#SupportYourLocals | Sjoerd van Pllek

Het is weer tijd voor een nieuwe editie van #SupportYourLocals: de rubriek waarin wij één voor één bij onze buren op de NDSM-werf langsgaan om ze een hart onder de riem te steken en te horen hoe zij optimistisch de toekomst tegemoet blijven gaan. De maatregelen lijken inmiddels met een lockdown-verlenging en de avondklok een nieuw dieptepunt bereikt te hebben. Juist daarom zetten wij deze rubriek lekker door, want the only way is up! Dit keer spreken we met Sjoerd Steenbeek, eigenaar en initiator van restaurant Pllek.

Sinds de opening in 2012 is Pllek uitgegroeid tot een een welbekend en uniek stadsstrand voor heel Amsterdam. De huidige leegte als gevolg van de lockdown staat dan ook in schril contrast met de drukke zomeravonden aan het water en de bijkomende sfeer die Pllek zo typeert.

Zomer 2020: flashbacks en nieuwe inzichten

“Er is een hoop niet doorgegaan, maar we hebben in 2020 bijvoorbeeld nog wel midzomernacht hier gevierd. We moesten toen heel voorzichtig aanvoelen wat er nou wel en niet mocht. Voor het publiek was dat een magische avond, maar voor mij was het één grote stressboel om te zorgen dat alles veilig bleef verlopen.

Bij de heropening in juni waren mensen opener en socialer dan ooit

Dat er maar een beperkt aantal mensen binnen en buiten mochten zijn was een groot contrast met andere jaren, wanneer we op zomerdagen totaal overspoeld worden en er gewoon 1500 mensen op het strand staan. Bij zo’n intense drukte hou je vaak het liefst je eigen bubbeltje bij je. Maar als het door corona veel rustiger en spread out is, ben je gek genoeg veel meer met andere mensen bezig dan wanneer het heel druk is. 

Toen we van de zomer weer open gingen zei ik tegen mijn personeel: “Realiseer je even: dit wordt eigenlijk net zoals onze allereerste zomer, toen we nog niet overspoeld werden.” Bepaalde mensen die hier al jaren niet meer geweest waren keerden terug, omdat ze het te druk waren gaan vinden. De rust die corona geforceerd heeft was dus ook heel bijzonder, want het creëert ook een nieuw soort fijne en open energie tussen mensen. Iedereen was heel blij dat ze überhaupt weer andere mensen konden zien, vooral bij de heropening in juni. Mensen waren eigenlijk opener en socialer dan ooit.”

Als twee jongens uit Tuindorp hier in gesprek raken met twee meiden uit Zuid, ben ik reuze benieuwd wat er gebeurt

Mensen de ruimte bieden om open en sociaal te zijn wordt bij Pllek gezien als een kernwaarde. Het ontwerp van het restaurant, gekenmerkt door veel grote, ronde tafels en genoeg ruimte om rond te wandelen, moedigt dit aan. “Het is allemaal bewust bedoeld om mensen aan dezelfde tafel te krijgen. Boeiende horeca krijgt het voor elkaar om een groep mensen bij elkaar te krijgen die voorheen nog niet hun paden hadden gekruist,” aldus Sjoerd.

Pllek en NDSM als ontmoetingsplaats

Dit fenomeen – het kruisen van paden – staat in lijn met de hele werf, vindt Sjoerd. “Wat de NDSM-werf echt uniek maakt is dat dit een plek is waar de hele stad elkaar ontmoet. Je ziet vandaag de dag vaak dat mensen veilig in hun stadsdeel blijven. Vroeger was het centrum juist de plek waar je andere Amsterdammers tegenkwam, maar door het overmatige toerisme daar zijn mensen nu meer in hun eigen stadsdeel gaan hangen. Om de een of andere reden is de NDSM-werf nu de enige plek in de stad waar verschillende Amsterdammers bij elkaar blijven komen. Mensen uit de Bijlmer, Oost, West, noem maar op! Ook voor de ‘oude Noorderlingen’, die lange tijd met hun rug naar het IJ toe geleefd hebben, is dit nu dé ontmoetingsplek met de rest van de stad.

