In gesprek met Luca Boscardin over zijn wilde dieren

Luca Boscardin, een van de winnaars van de NDSM Open Call van 2021, lanceert zijn werk Animal Factory op de NDSM-werf. De installatie bestaat uit een aantal minimalistische metalen dieren op ware grootte die de komende maanden over de werf zullen zwerven. We spraken met Luca over zijn werk en kunstenaarschap op NDSM.

Ik ontmoette Luca in zijn atelier in de Kunststad in de NDSM Loods. Nadat ik me een weg had gebaand door het labyrint van studio’s en werkruimtes, kwam ik bij een ruime kamer die was versierd met verschillende soorten speelgoed van Luca. Dit zorgt voor een zeer kleurrijke en speelse omgeving die de stemming meteen opheft op het moment dat je binnenstapt. Na even te hebben bijgekletst, we hadden elkaar al eerder ontmoet voor wat foto’s, gingen we aan een grote tafel in de studio zitten en begonnen het interview.

Dus, Luca, kun je me wat meer vertellen over jezelf en je kunstenaarschap?

“Natuurlijk! Ik kom oorspronkelijk uit een heel klein stadje in het noorden van Italië. Daar besloot ik architectuur te gaan studeren in Venetië. Na mijn afstuderen realiseerde ik me echter dat ik, hoezeer ik ook van architectuur houd, niet in staat was iets van Luca in de ontwerpen van gebouwen, parken of andere grootschalige dingen te verwerken. Ik kon me niet uitdrukken in een ontwerpen op zo’n grote schaal. Daarom besloot ik een master grafisch ontwerp te doen, in een poging de schaal waarin ik ontwerp te verkleinen. Het interessante is dat bij alles wat met design te maken heeft, het proces hetzelfde is, maar de uitkomst zal anders zijn. Ik kon dezelfde vaardigheden die ik in de architectuur had geleerd gebruiken en toepassen op grafisch ontwerp.”

Ik realiseerde me dat er heel veel dieren uit mijn potlood kwamen

“Hoewel ik grafisch ontwerpen en spelen met kleuren en grafische elementen erg leuk vond, voelde ik dat mijn hart niet echt klopte voor het werk. Dat was het moment dat ik besloot naar Amsterdam te verhuizen. Toen ik aankwam, kwam ik een prachtige studio tegen waar ontwerpen werden gemaakt voor speelgoed voor kinderen. Zodra ik het zag, was ik gebiologeerd. Er zijn mensen die dit werk ook echt doen, het is niet alleen een hobby maar een echt beroep! Ik ben er dan ook in gedoken en ben er helemaal in verzeild geraakt. Ik houd van dit werk, het is iets uitzonderlijk moois. Dus mijn kunst begon met architectuur, maar laten we zeggen dat ik in het ontwerpen van speelgoed een manier vond om mezelf het beste uit te drukken. Ik leerde de harde vaardigheden van design door architectuur en grafisch ontwerp te studeren en ontdekte hoe ik liefde in mijn werk kan stoppen door speelgoed te maken.”

“Het speelgoed dat ik ontwerp zijn geen objecten waar je alleen naar kijkt, het zijn allemaal objecten waar je mee kunt spelen. Spelen betekent voor mij leren, en leren is iets ontdekken wat je nog niet weet. Dat is ook wat ik doe met mijn speelgoed, ik geef de gebruiker, de kinderen, geen kant-en-klaar gemaakt speelgoed, ze hebben de actie van het spelen nodig om het speelgoed af te maken. Daarom was architectuur echt belangrijk, want het gaf me veel regels en een raster dat ik kan gebruiken bij het maken van dit soort speelgoed. Een sterk ontwerp maakt speelgoed vrij en gemakkelijk om mee te spelen. Met al mijn speelgoed probeer ik het uit tijdens workshops met kinderen. Het is prachtig om te zien hoe kinderen met je speelgoed spelen en dat het ook echt werkt. Kinderen zijn ook ontzettend eerlijk, dus ze zullen je heel directe vragen stellen als iets voor hen onduidelijk is.”

