#SupportYourLocals | Tim van IJver

We naderen het eind van een moeilijk jaar. Niks is minder waar voor de vele horeca en evenementen-ondernemingen hier op de NDSM-werf. Onder het mom van #SupportYourLocals gaan wij één voor één bij onze buren langs om ze een hart onder de riem te steken en te horen hoe zij optimistisch de toekomst tegemoet blijven gaan. In deze eerste editie: Tim Jongens van Restaurant IJver.

“Eigenlijk is ons groepje heel natuurlijk ontstaan. Sikko en Reinout waren al compagnons, Arne was de manager en ik was al een paar jaar de koffieleverancier. Ik had altijd al de ambitie om in de horeca te starten en met niemand anders dan deze drie guys, en gelukkig dachten zij er hetzelfde over.”

En vanaf dat moment ging het snel. “Ookal voelen we ons nog steeds wel de nieuwkomer op de werf, hebben we ondertussen al enorm veel meegemaakt het eerste jaar. Je hebt hier veel firsts; partijen van 500 gasten, DGTL op de werf of een vol terras voor de deur. Wat ik daar het meest aan mis is de gezelligheid op kunnen zoeken zonder restricties. Niet meer te hoeven tellen hoeveel mensen er in het pand zitten. Geen “nee” te hoeven verkopen terwijl je toch nog wel een plekje had voor de gasten. De toevallige instroom van mensen op de werf die het licht van onze lampen en het geluid van onze muziek tegenkwamen. En dat het dan opeens een hele drukke avond wordt, met zoveel mensen aan de bar dat je er even van moet slikken! Dat maakt de sfeer gewoon heel leuk, en die mis ik. Het gaat om ongedwongenheid, gewoon kunnen doen wat je wilt.”

Vaak komen mensen vragen: “Hee, kunnen we nog heel snel een biertje drinken? De pont komt wel zo, we gooien ‘m snel achterover!”

“De NDSM-werf is een heel bijzonder gebied. Echt het rauwe rafelrandje van Amsterdam, met een stoer en creatief karakter. Zelfs nu het vanwege de crisis wat rustiger is merk je dat de werf niet stilstaat. Zo zijn bijvoorbeeld de horeca zaken grotendeels dicht, maar de woontoren hier tegenover is net in volle oplevering. En ook voor mensen van buitenaf lijkt de enorme aantrekkingskracht er nog steeds te zijn. Het is hier héél levendig in het weekend. Van ondernemingen die hier even hun profielfoto willen maken tot gezinnetjes die een streetart tour lopen of de verdwaalde toeristen die toch even het uitzicht willen zien. Kleinschalig of grootschalig, er gebeuren altijd wel toffe dingen hier. Vooral kunst vindt hier altijd wel op de een of andere manier haar weg.”

“Ik heb het idee dat wij veel gasten uit Noord mogen ontvangen. Van gezinnetjes uit de buurt op zoek naar iets nieuws tot studenten van om de hoek die ‘s avonds gewoon lekker een biertje willen doen zonder de pont-oversteek te maken. Of ze hebben juist haast en vragen: “Hee, kunnen we nog heel snel een biertje drinken? De pont komt wel zo, we gooien ‘m snel achterover!””

Stiekem ben ik zelf ook met geïnteresseerde enthousiasme aan het kijken om misschien ooit eens in Noord te gaan wonen. Je ziet dat het hier enorm in opkomst is. Als ik mensen nu vertel dat we in Noord iets nieuws zijn begonnen, dan antwoorden ze: “Oh, in Noord? Vet! Gruwelijk! Ik was er laatst nog!” Terwijl ze voorheen misschien zouden zeggen: “Echt? In Noord? Weet je het zeker?”

Misschien komt dit doordat er vroeger meer wij-versus-zij denken heerste, waarbij Noord los stond van de rest van Amsterdam. Maar vandaag de dag wordt het steeds duidelijker dat Noord ook gewoon Amsterdam is.”

“Qua take-away is onze Proeverijver box momenteel echt het paradepaardje. De risotto is echt heel nice maar ook de burger en de coq a la bière blijven goed verkocht worden. Ja, wij houden van bier en dat proef je terug in de keuken. We drinken het graag, maar je kan er natuurlijk ook prachtig mee koken!”

Bestel vooral een keer een maaltijd of een drankje bij IJver en #SupportYourLocals !

MEER IJVER

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.