Hoe breng je kunst in tune met een altijd doorontwikkelende stad? In gesprek met kunstenaar Henk Schut

In deze aflevering van onze podcast NDSM X gaan we in gesprek met Henk Schut, NDSM kunstenaar van het eerste uur, over zijn nieuwe werk IN TUNE: een geluidsinstallatie die vanaf 1 oktober te zien is op de Y-helling van de NDSM-werf.

In 1979 werd het laatste schip vanaf de Y-helling op de NDSM-werf te water gelaten, waarna de bellen die de tewaterlating van een schip aankondigden niet meer klonken. Die stilte wordt nu doorbroken door een nieuw locatie-specifiek kunstwerk van Henk Schut, een kunstenaar die al meer dan 20 jaar opereert vanaf de NDSM-werf. De installatie, die vanaf 1 oktober te zien is op de Y-helling van de werf, bestaat uit een 3 meter hoge stemvork en vier hoorns die het geluid naar de vier richtingen brengen. Zo stemt het kunstwerk op steeds wisselende momenten de omgeving.

Vanaf de Y-helling lopen Henk en Robin samen naar Erik’s house waar hij vervolgens met Petra Heck (curator bij Stichting NDSM-werf) en Ewa Scheifes (programma maker bij Stichting NDSM-werf) in gesprek gaat over zijn nieuwe werk op NDSM. De stemvork van IN TUNE is namelijk gestemd op een grondtoon van 54 hertz, dezelfde toon waarmee grootheden als Jimmy Hendrix maar ook Mozart veel mee hebben gewerkt. Diezelfde toon klinkt vanaf 1 oktober ook op de NDSM-werf en komt via de betonnen muren en het water bij de Y-helling in onze oren terecht. Hoe klinkt het samenspel tussen kunst, geluid, en de altijd verder ontwikkelende stad?

Luister naar de nieuwste aflevering van NDSM X.NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.