Jouw Museumnacht op NDSM

De klok is weer een uur achteruit gezet en de eerste mensen halen voorzichtig weer hun mutsen en wanten uit de kast. Er hangt een onbetwiste magie aan het opzoeken van kunstzinnige prikkelingen in het najaar: het is een tijd waarin cultuur en samenkomst de koude, donkere dagen helpen te verlichten. En welk evenement bestempelt dit nou beter dan Museumnacht? Op zaterdag 6 november kan je ook op de NDSM-werf genieten van een divers programma, dus kom bij deze rafelrand een goede portie Vitamine K(unst) nuttigen! Wil je op eigen houtje de werf verkennen? Geweldig! Laat je je liever leiden? Ook geen probleem: in dit stuk schotelen we je alvast een mogelijke kunstroute langs alle deelnemende locaties voor, zodat jij het meeste kan halen uit jouw Museumnacht Amsterdam op NDSM. (De verschillende locaties hebben ieder een eigen programma gedurende de hele avond, dus voel je vrij om je eigen schema te volgen. Tip: kijk op het programma van Museumnacht Amsterdam en filter op ‘Noord’.)

Kom je vanaf de pont? Volg dan de paarse lichten, die jou langs alle deelnemende locaties zullen gidsen. Vanaf de pontaanlanding loop je rechtsom, langs de haven, de Ms. van Riemsdijkweg af. Je zal hier enkele vrijwilligers met rode paraplu’s tegenkomen die je de weg verder kunnen wijzen. Ook loop je op de Ms. van Riemsdijkweg al langs Nieuw Dakota, waar je later weer terug zal komen. Loop tot het eind van de weg en sla linksaf, en loop voorbij MACA aan de IJ-oever naar de blauwe loodsen van het kantoor van Stichting NDSM-werf. Je krijgt hier een sneak preview van (Come To) Light, een lichtexpositie die 12 november pas officieel geopend wordt. Dit is ook de plek om jouw avond af te trappen met een koud biertje van Rauw Brouwers, dé brouwerij van NDSM. Laat de tocht beginnen!

19:30 – Bezichtiging NDSM-Herleeft @ De Blauwdruk

Begin jouw bezoek aan NDSM met een stap terug in de tijd. De rijke geschiedenis van de werf, die gedurende de 20e eeuw uitgroeide tot hét Europese epicentrum voor de scheepsbouw, is bijna niet te beschrijven. Maar Ans en Ruud, beheerders van Stichting NDSM-Herleeft, komen een heel eind. Je vindt het kleine museum De Blauwdruk dichtbij de IJ-oever, in de eerste blauwe loods, waar hun deuren de hele avond openstaan. Bekijk oude scheepsmodellen, bewonder fascinerende artefacten uit het leven van arbeidslieden, of vraag alles wat je wilde weten over het leven op de werf aan Ans of Ruud.

20:00 – Rondleiding @ STRAAT

Na even in de tijd gereisd te hebben bij Stichting NDSM-Herleeft, is het nu tijd om je geografische grenzen te verleggen. Loop terug richting de Toren van Babel, en ga rechtdoor op de Ms. Van Riemsdijkweg, voorbij de Albert Heijn. Hier zie je al de grote mural van Anne Frank lonken, waar je de ingang van STRAAT vindt. In dit museum trekt een aanzienlijke collectie van kolossale canvassen je telkens weer een nieuwe wereld en cultuur in; van Brazilië tot Korea en van Australië weer terug naar Amsterdam. Street art verplaatst naar de binnenruimte van een museum? Een beetje tegenstrijdig, zouden sommige mensen zeggen. Maar het moment dat je STRAAT binnenstapt, merk je gelijk dat je je niet in een alledaags museum waant. Loop hier om 20:00 uur mee met een rondleiding langs alle hoeken van de street art wereld en geef je ogen de kost!

20:30 – Concert Ruña ’t Hart en Kalle de Bie @ STRAAT

Na deze rondleiding langs al die imposante stukken, kun je je hart ophalen bij een cello- en vioolconcert van de jonge en getalenteerde Ruña ‘t Hart (1992) en Kalle de Bie (1994). Eerder waren zij al te zien op het Grachtenconcert en Podium Witteman. Hun repertoire gaat van Bach naar Ravel en van Clarke naar Britten. Laat je in vervoering brengen, tussen de metershoge pieces om je heen.

