Kunst | Studio Makkink & Bey | NDSM Nursery Square

Stichting NDSM-werf regisseert, initieert, cureert, verbindt en stimuleert activiteiten op de NDSM-werf waardoor de stad, haar bewoners en bezoekers deze plek nu en in de toekomst omarmen als een gebied waar ruimte is voor het onverwachtse. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor het kunstprogramma, waar The NDSM Nursery Square van Studio Makkink & Bey onderdeel van is.

Wat is de openbare ruimte van de toekomst? Hoe ziet deze eruit? Kunnen we op een andere manier omgaan met het straatmeubilair wat toebehoort aan de openbare ruimte, zodat deze flexibel inzetbaar is, en niet verankerd is op één plek. Zo kan de publieke ruimte steeds een nieuwe invulling krijgen, en de verdeling/indeling van het straatmeubilair daarop aangepast worden. 

De NDSM-werf is een gebied vol mogelijkheden. Het biedt ruimte om te recreëren, om te leven en om te werken. Iedere vorm van het gebruiken van de openbare ruimte is daarmee aanwezig. Dit maakt het de ideale plek voor een ontwerpend onderzoek naar de relatie tussen gebruikers, straatmeubilair en randactiviteiten. 

Studio Makkink en Bey gaat dit onderzoek realiseren middels hun grootschalige kunstproject The NDSM Nursery Square. De basis hiervoor is een grid, dat op de grond van de NDSM-werf wordt aangebracht. Deze bestaat uit een aantal plattegronden, met mogelijke opstellingen van het beschikbare straatmeubilair. De plattegronden worden over elkaar heen gelegd en vormen daarbij patronen die aangeven hoe en waar het straatmeubilair geplaatst kan worden, om bepaalde activiteiten te faciliteren en stimuleren. 

Om de verschillende opstellingen van het meubilair te documenteren, onderzoek te doen naar andere opstellingen, en te schetsen op de openbare ruimte van de toekomst in het algemeen, wordt er een artist-in-residence gecreëerd. Hier kunnen kunstenaars, architecten en ontwerpers verblijven, terwijl zij onderzoek doen naar de openbare ruimte, en hoe deze anders ingericht zou kunnen worden. 

Een deel van de NDSM-werf wordt gebruikt om alle stukken op te slaan, waarbij ze samen een klein park vormen. Vanuit deze “opslag” gaan de onderdelen zwerven over het terrein. Ze kunnen ingezet worden als meubilair tijdens één van de vele festivals. Maar er kan juist ook vanuit het meubilair een programma opgezet worden. Zo kunnen de billboards dienen als schermen tijdens filmvertoningen, de stelconplaten een tijdelijk podium vormen, waar muzikanten of performance-kunstenaars stukken op kunnen voeren en dienen de picknickbanken als tafels om samen  bijvoorbeeld één groot pop-up restaurant te vormen.

Kijk geregeld in de agenda voor de actuele programmering en volg de Nursery Square op Instagram.

Agenda

Instagram

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.