#SupportYourLocals | Pazzi

In onze rubriek #SupportYourLocals gaan we één voor één langs bij onze buren op de NDSM-werf om hun verhalen te horen en ze, waar nodig een hart onder de riem te steken. Voor deze editie gaan we op bezoek bij één van de nieuwe bewoners van het zilveren gebouw op de kade bij de Pontsteiger, waar voorheen Bbrood zat: Pazzi (Ms. van Riemsdijkweg 30). 

Pazzi is een pizzeria die al sinds 201o volgens authentiek recept pizza’s maakt in Amsterdam en Breda. In maart van 2021 openden ze, naast hun vestigingen in de Jordaan en aan De Clercqstraat, ook een restaurant op de NDSM-werf.  Kort daarna is ook een vestiging in Amsterdam-Oost geopend. Ik ga in gesprek met Andrea en Samanta. We probeerden twee weken een gesprek in te plannen, maar door drukke agenda’s en aangekondigde versoepelingen in de corona-maatregelen werd het een aantal keer uitgesteld. Niet onbegrijpelijk als je twee nieuwe zaken aan het openen bent midden in een pandemie. Uiteindelijk spreken we elkaar op het zonnige terras van Pazzi Noord en met mijn brandende vragen paraat beginnen we te praten.

“De plek waar we nu zitten,” begint Samanta, “het zilveren kiosk-gebouw waar voorheen de bakkerij van Bbrood zat, is een tijdelijke stek. De gemeente heeft plannen voor die plek maar totdat die in gang worden gezet mogen wij er huisvesten. We zitten er niet alleen, IJscuypje verkoopt ijsjes aan de linkerkant van het gebouw, en naast ons zit Bbrood nog steeds met een kleine afhaalwinkel. Het is ook heel snel tot stand gekomen. Richard van o.a. IJscuypje heeft ons via via benaderd en ook veel geholpen met al het schilderwerk en dergelijke, zo stond het er opeens binnen twee weken.”

Mijn eerste vriendje kwam hier uit de buurt, dus ik kom hier al sinds vroeger

“Wij hadden zelf ook niet verwacht dat het zo snel zou gaan,” vult Andrea aan, “Ik vond het eerst wel een beetje spannend, is het het wel waard voor een jaar/anderhalf jaar? We mogen daar in principe tot volgend jaar zomer blijven. Maar we hopen eigenlijk een beetje dat we misschien wel wat langer mogen blijven.”

Andrea en Samanta vertellen hoe ze in eerste instantie samen de eerste diensten draaide. “Je weet van tevoren niet hoe druk het gaat zijn,” vertelt Andrea, “en hoeveel personeel je moet inhuren. Maar na de eerste week werd eigenlijk al wel duidelijk dat we meer mensen nodig zouden hebben. Het draaide zo goed, er zit ook niet direct iets soortgelijks in de buurt. Je hebt wel de Klaproos, maar die zit qua locatie toch echt wel een stukje verder. We zijn in dat opzicht best in een gat in de markt op de NDSM-werf gesprongen volgens mij.” Samanta knikt instemmend. “We hopen ook op een locatie in de buurt in de toekomst, in één van de nieuwe gebouwen bijvoorbeeld, waar we na de kiosk in kunnen,” gaat ze verder, “We willen echt niet meer weg van de NDSM!” Deze woorden klinken als muziek in mijn oren. Al menig keer ben ik als bewoner op de NDSM even langsgekomen bij Pazzi, en met mij vele anderen. Het is de perfecte plek voor een heerlijke, Romaanse pizza met verse Italiaanse ingrediënten, gebakken in een authentieke steenoven. Een hele goede optie voor aan het begin van het weekend als je geen zin hebt om te koken (al zeg ik het zelf). 

Ik vraag Andrea en Samanta vervolgens hoe het is om te ondernemen op de NDSM en wat ze dachten toen ze hier voor het eerst kwamen. “Mijn eerste vriendje kwam hier uit de buurt,” vertelt Samanta lachend, “dus ik kom hier eigenlijk al sinds vroeger. Toen het idee kwam om hier een Pazzi vestiging te openen was er intern best wat twijfel, maar ik heb vanaf het eerste moment gezegd dat we het moesten doen. Wat ook opmerkelijk is: we komen veel bekende klanten uit de Jordaan of De Clercqstraat hier weer tegen. Zij zijn hierheen verhuisd of werken hier in de buurt. Het is ontzettend leuk om te horen als iemand binnenkomt dat ze ons al kennen van de andere restaurants.”

Ik heb het idee dat ik hier dichter bij de natuur zit

“Pizza is natuurlijk een gerecht wat zich goed leent om af te halen,” gaat Andrea verder, “onze locaties in de Jordaan en op De Clercqstraat liepen altijd al erg goed en dat is tijdens de pandemie niet ingezakt. Daardoor konden we dus dit jaar ook uitbreiden naar Noord en Oost. Wat heel grappig was, is dat we al heel lang in Oost aan het verbouwen waren, terwijl in Noord alles er opeens in twee weken stond. Het is hier allemaal een beetje uit de lucht komen vallen, maar we zijn ontzettend blij dat het gebeurd is.”

Nadat het duo me vertelt over de verschillende vestigingen van Pazzi in Amsterdam begin ik me toch af te vragen: wat maakt de NDSM anders dan de andere restaurants? “Over het algemeen zijn de mensen op NDSM wat vrolijker,” antwoordt Samanta, “in het centrum merk je dat meer haast in de mensen zit: ze komen even snel langs maar moeten ook weer snel door om wat laatste boodschappen te doen of nog even verder te werken. In Noord merk je dat de mensen die langskomen naar huis aan het gaan zijn. Ze zijn dus meestal al wat relaxter. Vooral als het zonnetje schijnt merk je echt die vrolijkheid als mensen ons restaurant binnenstappen.” Dat is heel begrijpelijk als je ziet op wat voor locatie Pazzi zit. Met de recent gerenoveerde kade is het heerlijk vertoeven met een afgehaalde pizza in de zon. Ook kun je neerstrijken op het net geopende terras van Pazzi om naast je pizza ook een lekker drankje te kunnen bestellen. 

Andrea en Samanta vertellen verder over het bijzondere karakter van de NDSM-werf en hoe iedereen een eigen invulling aan het terrein geeft. “Wat ik aan mezelf merk is dat ik het idee heb dat ik hier dichter bij de natuur zit,” zegt Andrea, “dat klinkt misschien een beetje raar omdat de NDSM juist voor veel industrie staat en het nu eigenlijk pas net een beetje groener aan het worden is. Maar zodra je de Klaprozenweg over bent kom je al in een best groener stuk van de stad. Dat voelt toch niet hetzelfde als de rest van Amsterdam. Het is wat dat betreft ook een heel interessant stadsdeel als je kijkt naar hoe het is gegroeid door de jaren heen.” Uiteindelijk vraag ik naar de toekomstplannen van Pazzi, naast de ambitie voor een permanente stek op de NDSM. “We zijn nu vooral heel erg bezig geweest met corona en het openen van twee zaken, wat best druk is natuurlijk. Als de corona-situatie de goede kant op blijft gaan, zou ik  het in de toekomst leuk vinden om voor de buurt wat te organiseren bijvoorbeeld.”

Heb jij ondertussen zin gekregen in een overheerlijke authentieke, Romaanse pizza gemaakt door professionele Pizzaiolo’s? Of wil je meer informatie over de nieuwe pizzeria aan de kade? Klik dan op onderstaande knop

Website Pazzi Noord

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.