21:00 – Nieuwendammer Shantykoor @ het vuurkorf

Na dit prachtige concert, vervolg je tegen negenen je tocht weer naar buiten, terug naar de IJ-oever bij de loodsen van Stichting NDSM-werf. Weer de kou in dus, maar gelukkig heeft het volgende onderdeel op het menu een opwarmend effect voor zowel lichaam als geest. Om 21:05 uur kan je hier namelijk bij de vuurkorf genieten van de heerlijke liederen die de oude scheepsbouwers in Noord vroeger zongen. Veel van de mannen van het Nieuwendammer Shantykoor komen rechtstreeks uit Amsterdam-Noord. Onder leiding van dirigent en kunstenaar Brendan Jan Walsh nemen ze je mee op een muzikale zeemansreis vol vreugde en verdriet. Uit volle borst gaat het van rampspoed in de duivelse gaten tot aan het liefje in de haven van Amsterdam. En dat natuurlijk onder het genot van een pikketanussie en/of een speciaalbiertje van Rauwbrouwers!

21:30 – MOK tour @ diverse locaties

New York heeft het MOMA, Wenen heeft het MUMOK, maar Amsterdam heeft het MOK: het Museum voor Onbedoelde Kunst! We hopen dat je creatieve geest op dit punt van de avond goed warmgedraaid is, want deze tour vraagt om een stukje fantasie. Het MOK tovert alledaagse objecten op de NDSM-werf om in kunst, en presenteert het met dezelfde bravoure als elk ander museum; met met een onderschrift, een achtergrondverhaal, een al dan niet denkbeeldige kunstenaar, professionele suppoosten en uiteraard een exit through the giftshop. Stap voor een kort poosje in de schoenen van Marcel Duchamp en ontdek tegen de rauwe achtergrond van NDSM hoe grensloos kunst echt kan zijn!

22:00 – Live performance @ Nieuw Dakota

Na de rondleiding van het MOK, is het tijd voor een voorstelling waarop labels juist moeilijk toe te passen zijn. We gaan hiervoor terug naar Nieuw Dakota, waar de route vanavond begon. Dit instituut voor hedendaagse kunst vind je aan de Ms. Van Riemsdijkweg 41, aan de haven ten oosten van de pontaanlanding, naast de kavel waar vroeger Sociëteit Sexyland zat. Om 22:00 uur zie je een performance van Questions Collective, een collectief dat design, kunst, theater, muziek en choreografie met elkaar verweeft in workshops, performances, tentoonstellingen en theaterproducties. In deze voorstelling, Pure Speculation, worden de cultureel opgelegde gedragsnormen voor het ‘vrouw zijn’ onder de loep genomen. Met intuïtieve expressies stellen de vrouwen van Questions Collective rake vragen, om zo een scherp, maatschappijkritisch randje aan jouw kunstavond toe te voegen.

22:30 – Live performance @ MACA

Nu het einde van de avond nadert, wordt het tijd om de lichten te dimmen en achterover te leunen voor wat audiovisueel spektakel. Als je Nieuw Dakota uitloopt en direct links afslaat, verder de Ms. Van Riemsdijkweg op, eindig je vanzelf bij MACA, ofwel Moving Arts Center Amsterdam. Ga om 22:30 uur kijken naar een speciale live uitvoering van RELAY: A Life Electric door Touki Delphine. RELAY is een imposant 12 meter breed licht- en geluidskunstwerk geïnspireerd op de natuur, gemaakt uit honderden relais uit sloopauto’s. Ze nemen je mee in een hypnotiserende audiovisuele reis door de wereld.

Na deze mooie, dromerige afsluiter van de avond wil je natuurlijk nog even sudderen in de afterglow van de vele indrukken, en dat ook dat kan bij MACA, waar er vanaf 23:00 uur wordt afgesloten met drankjes en een DJ. Hopelijk proosten wij hier samen op een prachtig najaar vol met nóg meer kunst!

En neem je niet de pont, maar fiets je langs de kraan terug naar huis, of heb je zin om op eigen initiatief nog even de werf te verkennen? Neem dan vooral een kijkje bij de opblaassculptuur Big Fat Trans Light MerQueer van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Goldendean (Dean Hutton). Dit werk maakt deel uit van de lichtexpositie (Come To) Light. Wil je meer werken en performances hiervan zien? Meld je dan meteen even aan voor de officiële opening op vrijdagavond 12 november (18u-21u) via deze link.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.