#SupportYourLocals | Mathilde en Suzanne van Falafellow
In onze rubriek #SupportYourLocals gaan we één voor één langs bij onze buren op de NDSM-werf om hun verhalen te horen en ze, waar nodig een hart onder de riem te steken. Voor deze editie duiken we in de westkant van de NDSM-werf en spreek ik met Mathilde van der Weerd en Suzanne Pernot van Falafellow (Mt. Lincolnweg 15).
Ik ontmoet Mathilde en Suzanne op een zonovergoten dag in hun stek op de westkant van NDSM-werf. De wapperende vlaggen en open bestel raam zijn een bekende voorstelling voor me, aangezien ik vlakbij Falafellow woon. Als ik aan het raam verschijn, word ik onmiddellijk met een brede glimlach begroet en mag via een zijdeur binnen komen. De ruimte is een keuken, punt. Er zijn geen zitplaatsen waar je kunt eten bij Falafellow, de eetgelegenheid is namelijk een “dark kitchen”. Eerder maakte het Parool dit artikel over het fenomeen, maar ik vroeg Mathilde en Suzanne naar hun eigen interpretatie. “Het principe is dat je geen zitplaatsen hebt en dat je etablissement alleen bestaat uit een productiekeuken,” vertelt Mathilde, “in die keuken kun je vervolgens voor verschillende doeleinden produceren: voor jezelf, een cateraar, een ander bedrijf, noem maar op.”
“Het is ook een manier om de locatie die je hebt zo efficiënt mogelijk te gebruiken,” vult Suzanne aan, “in plaats van dat je naar een andere keuken zou moeten om voor een bepaald merk of bedrijf een product te maken, kan alles hier in dezelfde oven klaarmaken bij wijze van spreken. Bezorgers kunnen ook alle producten vanaf dezelfde plek ophalen, dat scheelt bijvoorbeeld tijd en brandstof.”
Een dark kitchen dus, waar alleen afgehaald kan worden of waar vanuit kan worden bezorgd. Geïntrigeerd neem ik wat te drinken aan van Mathilde, zelf heb ik ook een achtergrond in hospitality dus ik was erg benieuwd hoe deze twee enthousiaste vrouwen hier terecht zijn gekomen. Terwijl ik mijn notitieboekje opensla, vraag ik naar hun verhaal. “We zijn vorig jaar midden in corona begonnen,” vertelt Mathilde, “zonder hadden we niet bestaan, het idee was er namelijk niet voor de pandemie begon. Ik heb een restaurant in Hilversum en daar gingen we dicht op 15 maart. Vanaf dat moment ben ik, eigenlijk uit verveling, gaan zoeken naar iets om te doen wat wél kon in coronatijden.
We hebben in die zin die zitplekken ook niet nodig, de NDSM-werf is uitnodigend genoeg
Eigenlijk als een soort grapje, hebben we toen eind maart 2020 dit idee als pop-up bedacht en op 10 april gingen we al open. Waar je normaal een jaar bezig bent met het ontwikkelen van een concept, hebben we met Falafellow in 10 dagen tijd de hele oprichting gedaan.” Ik verslik me even als Mathilde me dit vertelt, waardoor beide vrouwen even lachen. Mathilde legt uit hoe ze in de buurt woont en dit pand al een tijdje leeg zag staan en de kans heeft gegrepen. Zo kon het process snel in gang worden gezet en hadden ze slechts 10 dagen nodig om open te gaan.
Het ging vanaf het begin al als een tierelier. In eerste instantie vroeg Mathilde elke keer een andere vriend of vriendin om met haar in de zaak te staan, maar al snel moest ze personeel in dienst nemen om de vraag bij te kunnen benen. “Het idee kwam ook voort uit de behoefte aan een gezonde, vegan optie hier in de buurt,” vult Mathilde aan, “Ik merkte zelf als consument dat ik dat nog miste. Ik heb vervolgens samen met een vriend de receptuur gemaakt, die trouwens geheim is.” Het is maar goed dat Mathilde het recept geheim houd want het is out-of-this-world lekker. De malse, fijn gekruide falafelballetjes komen bij een kleurrijke salade of broodje en worden geserveerd met een erg smaakvolle tahin saus of harissa dressing.
Suzanne gaat vervolgens verder: “we maken alles zelf en werken met de filosofie ‘iedereen doet alles’, van keuken draaien tot de afwas tot het bezorgen. We hebben ook een ontzettend leuk team, die energie is erg aanstekelijk en dat merk je ook in onze klanten.” Suzanne vertelt me ook hoe ze met het team proberen hospitality te brengen in de afhaalmaaltijden: “je merkt dat mensen een anonieme afhaalplek verwachten en ze verrast zijn als ze merken hoe gezellig het hier aan het raam is of aan de deur als één van onze bezorgers hun maaltijd komt afleveren. Al is het maar 5 minuten, een leuke interactie met mensen is echt heel veel waard en ik denk daar daar onze kracht ook ligt.”
Terwijl ik naar het verhaal van Suzanne en Mathilde luister merk ik hoe erg ik de hospitality die je in een restaurant of eetgelegenheid vind, heb gemist. Het is geruststellend om te zien dat ook in afhaalmaaltijden gastvrijheid wordt toegepast. Falafellow is sinds hun opening niet gestopt met groeien en zijn ze als dark kitchen een samenwerking aangegaan met onder andere Vegan Masters en Oh My Guts. Dit maakt het mogelijk om hun product door heel Nederland te verspreiden.
Het idee is om gastvrijheid naar de afhaalmaaltijd-business te brengen
Toch vraag ik Mathilde wat de NDSM-werf bijzonder maakt als plek om vanuit te ondernemen. “Ik denk dat het een mooie, rauwe plek is waar goed valt te pionieren en te experimenteren,” vertelt ze, “Een soort veilige tuin waar mensen kunnen experimenteren met hun eigen smaak en overtuigingen. Zo kunnen we ons product, de vegan en moderne manier van eten, op een toegankelijke manier neerzetten zodat niet alleen de hippe jonge mensen, maar iedereen er aan kan worden blootgesteld.” “Wat ik ook heel leuk vind aan NDSM,” haakt Suzanne in, “is dat mensen hun eten meenemen en de hoek om lopen om op de werf aan een picknicktafel te zitten. We hebben in die zin die zitplekken ook niet nodig want de werf is uitnodigend genoeg.”
Tot slot vraag ik Suzanne en Mathilde over de toekomstplannen voor Falafellow, het is wel duidelijk dat het pop-up idee een permanente vorm heeft gekregen het afgelopen jaar. “Één van de belangrijkste dingen is toch wel uitbreiden naar een ander stadsdeel in Amsterdam en/of naar een andere stad in Nederland. We merken aan de reviews online en aan hoeveel we zijn gegroeid dat het concept klopt en dat daarin heel veel kansen liggen. Het lijkt mij heel leuk om op die manier een beetje door te rollen naar bijvoorbeeld Utrecht.” Wat begon als een manier om bezig te blijven tijdens corona, is inmiddels uitgegroeid tot een vaste stek voor gezonde maaltijden op de NDSM-werf. Er zijn veel initiatieven gekomen tijdens de pandemie, toch vind ik Falafellow een hele bijzondere. Het idee van gastvrijheid brengen in de afhaalmaaltijd-business fascineert me. Falafellow doet ook mee aan stadswandelingen zoals Tasty Walks, een leuke manier om wat van de stad te zien en langs enkele culinaire hoogstandjes te lopen.
Heb je ondertussen trek gekregen in een heerlijk broodje of salade, of ben benieuwd naar meer informatie over Falafellow? Klik de knop hier onder: