#SupportYourLocals | ondernemers Ciska en Marcel

In onze rubriek #Supportyourlocals gaan we één voor één langs bij onze buren op de NDSM-werf om hun verhalen te horen en ze, waar nodig, een hart onder de riem te steken. In deze editie gaan we langs bij Ciska Jonk van de viskraam en Marcel Ellens van NDSM Bikes. Door Teus Hagen & Robin van Dijk

In het kielzog van de Pontkade vind je bij deze twee ondernemers de perfecte plek om je rondje over Amsterdam Noord te beginnen. Als naaste buren staan zij, naar eigen zeggen, op misschien wel het mooiste hoekje van de werf. Elke dag ontvangen zij naast de bezoekers van de werf ook bewoners en andere Noorderlingen. Die komen dan voor de heerlijk vette haring of krokante kibbeling van Ciska of om bij Marcel een fiets te huren voor een avontuur op twee wielen. Overigens zijn ze beiden ook al langer bekend met Amsterdam-Noord en zijn ze naast hun praktische verdiensten ook altijd in voor een gezellig praatje. Hoe hebben zij het afgelopen coronacorona-jaar beleefd? En durven ze met de lente voor de deur ook weer een beetje optimistisch te zijn? Op een zonnige februari-dag gingen we in gesprek over hun werk en ervaringen op de NDSM-werf.

Marcel en Ciska, waarom is jullie oog op de NDSM-werf gevallen en zijn jullie juist hier gaan ondernemen?

“Ik werk al 25 jaar in Noord”, antwoord Ciska, “Ik heb eerst op verschillende plekken in Noord in winkeltjes gewerkt. Toen dat afliep heb ik ervoor gekozen om vanuit zo’n soort wagen te gaan werken. Nadat ik weg moest op de Klaprozenweg door de verbouwingen daar ben ik op de NDSM-werf terecht gekomen. Het was meer een toevalligheid dan een bewuste keuze, maar ik ben er erg blij mee.”

Het pontje heeft ook wel wat, het is net als in New York

“Ik zat in eerste instantie in een heel andere branche,” gaat Marcel verder, “ik zat eerst in de effectenwereld als optiehandelaar. Dat was een traditionele kantoorbaan, en daar had ik op een gegeven moment geen zin meer in. Ik heb het denk ik tien jaar volgehouden, waarna ik dacht: dit is mijn ding niet meer. Vervolgens ben ik gestopt, heb ik alles verkocht en kwam vervolgens via via in aanraking met fietsenverhuur. Ik was eigenlijk meteen enthousiast over dit werk, het leek me echt leuk. Na de benodigde berekeningen te hebben gedaan en een hele zoektocht naar de juiste plek ben ik op dit hoekje terecht gekomen. Het heeft wel een aantal maanden geduurd voordat de verschillende partijen hier het eens waren met de locatie. Maar na veel gesprekken staan we er, op de mooiste stek van, nou ja op Ciska na is dit de mooiste stek van de werf.”

Maar Ciska kan nog verplaatsen…

“Klopt, maar dit is wel echt de mooiste plek van de werf hoor, zo vlak bij de pont en het water” lacht Marcel. “Ik heb een vergunning natuurlijk,” haakt Ciska in “ik mag niet zomaar overal staan. Ik mag wel verplaatsen als er verbouwingen zijn, zoals nu (de werkzaamheden aan de Ms. Van Riemsdijkweg red.) en dan ga ik een beetje met de wind mee. Ik weet nog dat ik hier voor het eerst kwam en er nog helemaal niets was.”