Die ontmoetingen zie ik bij Pllek ook graag terug. We hebben hier veel verschillende vaste gasten. En als twee jongens uit Tuindorp in gesprek raken met twee meiden uit Zuid, ben ik reuze benieuwd wat er dan gebeurt. Die hebben dan opeens de leukste lol met elkaar.”

Zomerse herinneringen

Het is dan ook geen verrassing dat Sjoerd met warme gevoelens terugkijkt op de sociale mix die in pre-corona tijden zonder remmen kon ontstaan. Als het aan hem ligt, gaan we positief de toekomst tegemoet met de nieuwe inzichten die zijn voortgekomen uit de lockdown. “We hebben hier zulke vette evenementen gehad; bijzondere poppodia en muziekoptredens in de buitenlucht. Fat Freddy’s Drop hier op het strand, dat was weergaloos. Live muziek programmeren doe ik het allerliefst, en dan doet het pijn als die podium-energie die mensen hier juist naartoe trekt niet meer is toegestaan. Maar het grote voordeel van corona is dat het ook weer over gaat. En dat je je weer opnieuw bewust wordt van alles wat voorheen vanzelfsprekend was. Hoe heerlijk het is om onder de mensen te zijn. Iedereen mist de sociale chemie. Dan denk ik bijvoorbeeld aan Koningsdag 2019. Die joy, dat gevoel dat je met zo veel mensen samen een thrill ervaart, daar doe je het voor.“

Continuïteit in verandering

Net als de naastgelegen horeca instellingen is Pllek een ideale spot om even onderuit te zakken voor mensen die een dagje van de alternatieve sfeer op de NDSM-werf komen genieten. Dat alternatieve gevoel ziet Sjoerd het liefst als een blijvend iets. “De experimentele vernieuwing die al vanaf het begin op de NDSM-werf is, schuift uiteindelijk vaak op. Maar toch moeten we er alles aan doen om te zorgen dat de NDSM-werf niet te aangeharkt wordt. Die rauwheid, ruimtes en volumes die je hier hebt zijn magisch en die moet je bewaren. En toch kan je de plek nooit volledig behouden zoals ‘ie nu is. Eigenlijk is dat een achterhoede gevecht. Ik denk dat je vooral moet denken: “Hoe ga je in die veranderende stad om je heen zorgen dat de werf z’n toegevoegde waarde blijft houden in dat hele spel?”. Maar het spel gaat wel door.”

Een maaltijd van Pllek in jouw woonplek

Voorlopig houdt het team van Pllek de tanden op elkaar en zijn ze in de tussentijd natuurlijk geopend voor take-away opties. Wat doet het eigenlijk het best in het bestel-menu? “Dat is een dubbele vraag. Ons take-away menu is best restaurant-waardig. We hebben relatief duurdere producten. Maar uiteindelijk zijn het telkens weer de burgers die het hardst lopen. In ons geval dan de vegetarische burgers; onze wildburgers. Dat zijn natuurlijk makkelijke items om te bestellen. Maar ook als je thuis zit en je denkt, nu de restaurants dicht zijn, “nou, laten we nu eens even bijzonder eten,” kan je uit de voeten met ons diner. Die is langzamerhand aan het groeien, en dat is fijn. Ik bestel thuis ook best vaak. Het is heerlijk als je dan even een andere feel kan ontdekken.

Qua business is het natuurlijk peanuts, het staat zo ver af van hoe we normaal draaien. Maarja, ik heb natuurlijk ook mensen in vaste dienst, en we moeten elkaar ook gewoon een beetje bezig houden. Zo blijven we bijvoorbeeld nog steeds onze kaart ontwikkelen. Je moet toch wat!”

BESTEL BIJ PLLEK

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.