Maak kennis met de nieuwe buren: Rauw Brouwers

Er is een nieuw, klein maar fijn bierparadijs aan de westkant van de NDSM-werf ontstaan. In het kleurrijke co-working domein Loads Amsterdam, adres Ms. Tarnweg 10, hebben vier mega-enthousiaste heren (Jeroen Haselager, Sven Osterhoff, Niek Ros en Hein Teurlings)  besloten hun brouwerij neer te laten strijken. Wat ontstond als een verjaardagscadeau en vooral een leuke hobby, is ondertussen geëscaleerd tot een booming business die bezig is met Amsterdam en daarbuiten te veroveren. Ik ging langs bij de Rauw Brouwers om hun verhaal te horen.

Op een regenachtige blue monday stap ik op mijn fiets richting de brouwerij. Het felle met blauwe graffiti bespoten gebouw van Loads Amsterdam was niet te missen en zorgde voor een flink contrast met de grijze dag, en dat contrast bleef niet alleen bij de voorgevel van het gebouw. Vanaf het moment dat ik binnenstapte werd ik overspoeld door het pure enthousiasme van Jeroen en Sven, de twee van de vier Rauw Brouwers die ik mocht spreken over hun brouwerij, waardoor de grauwheid van de dag snel was vergeten. Terwijl ik plaats neem aan de bar, vertellen de brouwers hoe ze zijn begonnen.

“Het is ontstaan door een samenkomst van meerdere dingen,” begint Jeroen, “We zijn van origine samengekomen door onze vrouwen. Die studeerden allemaal samen, en als je vrouwen/vriendinnen het goed met elkaar kunnen vinden kom je de partners vanzelf een keer tegen op borrels en dergelijke. Zodoende hebben we elkaar ontmoet en zijn we gegroeid tot één grote vriendengroep.”

“Er werd altijd al wel veel bier gedronken.” Er ontstaat een grote grijns op Jeroen’s gezicht. “En toen kreeg Hein op een gegeven moment een doe-het-zelf bier brouw pakket voor zijn verjaardag en hebben we op een willekeurige woensdagavond geprobeerd daar iets van te maken. We hebben toen volledig onderschat wat een proces bierbrouwen eigenlijk is: we zijn toen tot half twee ’s nachts bezig geweest voor vier liter bier. Maar toen we het proefden een paar weken later dachten we wel van wow, dit smaakt eigenlijk best goed!”

We wisten geen van allen hoe dit werkte, maar we zijn het gewoon gaan doen door te proberen

Na de eerste paar keer brouwen hebben de heren hun gereedschap een upgrade gegeven en brouwen ze consequent, één keer per maand samen bier. Destijds nog gewoon thuis op het fornuis van Hein. Ook zijn ze bij andere brouwers mee gaan lopen om het proces te bestuderen. “Op een gegeven moment werd het echt te gek om nog bij iemand thuis te doen, de vrouw van Hein werd een beetje moe van de troep die het maakte.” Jeroen en Sven kijken elkaar aan en grinniken even, ze had namelijk gelijk. “Toen zijn we van garagebox naar garagebox gegaan en uiteindelijk hier terecht gekomen.”

Na heel wat ervaring in het brouwen te hebben opgedaan en de verschillende smaken bij vrienden en familie te hebben gepeild, kwam de Weissguy (een weizen) als winnaar uit de bus. “Toen zijn we die gaan ‘huurbrouwen’ voor 500 liter, dat was in 2019. Huurbrouwen houd in dat we een bestaande brouwerij afhuren om ons eigen bier op grotere schaal te kunnen produceren. In die tijd zijn we ook op de naam Rauw Brouwers gekomen: het beaamt onze werkwijze. We doen lekker wat we zelf willen en houden niet van te veel poespas, geen quinoazaad of gembertroep of whatever. Gewoon een lekker doordrinkbaar bier dat je op vrijdagmiddag na een week hard werken met je vrienden opentrekt. Lekker toegankelijk, maar je mag hem wel onthouden, het zijn allemaal bieren die in je hoofd blijven hangen.”