“Dat kan ik mij ook nog goed herinneren”, vult Marcel aan, “ik weet nog dat ik in het begin op een middag een keer op het bankje bij de pont heb gezeten met pen en papier, turvend hoeveel mensen ik van de pont de werf op zag gaan. Dat waren er toen echt heel weinig, een handje vol op z’n meest. Maar nu, in de zomer, zeker als Pllek en Noorderlicht open gaan komen er met elk pontje minstens 30 mensen bij!” De twee kijken elkaar even instemmend aan. “Het pontje heeft ook wel wat,” gaat Marcel vervolgens verder, “het is net als in New York, als je naar een ander deel wil, moet je van Manhattan af en dan moet je ook het pontje nemen. Als je er dan 10 minuten op staat, is het eigenlijk ook een heerlijk rustmoment, ik vind het prima om elke dag te doen.”

 

Wat is iets leuks of unieks aan het publiek dat je van dag tot dag meemaakt op NDSM?

“Ik denk dat het leukste is dat elke dag echt anders is”, aldus Ciska, “Echt alle soort mensen van allerlei leeftijden komen bij mij langs. Ik heb bijvoorbeeld ook mensen die al 25 jaar klant zijn. Het kan hier soms echt aanvoelen als een dorp, ik merk dat met mijn klanten ook dat ze elkaar hier regelmatig tegenkomen en een kletspraatje maken bij de kraam.”

Je merkt het nu ook al wel dat het steeds drukker wordt en wat aantrekt met alle nieuwe bewoners

“Het gros wat bij mij langs komt is wel jonger,” verteld Marcel, “Ik denk dat dat is omdat ze aangetrokken worden tot het ruwe en rauwe van Amsterdam-Noord. Je kan hier nog van alles doen zonder beperkt te worden, bijvoorbeeld fotoshoots bij de containerboog, dans choreografieën of basketballen op het nieuwe veldje, wat het trouwens elke dag tot nu toe bezet is geweest! Dat is ook het mooie aan deze plek, er hangt altijd een positieve sfeer en er gebeurt altijd wel iets.”

Zijn het dan ook meer internationale mensen?

“Ja, ik denk dat 70% van mijn klanten buitenlands zijn, vooral toeristen,” vervolgt Marcel, “Het leuke eraan is dat de mensen die bij mij komen eigenlijk altijd vrolijk zijn. Ze gaan namelijk iets leuks doen. Ze gaan een fiets huren en met familie of vrienden lekker op pad.”

Hebben jullie nog wat positiefs uit het afgelopen jaar kunnen halen?

Er wordt even door allebei even gezucht. “Het was een best moeilijk jaar hoor,” begint Ciska, “naast Corona waren ze hier erg aan het verbouwen wat ook niet mee viel. Ik mis het wel, dat het niet meer zo doorloopt. Maar ik heb vertrouwen dat het allemaal wel weer terugkomt. Ook door de positieve vibe die hier hangt, zodra alles hier weer een beetje op gang komt.”
“Het is nu inderdaad best stil”, vult Marcel aan, “maar het positieve is wel dat als hier straks de festivals weer gaan draaien, zul je zien dat zodra de muziek vanaf een uurtje of 12 aangaat, er weer heel veel mensen heel vrolijk terug zullen komen naar de NDSM-werf. Ik vind dat altijd een hele leuke tijd, ook al verdien je er niet veel meer mee want mensen gaan geen fiets huren als ze naar een festival gaan. Maar je merkt het nu ook al wel dat het steeds drukker wordt en wat aantrekt met alle nieuwe bewoners. Er zijn ook wat B&B’s en wat hotels erbij gekomen, daarvan zie je dat mensen nog wel eens een fiets komen huren. Dat geeft de burger  moed”.

Bij Ciska kun je van woensdag tot en met vrijdag van 09.30 tot 17.00, en op zaterdag van 09.00 – 16.30 een heerlijk visje bestellen. Mocht je van plan zijn Amsterdam Noord door te touren op de fiets, kun je on-site terecht bij Marcel van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00  tot 15.00. Fietsen terugbrengen kan trouwens ook op zondag en maandag. Voor meer info over de viskraam van Ciska en NDSM Bikes, check onderstaande links

Vishandel Ciska Jonk

NDSM Bikes

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.