“Het idee begon vanuit het concept van eenvoud, zoals bijna alles wat ik maak. Ik kocht pastakleurpotloden op oliebasis, die zijn gemaakt van een soort pasta die kan worden gebruikt voor een heel ruwe manier van tekenen, met dikke lijnen die je niet kunt wissen. Met deze kleurpotloden heb ik een oefening gedaan om dingen te tekenen die uit slechts één lijn bestaan. Ik probeerde op dezelfde manier te werken en te spelen als kinderen zouden werken en spelen. Daarbij ontdek je de belangrijkste kenmerken van dieren, de lange nek maakt het een giraf en een paar strepen maken het een zebra. Ik begon in die context te ontwerpen op een vel papier en realiseerde me dat er heel veel dieren uit mijn potlood kwamen.”

“Op de een of andere manier was ik ook gefascineerd om groots en wild te gaan met dit project. Dus voor dit ontwerp heb ik juist geprobeerd het op grotere schaal voor te stellen, iets om op te spelen in plaats van iets om alleen mee te spelen. Toen had ik de gedachte: wat als ze in de proporties kunnen zijn van de echte dieren die ze vertegenwoordigen? Stel je voor dat je door de stad fietst en je uit het niets een krokodil in het park vindt, of een giraffe om de hoek van een gebouw. Op het moment dat ik met dit idee aan het spelen was, zaten we weer in een lockdown en hoorde je op het nieuws hoe er wilde dieren gespot werden in de straten van de stad omdat het daar ’s nachts zo stil was. Dit gaf een extra laag aan dit idee van wilde dieren in de stad.”

“De eenvoud van het ontwerp van de lijnen op papier is gekoppeld aan het ontwerpproces en de manier waarop de dieren zijn gebouwd. Ze worden gemaakt van stalen buizen, gehanteerd door een staalsmid op NDSM, net zo simpel als de lijnen op papier getekend zijn, niets meer en niets minder. Ik denk altijd dat wanneer je op een punt in je ontwerp komt waar je niets anders meer kunt wegnemen zonder dat het product zijn functionaliteit verliest, je dicht bij een goed product bent. Bij Animal Factory telt elke lijn, want elke lijn definieert een deel van het dier en elke lijn telt ook voor de stabiliteit van het dier. In die eenvoud ligt een zekere schoonheid. Door hun eenvoudige ontwerp bieden de dieren de vrijheid om meerdere manieren van gebruik of interpretatie te hebben. Ik kan me bijvoorbeeld kinderen voorstellen die ermee spelen, maar ik zie ook een groep tieners die gewoon om hen heen hangen of iemand anders die ze gebruikt tijdens het sporten. We willen en moeten allemaal onze creativiteit gebruiken, spelen en af ​​en toe aan iets fantastisch en geks denken. Dat hebben we nodig in ons leven, denk ik.”

Kun je iets meer vertellen over de samenwerking met Iwan Snel, de staalsmit die de dieren heeft gemaakt?

“Ja, dat is eigenlijk best een interessant verhaal. Een van de mooie dingen van de NDSM-werf is dat je veel verschillende soorten mensen kunt vinden. Dat hoort bij het voorrecht om hier te werken. Op een dag klopte ik gewoon op de deur van Iwan en vroeg of hij deel wilde uitmaken van dit project. Hij hield van het idee van de dieren en besloot erin te springen. Het is echt mooi hoe soms een leuk idee of project heel verschillende mensen met elkaar verbindt.”

