#SupportYourLocals | Tandartspraktijk NDSM

In onze rubriek #SupportYourLocals gaan we één voor één langs bij onze buren op de NDSM-werf om hun verhalen te horen en ze, waar nodig een hart onder de riem te steken. Voor deze toch wel hele speciale editie gaan we naar de westkant van de NDSM-werf, waar een spiksplinternieuwe tandartsenpraktijk is neergestreken. 

Tussen alle nieuwbouw die op de westkant van de NDSM-werf uit de grond verrijst, heeft een toch wel  noodzakelijke voorziening ook haar intrede gedaan: Tandartspraktijk NDSM (Mt. Lincolnweg 12, naast de Bagels and Beans). Normaliter spreken we voor deze rubriek (veelal) horeca-ondernemers op en om de werf, maar aangezien de eigenaren van de praktijk Anneline en Adriaan aanzienlijk ondernemersbloed in zich hebben, passen ook zij goed in het plaatje van lokale bedrijven op NDSM. Met mijn notebook onder de arm stap ik het gebouw in. Ik wordt gelijk vriendelijk begroet door Adriaan die me naar de achterkant van de praktijk leidt en me een kopje French-pressed koffie aanbiedt. Zodra Anneline zich bij ons heeft gevoegd beginnen we met praten.

“We liepen al heel lang rond met het idee dat we een praktijk samen wilden starten,” vertelt Adriaan als ik vraag hoe de praktijk tot stand is gekomen, “toen hebben we wel wat dingetjes bekeken en langzaam krijg je dan een beter idee van wat je wil.”

“We zochten ook naar iets met karakter,” vult Anneline aan, “geen fabriek met heel veel stoelen waar je nooit echt weet met wie je een afspraak hebt en aan de lopende band er mensen in- en uitlopen. We vinden het heel belangrijk dat iedereen zich hier welkom voelt. Dat je niet het gevoel krijgt als je hierbinnen komt dat je een nummertje bent. We vinden het juist leuk om patiënten wat beter te leren kennen, zodat we wat persoonlijker contact hebben.” Adriaan knikt instemmend. “Anneline en ik kennen elkaar goed en we hebben allebei veel ervaring in verschillende soorten praktijken. Zo kom je er gedurende je loopbaan achter wat wel en niet werkt. Langzaam kwam toen het idee om samen iets op te zetten, maar we hadden nooit een moment dat we allebei echt tijd hadden om ons er volledig op te storten.” “Tot corona begon en alle tandartspraktijken dicht moesten,” gaat Anneline verder, “toen hadden we opeens allebei tijd toen ging het heel snel.”

Ik vraag Adriaan en Anneline vervolgens wat ze dachten toen ze voor het eerst op NDSM kwamen kijken als locatie voor hun praktijk. “Ik kende het terrein vooral van de festivals, kunst en evenementen; andere aspecten aan dit terrein zijn me eigenlijk nooit zo opgevallen. De laatste twee jaar is hier natuurlijk zo ontzettend veel veranderd. Toen we hier kwamen zagen we al vanaf buitenaf dat dit hem wel eens zou kunnen worden. Het voelde gelijk goed, dat hadden we allebei.”

We hebben het industriële karakter van NDSM ook terug geprobeerd te laten komen in de praktijk

“Je merkt dat mensen hier heel vriendelijk zijn,” vertelt Adriaan als ik vraag of er een verschil is tussen tandarts zijn op NDSM en in andere plekken in Amsterdam. “Mensen zijn hier relaxter dan in andere delen van de stad, minder gejaagd,” vult Anneline aan, “er is toch een soort rust hier, de sfeer is heel gemoedelijk. Je ziet ook een mooi scala aan verschillende mensen. De meeste van onze patiënten zijn starters, logisch, als je naar al de nieuwbouw kijkt die hier gebouwd wordt. Toch komen er ook andere Noorderlingen naar onze praktijk, dat maakt het hier speciaal, geen dag is hetzelfde.”

“Wat ik heel leuk vind, is dat er op de werf altijd veel reuring van bezoekers is, die gewoon lekker hun eigen gang gaan en ergens gaan zitten om te picknicken in de publieke ruimte,” vertelt Adriaan, “het is echt een interessant stukje Amsterdam. Ik woon zelf dichtbij het Bajeskwartier, wat ook zo’n historisch stadsdeel is wat nu een nieuwe bestemming krijgt. Er wordt natuurlijk veel ontwikkeld aan zo’n gebied maar de tint van de Bijlmer Bajes blijft erop zitten. Net zoals dat je hier, hoe je het wendt of keert, weet dat het ooit een industrieel gebied was, een scheepswerf.”

“We hebben het industriële karakter van NDSM ook terug geprobeerd te laten komen in de praktijk,” gaat Anneline verder, “we hebben gekozen voor hoge kozijnen, een hoog plafond met zichtbare pijpen en buizen. In ons logo hebben de scheepswerf ook terug laten komen. We vonden het belangrijk dat de identiteit van de werf terugkwam in onze praktijk, dat we in de buurt passen.”

Ik vraag Adriaan en Anneline ook naar hun mening over de stedelijke ontwikkeling op de NDSM-werf. “Ik vind die ontwikkeling juist heerlijk,” zegt Adriaan, “juist die diversiteit vind ik leuk. Je moet je wel aanpassen aan het erfgoed en de sfeer van een plek, maar dat maakt maakt het interessant. Je behandelplan en je doel moet je aanpassen aan wat mensen willen. Dus soms zie je een mond waarvan je denkt: daar kun je van alles mee, maar als daar iemand omheen zit die zegt dat ze niets eraan willen doen dan moet je kijken wat binnen het comfort van zo’n patiënt past.”

“De wensen lopen best wel uiteen bij de verschillende mensen die hier komen,” haakt Anneline in, “dat vind ik heel leuk. De oude Noorderling die hier in de praktijk komt heeft hele andere wensen dan de starter die hier net zijn eerste huis heeft gekocht. De diversiteit in de patiënten die hier komen, dat maakt het werken hier juist speciaal.”

Ons gesprek komt ten einde, en de liefde en zorg die Adriaan en Anneline dragen voor hun praktijk is ook aan mijn kant van de tafel goed te voelen. “Het beginnen van een eigen praktijk is een heel grote commitment,” vertelt Adriaan verder, “het is veel minder vrijblijvend en je merkt dat je meer verschillende petten op hebt dan alleen die van tandarts.”
“Zeker,” zegt Anneline, “het is echt een beetje je kindje die je nu gaat grootbrengen, maar we doen het met ontzettend veel plezier!”

Tandartspraktijk NDSM is open voor aanmeldingen, dus mocht je nog een tandarts zoeken, grijp je kans! Adriaan en Anneline werken trouwens ook graag met kinderen, dus je bent welkom met het hele gezin.

website tandartspraktijk ndsm

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.