#SupportYourLocals | Jasper van Noorderlicht

Wéér een persconferentie, wéér nieuwe maatregelen. Met de nieuwe lockdown naderen we op pijnlijke wijze het eind van een moeilijk jaar. Niks is minder waar voor de vele horeca en evenementen-ondernemingen hier op de NDSM-werf. Onder het mom van #SupportYourLocals gaan wij één voor één bij onze buren langs om ze een hart onder de riem te steken en te horen hoe zij optimistisch de toekomst tegemoet blijven gaan. In deze tweede editie: Jasper Helmer van Noorderlicht.

Net als de andere horecagelegenheden blijft Noorderlicht wel open voor afhaalmogelijkheden én kan je nog altijd terecht bij de prachtige kerstbomenmarkt. Extra handig nu alle bouwmarkten gesloten zijn. Toch blijft uiteraard de vuistregel: blijf zo veel mogelijk binnen, en ga liever voor die bestelling dan de afhaaloptie.

Noorderlicht heeft dit jaar, net als de gehele Amsterdamse horeca, een uniek jaar gehad vanwege corona. Dit ging uiteraard gepaard met moeilijkheden, maar bracht ook ruimte voor creativiteit en nieuwe inzichten. Ook is er komend jaar juist weer veel te vieren: in 2021 is het namelijk 15 jaar geleden dat ze als opvolger van restaurant De Houten Kop begonnen bij het Theo Fransmanparkje – dat met al het groen nog altijd in het oog springt tegen de betonnen en stalen achtergrond van de NDSM-werf. Naast dit heugelijke feit gaat er komend jaar ook nog eens een verbouwing plaatsvinden. Ondanks de moeilijkheden dit jaar gaan er dus mooie veranderingen plaatsvinden, en het team van Noorderlicht heeft alle reden om hier met vertrouwen naar vooruit te kijken. Ze zijn in 2020 creatief met de crisis omgegaan, en hebben hun band met de buurt alleen maar versterkt. Eigenaar Jasper Helmer legt het uit.

Met onze kerstbomenmarkt kunnen buurtbewoners nu ook iets voor óns betekenen.

“Gedurende de eerste lockdown hebben we 3000 persoonlijke brieven verstuurd naar buurtbewoners om hen te laten weten dat ze bij ons eten konden afhalen. Begin september hebben we iets soortgelijks gedaan en 5000 flyers verspreid naar nieuwe en oude bewoners van Noord. Hierin krijgen ze een kortingsbon voor onze nieuwe mini kerstmarkt, Santa’s Takeaway: een kleine markt waar je een kerstboom, huisgemaakte souvenirs en een maaltijd kan afhalen. Ook hebben onze wijnleveranciers en bierbrouwers speciale pakketten in elkaar gebouwd. Je kan zo de feestelijke combinatie van eten en drinken én een nieuwe kerstboom hier komen halen.

Hoewel het een moeilijke tijd is geweest, hebben we al onze vaste medewerkers weten te behouden, maar ze wel gevraagd om de helft van hun uren in te zetten bij het Douwes Dekker verzorgingstehuis in Noord. Daar is extra hulp hard nodig, bijvoorbeeld als het gaat om koffie rondbrengen, activiteiten-belgeiding en de krant voorlezen. Het is tot nu toe een hele fijne samenwerking met Evean, de overkoepelende organisatie. En omdat hierdoor onze medewerkers deels betaald blijven worden, helpt het ons de winter door te komen.

Met onze kerstbomenmarkt kunnen buurtbewoners nu ook iets voor óns betekenen, en dat vergroot de betrokkenheid tussen ons allemaal. Iets waar we dit jaar heel positief over zijn geworden is dat wij bij de eerste opening in juni in staat zijn gebleken om ons karakter als restaurant goed te benadrukken. Veel mensen, en met name buurtbewoners, kwamen hier graag voor terug. Dit betekent dat we in een rustiger tempo en met meer structuur gewerkt hebben. Aan de ene kant is dit natuurlijk een beetje saai, maar we hebben wel een nieuwe kant van Noorderlicht ontdekt.

