Zij houden de NDSM-werf schoon, veilig, en heel: de jongens van Amsta Karaad

Als je in de avonduurtjes langs de NDSM-werf bent geweest op 5 november dan weet je over welke zinderende momenten we het hebben! Maar mocht je ons toch (per ongeluk) (of expres) hebben gemist tijdens het culturele nachtbraken hebben we hier de mooiste snapshots van Museumnacht 2022 op NDSM voor je op een rijtje gezet. Geniet nog even met volle teugen met ons na en hopelijk zien je we volgend jaar. Trouwens, de drie licht kunstwerken die we lanceerden zijn nog tot 4 december te zien op NDSM. Kom dus vooral nog een keer langs!
Het begon bij de pontaanlanding, waar na een ritje met de Amsterdam Ferry Festival pont jouw ogen, als bezoeker, meteen werden gegrepen door An-sisters [NDSM] van belit sag. Verborgen verhalen van vroeger werden hier zichtbaar op de werf en zo was de toon van Museumnacht gezet.
Daarna breng je een bezoek aan Nieuw Dakota, waar naast een workshop huilen je alles te weten kwam over het managen (of niet) van levenscrises. Inclusief performance van Elia Castino die drie uur lang rode uien schilde, waarbij hij menig traantje heeft gelaten.
Je liep verder de nacht in, waar STARS van Cosimo Scotucci je tegemoet straalden als een baken van licht tussen het anders donkere beton en staal van de NDSM-werf. Even waan je je in een droomlandschap en vergeet je de frisse, koude wind die waait over Amsterdam Noord, langzaam opstekend over de Stelcon platen.
Daarna trok het geluid van de performances bij de ABCNDstore van Jarwo Gibson je dichterbij de hellingen van NDSM. Eenmaal aangekomen loop je, met een biertje van Rauw Brouwers in je hand, over de tentoonstelling waar film, muziek, en beeldende kunst je om je oren vliegen. Geïnspireerd stap je de pop-up ABCNDstore in waar je door de designerstukken neust en jouw favoriete nieuwe aanwinst weet te scoren.
En net als je denkt dat je alles in je op hebt kunnen nemen word je je bewust van nog een geluid. Een geluid wat je niet helemaal kan thuisbrengen. Langzaam volg je de tonen die woorden worden naarmate je dichterbij ‘The Great Indecision Council’ van Romain Tardy komt. Wat willekeur lijkt, blijken bedoelde online zoekopdrachten van Amsterdammers die op neon panelen langs je netvlies stromen. Pasta recepten, voetbalopstellingen, en de standen van de hedendaagse economie.
Terwijl je naar de witte letters staart komt er een museumbeveiliger langs die je verteld om even opzij te gaan waarna een groepje geleidt door de directeur van het museum voor onbedoelde kunst door lopen naar het volgende (on)bedoelde kunstwerk. Je sluit bij ze aan en hoort alles over hoe de bedoelde en onbedoelde kunstwerken op de werf een eigen verhaal hebben, soms zelfs anders dan de kunstenaar je 10 minuten geleden nog stond te vertellen.
Nadat je je oortje weer hebt ingeleverd gaan je voetjes nog een uurtje van de vloer op de DJ-set van Fryzbye, terwijl de nacht donker om je heen verloopt. Als buiten de muziek is uitgegaan loop je verder naar STRAAT museum, waar je op schaal de avond aflsuit en pas het gebouw verlaat nadat je zelf je eigen naam op de muur hebt gegraffitied onder het genot van een cocktail.