“Ik hou van het contrast tussen ons. Ik ben een kleine Italiaan, echt chaotisch en luidruchtig, terwijl hij een stillere, grote Nederlandse Noordse man is die in dit atelier vol staal, ijzer en gereedschap werkt. Maar ook al lijken we heel anders, we waren vanaf het begin een geweldige match. Wat echt heel leuk is om te zien, is dat ik als ontwerper vrij ben in mijn onwetendheid om te tekenen wat ik wil zonder te weten wat er feitelijk, materieel mogelijk is. Op zijn beurt kent hij de machines en de gereedschappen, hun capaciteit en limieten en de technologie die nodig is om de structuren te realiseren. Dit zorgt voor een mooie balans, want ik kan los gaan in mijn ontwerp, onbeperkt door praktische zaken, en hij kan me dan de grenzen aangeven van wat mogelijk is, wat een soort gouden middenweg creëert. Daarom denk ik dat een project sterk is als het wordt gevoed door verschillende mensen met verschillende expertises. Omdat er hier bij NDSM zoveel verschillende mensen zijn met zoveel verschillende talenten, wordt het een perfecte speeltuin voor mooie projecten.”

“Naast het illustreren en ontwerpen van speelgoed voor kinderen, maak en ontwerp ik ook iconen voor een groot techbedrijf. Het lijkt heel ver van het werk dat je hier in mijn atelier ziet, maar in werkelijkheid zijn ze hetzelfde. Iconen zijn kleine illustraties die heel duidelijk, eenvoudig en direct maar tegelijkertijd universeel moeten zijn. Iedereen moet onmiddellijk kunnen begrijpen wat dat symbool betekent. Op de een of andere manier werkt de wereld van kinderen op dezelfde manier, elk kind weet bijvoorbeeld dat een wit gebouw met een rood kruis een ziekenhuis voorstelt, het is iconisch.

Animal Factory gaat verder dan alleen speelgoed zijn

Als ik iconen teken of ontwerp voor een techbedrijf, kijk ik vaak naar de wereld van kinderen om te vereenvoudigen en brutaal te zijn. Het doel is dus heel anders bij het ontwerpen van iconen dan bij het ontwerpen van speelgoed voor kinderen, maar de taal die ze spreken is dezelfde. Deze manier om eenvoudig design toe te passen om iconisch en gedurfd te zijn, zie je ook terug in het ontwerp van de dieren van Animal Factory.”

Kun je ook iets meer vertellen over waarom je ervoor hebt gekozen om Animal Factory in te sturen voor de NDSM Open Call?

Animal Factory gaat verder dan alleen speelgoed zijn. Qua vormgeving en materiaalgebruik is het voor mij zeker een uitdaging. Ik heb het gevoel dat ik ook aan het spelen ben terwijl ik bezig ben met het ontwerpen en maken ervan. Daarnaast denk ik dat NDSM een perfecte plek is voor dit soort projecten. Hier heerst gelukkig nog een beetje mooie chaos, en rommel. Er is ruimte om te improviseren en je te laten verrassen. Daarom vind ik het tegenkomen van een giraf op de NDSM-werf gek, maar ook ergens heel normaal. Het is een prachtige plek vol energie en creativiteit waar veel goede ideeën ontstaan. Me verbeelden dat de dieren daadwerkelijk door de straten van NDSM zullen zwerven en dat kinderen en andere mensen daadwerkelijk met ze gaan spelen en interactie hebben, vind ik een prachtig idee. Vanwege het eenvoudige ontwerp denk ik dat het gezin van vier dieren dat we nu hebben, in de toekomst gemakkelijk kan groeien. Misschien kunnen ze ook migreren naar andere delen van de stad, of naar andere steden in het algemeen. De dieren begonnen hier in deze studio gewoon op een stuk papier. Nu bouwen we ze in een staalatelier en staan ​​ze de komende maanden op NDSM. Maar ik weet zeker dat ze ook naar andere plaatsen gaan. Op de een of andere manier leven ze en gaan ze hun eigen weg.”

De dieren van Animal Factory zijn vanaf 19 augustus te zien op de NDSM-werf en iedereen is welkom om te spelen, chillen, sporten of gewoon rond te hangen! Ik raad ten zeerste aan om Luca’s studio of website te bezoeken, want het bekijken van zijn ontwerpen is een echte stemmingsbooster! Bekijk zijn website hieronder

website luca boscardin

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.