Toch mis ik het gezellige (en soms wat chaotische) karakter van Noorderlicht. Wanneer er bijvoorbeeld een band staat te spelen, mensen staan te wachten op een tafel, er een driedubbele rij mensen aan de bar staat te bestellen. Dat zijn taferelen die we hier in de zomer vaak hebben, en dat is dit jaar niet gebeurd.

Ik hou van de reuring; ik hou van de live muziek; ik hou van het aansluitende feest dat we vaak op zaterdagnacht hebben. En om dan nog maar te zwijgen over de festivals. Die festivals trekken normaalgesproken een enorme wissel op mijn nachtrust en stressniveau, maar ze zijn wel een hele belangrijke tak van Noorderlicht. Ik hoop dat we daar volgend jaar wel langzaam naartoe kunnen gaan groeien, want ik mis het enorm.”

Van kleine ondernemers tot de hoogste politieke ambtenarij; iedereen hier wilt de industriële rauwheid bewaren. Met vergroening erbij krijg je dan een prachtig ‘af’ plaatje dat eigenlijk nooit af hoeft te zijn.

Ook over de toekomst van de NDSM-werf is Jasper positief. Zolang er maar door veel partijen samengewerkt blijft worden om het kleinschalige, creatieve karakter te behouden. “De NDSM-werf is een terrein waar altijd grote verschillen zullen blijven, denk ik. Maar dat neemt niet weg dat, in de grote lijnen, mensen samen naar een mooi idee van een industrieel park toegroeien. Mensen willen hier de industriële rauwheid bewaren en bewaken. Dat zegt eigenlijk iedereen – van kleine ondernemers op het terrein tot de hoogste politieke ambtenarij.

Tuurlijk, het moet veilig zijn, maar ook niet teveel aangeharkt worden. Het is mooi als hier zich veel verschillende toepassingen kunnen huisvesten. Hierin vind ik de toevoeging van vergroening heel sterk; dat is ontzettend nodig. We hebben dan ook hard geknokt om ervoor te zorgen dat het groen wat er nu is blijft staan en ook uitgebreid kan worden. Tegelijkertijd is het fijn als er een nog bredere programmering kan komen die meer biedt dan alleen maar het ‘platte dansen’. Het platte dansen is natuurlijk super leuk, maar er moet daarnaast ook iets anders gebeuren. Zo heb je nu bijvoorbeeld het NDSM theater van Over het IJ, of het STRAAT Museum en straks MACA aan de kop van de Van Riemsdijkweg. Dat zijn allemaal mooie initiatieven die heel lang hebben liggen smeulen om wakker te worden en open te kunnen gaan. En dat gaat nu gebeuren. Die sfeer gaat de boel alleen nog maar versterken.

We zagen al met de komst van Pllek en IJver dat het drukker werd qua horeca. Nu is het weer belangrijk dat er een inhaalslag wordt gemaakt door de kunst, de cultuur en de creativiteit. Ik vind dat Stichting NDSM-werf daar goed mee bezig is. Bij Noorderlicht proberen wij dat ook steeds meer naar het voetlicht te brengen.

Met vergroening erbij denk ik dat je een prachtig ‘af’ plaatje krijgt zonder dat het ooit af hoeft te zijn: het moet zichzelf steeds kunnen blijven uitvinden. Dat continue uitvinden is wat iedereen hier op de werf doet en wat partijen van buitenaf hierheen trekt. Het moet hier allemaal gewoon lekker ‘open’ blijven, want dat is de sfeer waar mensen goede ideëen van krijgen.”

Bekijk vooral eens de bestel-opties en kerstbomenverkoop bij Santa’s Take-Away van Noorderlicht! “Hier bij Noorderlicht hebben we onze kaart voor de take-out behoorlijk aangepast. Geen hamburgers en frietjes, maar prachtige complete maaltijdcomponenten die mensen thuis naar believen af kunnen maken. Het is al bijna een compleet bereide maaltijd, maar je kan ervoor kiezen zelf nog wat toe te voegen, of een deel te bewaren voor de volgende dag.”

BESTEL BIJ NOORDERLICHT

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.