Interview | ‘The Great Indecision Council’ – Romain Tardy
Op het hoogste punt van de Y-helling is voor de komende maanden het nieuwe werk ‘The Great Indecision Council’ neergestreken. De in Parijs geboren kunstenaar Romain Tardy is het brein achter de licht- en geluidsinstallatie en visualiseert de meest voorkomende online zoekopdrachten van mensen in de regio. Het werk trekt meteen je aandacht doordat de abstracte patronen en woorden afwisselend voor je ogen verschijnen en verdwijnen en zo inzicht geven in de gedachten van Amsterdammers. We spraken met Tardy zelf om er meer over te weten te komen.
“Hoewel ik al jaren met licht en geluid werk, zou ik mezelf niet beschouwen als een licht- of geluidskunstenaar. Ik denk dat het een van mijn artistieke doelen is om zintuiglijke omgevingen te creëren die reageren op een reeds bestaande context die fysiek, historisch of sociologisch kan zijn. In die zin stellen licht en geluid, vooral wanneer ze worden gecombineerd, mij in staat om mijn eigen vergankelijke landschap in de openbare ruimte te brengen, dat zich vermengt met licht en geluid die reeds deel uitmaken van de omgeving.
Ik ben ook geneigd licht en geluid als de meest universele vorm van vibraties te beschouwen die je kunt bedenken en ook al maakt dit werk gebruik van taal, de licht- en geluidssignalen zouden ook als universele prikkels kunnen worden gezien.”
Het werk The Great Indecision Council dat op de NDSM wordt getoond, laat zowel abstracte patronen als woorden zien. De vorige keren dat de installatie elders te zien was, toonden deze woorden de meest voorkomende Google-zoekopdrachten van het land waar de installatie zich bevond. Hoe ben je op dit idee gekomen?
“Ja, zo werkt de installatie meestal. Om het meer locatie-specifiek te maken voor de NDSM, heb ik het algoritme voor deze versie aangepast zodat het de meest populaire woorden op Twitter in de regio Amsterdam combineert met het meest geraadpleegde nieuws op nationaal niveau.
Het is eigenlijk zelfs een stap dichter bij mijn oorspronkelijke idee: ik wilde met deze installatie onthullen en versterken wat mensen werkelijk interesseert. Mijn veronderstelling is dat wat je op Google en Twitter opzoekt wanneer niemand je in de gaten houdt je echte gedachten weerspiegelt in al hun dimensies en dat is waar de meest triviale gedachten conceptuele of politieke inhoud kunnen ontmoeten.”
Wat is de meest verrassende online zoekopdracht die je bent tegengekomen?
“Een onderdeel van het concept van deze kunstinstallatie is dat ik niet van tevoren kan weten wat er zal worden getoond. Voor een kunstenaar is dit verlies van controle zowel stimulerend als uitdagend. Daarnaast kan ik meestal alleen aan lokale mensen vragen om mij uit te leggen wat de installatie uitbeeldt, omdat ik de taal niet spreek. Dit zorgt soms voor zeer interessante interacties.
Een verhaal dat ik kan delen over hoe ik verrast werd door een Google search was de keer dat ik deze installatie in Frankrijk liet zien midden in de protestperiode van de gele hesjes in 2019. Op dat moment waren er in het hele land massale stakingen en veel mensen vroegen om het aftreden van de regering. Het was erg interessant om te zien dat de installatie deze stemmen versterkte. Ik denk dat het echt zinvol was als kunstproject in de openbare ruimte.”
Wat vind je interessant aan het overbrengen van de digitale wereld naar het fysieke domein en het publiek ermee te confronteren?
“Ik heb me nooit prettig gevoeld bij het discours waarin alles wat digitaal is als “niet materieel” wordt gepresenteerd (denk aan de woorden cloud, air-something, wireless, light, smart enzovoort). De technische infrastructuren achter de verre en draadloze verbindingen zijn enorm en complex en we beginnen ons nu ook collectief te realiseren hoeveel energie ze vergen. Als kunstenaar is mijn reactie om deze structuren zichtbaar te maken: hoewel ik een visuele benadering heb die vrij minimalistisch is, zijn alle technische structuren en kabels zichtbaar in mijn werk. Natuurlijk hoort het feit dat ik vaak op grote schaal werk ook bij dat idee.”
Wat vind je van de NDSM als podium voor je werk?
“Ik vind het leuk dat dit tijdelijke werk plaatsvindt op zo’n bruisende artistieke plek tussen andere kunstwerken – sommige officieel, sommige onofficieel – want het gebied is ook een belangrijke plek voor straatkunst. Ik zie ook een interessante parallel in de verschillende manieren om tekst te gebruiken: van graffiti tot enkele eerdere neonwerken in opdracht van Stichting NDSM-werf waarin vrijheid van meningsuiting een centraal onderdeel is.”
‘The Great Indecision Council’ is van 5 november tot en met 4 december te zien op de NDSM. Klik hier om meer werk van Romain Tardy te zien.