Hoe gaaf zou het zijn als wij hier gewoon de vriendelijke buurtbrouwer zouden kunnen zijn?

En blijven hangen doen ze zeker, naast de lekkere smaken ook door de pakkende namen die de veelzijdige bieren dragen. Zo valt mijn oog op de ‘Lul.Lul’ en vraag ik Jeroen en Sven naar deze creatie. “De Lul.Lul is een parodie op de vele 0.0 bieren die je de laatste tijd ziet opduiken,” vertelt Sven, “Wij hadden juist zoiets van: je mag af en toe ook gewoon een keer lekker gaan zitten en een goede trippel erbij pakken. Daarom dachten we in plaats van een 0.0, een Lul.Lul trippel van 8.5%.” Sven en Jeroen vertellen ook dat ze voor het huurbrouwen en het verpakkingsproces verschillende partijen kiezen, om zo de veelzijdigheid van hun werkwijze te benadrukken. “We doen de flessen bij één partij, en de blikken weer bij een andere. Zo hebben we ons eerste bier in blik, het NEIPAard (een New England IPA, NEIPA red.) samen met een collega brouwer uit Amsterdam gemaakt.”

De brouwerij begon dus in 2019 echt te groeien en aan het eind van dat jaar werd er besloten de Amsterdamse horeca in te gaan, en de terrassen te gaan veroveren. Maar we weten jammer genoeg allemaal wat er daarna gebeurde. “Wij wilden natuurlijk echt gaan knallen begin 2020,” vertelt Jeroen, “Dat ging natuurlijk volledig anders, maar omdat wij nog niet gewend waren aan hoe het daarvoor ging, konden we ook heel makkelijk schakelen. Niet de horeca? Dan gaan we naar de slijterijen, bierwinkels en shops. Daardoor konden we juist door de lockdowns alsnog zo hard groeien.” Jeroen kijkt even naar Sven die bevestigend knikt. “We wisten geen van allen hoe dit werkte, maar we zijn het gewoon gaan doen door te proberen. Die mentaliteit, het niet bang zijn voor risico’s en om fouten te maken, dat heeft heel erg gewerkt.” 

Dat de Rauw Brouwers van doorzetten houden, is aan alles te merken. In de brouwerij wordt nu hard gewerkt om van de ruimte een echte ontmoetingsplek te maken. Zo zijn ze nu bezig om de binnenplaats bij Loads om te toveren in een co-working biertuin met terras. “Het lijkt ons heel leuk om echt iets bij te kunnen dragen aan de NDSM-werf,” gaat Jeroen verder, “het concept van de werf past gewoon zo goed bij waar wij voor staan. Het is bijna één op één match met wat wij willen uitstralen. Hopelijk als straks het hele corona-tijdperk voorbij is, kunnen we ook wat meer hier gaan doen, bijvoorbeeld een workshop geven of een proeverij. Hoe gaaf zou het zijn als wij hier gewoon de vriendelijke buurtbrouwer zouden kunnen zijn?”

Ondertussen brouwen de Rauw Brouwers vrolijk door, en wordt er as-we-speak aan twee nieuwe bieren gewerkt in de brouwerij. Een langzaam maar dankbaar proces volgens de brouwers. Heb jij ondertussen dorst gekregen tijdens het lezen? Naast gerenommeerde slijterijen door heel Amsterdam kun je ook via de webshop van Rauw Brouwers direct bier bestellen. Die worden vervolgens door de mannen zelf corona-proof in Amsterdam en Weesp bezorgd. Je kunt trouwens ook op bezoek bij de Rauw Brouwers, elke vierde zaterdag van de maand staan ze voor je klaar voor een biertje to go. Ze zijn ook vaak aanwezig op andere dagen dus klop vooral aan en als je geluk hebt mag je ook nog een kijkje nemen in de brouwerij! 

Wil jij meer van deze vriendelijke buurt brouwers? Volg de mannen op Instagram via onderstaande link:

Rauw Brouwers Instagram

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.