Videoserie | Vroeger op Vrijdag – Helling 2 en 3, en het sorteerterrein

In de serie ‘Vroeger op Vrijdag’ schijnen we een licht op het niet-zo-verre scheepsbouw verleden van de NDSM-werf. Tussen 1894 en 1979 werden op NDSM o.a. vrachtschepen en tankers gebouwd. In 1950 was het zelfs de grootste scheepswerf van Europa! Reden genoeg dus om de geschiedenis in te duiken en op zoek te gaan naar verhalen van vroeger.

Dit doen we samen met Ruud van Stichting NDSM Herleeft. Teus en Robin gaan samen met hem de werf op. Ruud werkte sinds 1962 op de NDSM-werf en weet alles over hoe het er vroeger op de werf aan toe ging. In aflevering 1 bezochten we de Blauwdruk, het museum van Stichting NDSM-Herleeft waar allerlei artefacten van de oude scheepswerf te zien zijn. In aflevering 2 vertelde Ruud over kraan 13, de enige overgebleven kraan die nog intact is van de oude scheepswerf. En in aflevering 3 vertelde Ruud over de verzetspoging in de Tweede Wereldoorlog onder helling 4.

In deze vierde aflevering gaat @Robin_Eline_ een zonovergoten werf op met Ruud om alles te weten te komen over helling 2 en 3, of zoals wij ze kennen: de Y-Helling. Ook onderzoeken we het NLY-terrein, want wat gebeurde er eigenlijk vroeger op de plek waar nu café Noorderlicht staat?

Stay tuned voor deel 5 van deze videoserie, coming soon!

meer verhalen van stichting ndsm herleeft

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.