Jouw Museumnacht 2023 op NDSM

Houd je vast, want ook dit jaar staat er weer een waanzinnig cultureel programma voor je klaar op NDSM tijdens Museumnacht op 4 november. We snappen dat dit misschien wat overweldigend kan klinken, daarom hebben we alle highlights hier voor je op een rijtje gezet!

KUNST OP DE PONT VANAF AMSTERDAM CS

Jouw Museumnacht 2023 begint op pont F4 vanaf Amsterdam CS naar NDSM. Het Amsterdam Ferry Festival presenteert op Museumnacht in samenwerking met het Van Gogh museum hoe de veranderende stad een onderwerp is dat kunstenaars fascineert. Zes hedendaagse fotografen (Sem Langendijk, Hans Boddeke, Simone Peerdeman, Anna Swagerman, Hanane El Ouardani, Sanja Marusic) die met hun camera het Amsterdam van nu vastleggen, zijn uitgenodigd om nieuw werk te maken. De veerpont tussen CS en het NDSM terrein wordt vanaf 4 november tijdens Museumnacht hun ‘canvas’. Voor deze presentatie laten zij zich niet alleen inspireren door de rafelranden langs het IJ, maar ook door de schilderijen die Van Gogh en tijdgenoten maakten van de overgangsgebieden rondom Parijs.

Naast deze beelden bekijken kun je ook tussen 19:00 – 20:00 luisteren naar een spoken-word optreden op de punt tussen NDSM en CS van Luna Wicks. Onder muzikale begeleiding van muzikant Froodough (Daniel Lee), neemt dit duo je mee in een verhaal over de veranderende stad.

GROOTSE LICHTINSTALLATIE DOOR BORIS ACKET

Stichting NDSM-werf en Stichting Kinetisch Noord presenteren tijdens Museumnacht twee site-sensitieve werken, enkel op deze avond te zien en beluisteren. Boris Acket creëert een grootse passage die speelt met de notie van grenzen, een installatie van licht en geluid die het buitenterrein verbindt met de binnenruimte van de NDSM Loods. Het echosysteem van de soundscape wordt gevoed door field recordings die in de weken voor het evenement gemaakt zijn rondom NDSM. We gingen met Boris in gesprek over zijn werk op NDSM tijdens Museumnacht, het hele interview vind je in ons online magazine.

Met speciaal voor NDSM gecomponeerde muziek voegt Off-Track een extra laag toe aan de omgeving, het water en de monumentale gebouwen, en laat jou, als bezoeker, NDSM zo op een andere manier beleven.

Credits: anna bogmolova, blitzkickers

Locatie: Docklands (plein tussen NDSM Loods en STRAAT museum)

KUNSTRUIMTE NIEUW DAKOTA

Bij Nieuw Dakota kun je je onderdompelen in de liefde en wat de liefde betekent. Kunstenaarsduo Tengbeh Kamara & Sophie Engels nemen je mee op een liefdevolle reis in de tentoonstelling Yes, I Do waar je ook jezelf en je geliefde (of dat nou je partner, familielid, of huisdier is) kunt laten vastleggen. De polaroid foto, die gemaakt wordt door de kunstenaars, mag je gelijk meenemen als getuige van jullie bijzondere band.

Tijdens de avond zal kunstenaar Marieke van Rooy, ook een van de deelnemende kunstenaars van de expositie Yes, I Do, aanwezig zijn om een doorlopende performance uit te voeren. Daarnaast organiseert Nieuw Dakota ook een silent disco waarin je jouw voetjes (en die van je geliefde) van de vloer kunt laten gaan.

Locatie: Nieuw Dakota

RESTAURANT EN KUNSTRUIMTE CONTRAST

Bij Contrast vier je de wonderen van het water. Dompel jezelf onder in conceptuele cocktails en verrukkelijke hapjes terwijl je luistert naar live-dj’s. Daal af in een tentoonstelling waarin de ingewikkelde dans van Symbiosis wordt onderzocht in een project van de Italiaanse fotograaf Giacomo d’Orlando. Ontdek hoe meer dan 3 miljard mensen voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van mariene ecosystemen en denk na over het delicate evenwicht dat wordt verstoord door klimaatverandering en overbevissing. Een avond vol muziek, kunst, en bewustwording.

Locatie: Contrast

STRAAT MUSEUM

Ook STRAAT, het grootste street-art museum van Europa, opent haar deuren tijdens Museumnacht. Naast ronddwalen tussen de imposante murals, kun je ook meerdere artiesten live aan het werk zijn op deze avond. Neem je liever zelf de spuitbus in de hand? Werk mee aan een collectief kunstwerk en laat jouw creativiteit op de vrije loop.

Locatie: STRAAT museum

Enorm veel te doen dus op NDSM tijdens Museumnacht! Wil je toch meer weten over het programma van andere musea op deze bijzondere avond? Er is ook een speciale “Route Noord” samengesteld zodat jij alle parels van Amsterdam Noord kunt zien tijdens Museumnacht. Klik op de knop hieronder voor meer informatie.

MUSEUMNACHT

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.