een verhit gesprek,” vult Tinka aan, “het stuk laat zien hoe de geschiedenis van beide personages hun gedrag beïnvloedt en hoe dat soms wat ongemakkelijk kan werken tussen twee mensen. Die interacties worden in het stuk naast natuurlijke cycliciteit (denk aan gedragspatronen die je van je ouders hebt overgenomen) gelegd waardoor er een licht wordt geworpen op de relatie tussen twee mensen die het publiek hopelijk nog niet eerder heeft gezien.”
In ons gesprek merk ik de passie en energie van Zenzi en Tinka terwijl ze over Vuurspel praten. Ze hebben hun hele netwerk benut en uitgebreid om deze productie te kunnen neerzetten en er heerst een groot gevoel van professionaliteit. “Het spreekwoord ‘nee heb je en ja kun je krijgen’ is heel erg waar,” vertelt Tinka als ik vraag wat de grootste les is die ze meenemen uit dit avontuur. “het is met heel veel aspecten in deze productie een kwestie van durven te vragen geweest.”
“We hebben er zelf de hele rit bovenop gezeten,” zegt Zenzi, “wat het echt een persoonlijke productie maakt, we waren erbij voor de leuke en minder leuke klussen, maar dat is ook het mooie aan zo’n project, vind ik.”
Het beloofd een spectaculaire voorstelling reeks te worden vol intriges en plot-twists die je niet zag aankomen. In combinatie met de kunstzinnige sfeer van Treehouse is Vuurspel er eentje om groot in je agenda te zetten. Neem genoeg water mee, want we kunnen niet garanderen dat het niet wat heet onder de voeten gaat worden! Het is ook een mooie gelegenheid om kennis te maken met de creativiteit van jonge makers op NDSM en ze te steunen na een domper-jaar als het gaat om toneelkunst. Check de knop hieronder voor meer praktische informatie over Vuurspel en hoe je een kaartje kunt scoren voor één (of meerdere) van de voorstellingen.