Het afgelopen jaar op NDSM in 11 hoogtepunten

“Op de vooravond van een ‘harde lockdown’ begin ik te schrijven aan een artikel met hoogtepunten van 2020. Dat klinkt haast als een contradictio in terminis”, aldus Eric Seleky, Manager Marketing & Communicatie bij Stichting NDSM-werf. We zijn heel blij dat het gelukt is een overzicht te maken van dit veelbewogen jaar in 11 hoogtepunten. Wij hopen dat jullie allemaal gezond en wel aan het nieuwe jaar kunnen beginnen. Wij staan dan ook weer voor jullie klaar!

Op de vooravond van een ‘harde lockdown’ begin ik te schrijven aan een artikel met hoogtepunten van 2020. Dat klinkt haast als een contradictio in terminis. Maar omdat ik nu eenmaal een optimistisch ingesteld persoon ben, neem ik jullie toch even mee terug in de tijd en bespreek ik met jullie graag mijn 11 NDSM-hoogtepunten van 2020.

11. We digitaliseerden ons printmagazine met Mr. Motley

In 2019 maakten we samen met Mr. Motley een fysiek magazine. Het ging over NDSM, Amsterdam-Noord, de gentrificatie van het stadsdeel en was ook een soort oproep om dit niet ‘zomaar’ te laten gebeuren. Dat de stad in ontwikkeling is, houd je niet tegen, maar wij zien de NDSM-werf als een plek waar iedereen zich zou moeten kunnen thuisvoelen. Omdat we de fotografie en artikelen zo gaaf vonden, wilden we het voor een groter publiek beschikbaar maken en zijn we begonnen met het plaatsen van deze artikelen op onze website. Zo schreef Shamiro van der Geldt een artikel over hoe hij als jonge jongen de werf ervaarde. Of maakte Chaim van Luit een fotoreportage van straatkunst die hij hier tegenkwam. Wanneer je verder terugscrollt vind je andere artikelen uit het magazine. Overigens zijn printmagazines ook nog steeds verkrijgbaar. Mail naar [email protected] hoe jij aan jouw exemplaar kan komen!

10. We begonnen met onze serie ‘What to do in corona-times met…’

Dit was voor ons een leuke vingeroefening om het online magazine meer te gaan vullen en we leerden de verschillende ‘werfbewoners’ zo beter kennen. We begonnen met de reeks van 22 gesprekken aan het begin van de lockdown, tot zo’n beetje na de zomer, toen het leek dat we ons normale leventje weer konden oppakken. Little did we know… Persoonlijke favorieten waren die van Aukje Dekker van Sexyland en Floor Wesseling van Studio Wesseling in de NDSM Loods. Hij tipte Do the Right Thing van Spike Lee, en dat echt een topper die ik nu van mijn lijstje heb kunnen strepen.

 

9. Audiobriefwisseling

We hebben ook een hoop geëxperimenteerd op de werf. Zowel in de fysieke ruimte, als digitaal. In die laatste categorie viel ook onze audiobriefwisseling met Ceren Sezer en Marnix Haak. Wij gooiden deze twee Amsterdammers die elkaar nog niet kenden samen in een Whatsapp-groep en vroegen hen te reflecteren op deze tijd. Het idee was dat er andere dingen gedeeld worden wanneer mensen met elkaar in gesprek gaan, dan wanneer ze worden geïnterviewd. Het gesprek duurde een paar weken in totaal en leverde een interessant resultaat op wat hier terug te beluisteren is.

 

8. De Aardappelberg

Door ‘The Vid’ (zoals comedian Kevin Hart corona aanduidt in zijn nieuwste standupshow op Netflix) ontstonden er ook allerlei overschotten, zoals van bloemen, struiken, maar ook aardappelen. Begin juni werd er in samenwerking met Jur Jacobs en Slow Food Youth Network zo’n 20.000 kilo (!) aardappelen uitgestort op de werf. Mensen konden voor een prikkie aardappelen komen scheppen op de werf en daar werd massaal gehoor aan gegeven. De berg was dan ook aan het eind van de middag volledig weg. Erg leuk om te zien en heel fijn dat we zo hebben kunnen bijdragen aan het tegengaan van onnodige voedselverspilling.

 

7. World Cleanup Day

Op 20 september dit jaar vond de 3e World Cleanup Day plaats. Een evenement wat mij aan het hart gaat, omdat ik het tijdens mijn vorige baan bij de Plastic Soup Foundation heb mogen opzetten in Nederland. Omdat ik vaak tijdens het uitlaten van mijn hond Bonnie op de werf allerlei afval tegenkom (vaak door haar uit allerlei struiken getrokken), leek het mij een goed idee om ook een cleanup op de werf te organiseren. Met een groep van 12 mensen zijn we een middagje bezig geweest en kwamen met een vrachtwagen vol vuilnis terug. Wat we veel tegenkwamen? Bierblikjes, peuken en grappig genoeg ook veel restanten van verfspuitbussen. Logisch ook wel natuurlijk. Voor ons was het in elk geval stof tot nadenken: kunnen we hierop iets bedenken, waardoor het minder ‘aantrekkelijk’ wordt om afval zomaar buiten weg te gooien? Wordt vervolgd…

 

6. Corona-proof uitwaaien op Benched

Als er toch een mooi ding te noemen is aan deze tijd waarin we leven, is het wel dat de creativiteit van mensen flink wordt getriggerd. Dat is heel inspirerend om te zien. Zo hebben we ontzettend veel aanbiedingen gekregen van allerlei kunstenaars voor kunst in de openbare ruimte of activiteiten. Helaas hebben we niet aan alles gehoor kunnen geven. Een project wat we wel hebben kunnen realiseren in samenwerking met onze vrienden van Buro Bordo en Studio 212 Fahrenheit is ‘Benched’ (ook wel bekend als het coronaproof bankje). Het staat voor ons kantoor en je kijkt uit op het IJ. Het is heel leuk om mensen hier naartoe te zien wandelen en vervolgens te gaan zitten, even met elkaar te kletsen, met hun zelf meegebrachte drankjes en hapjes en vervolgens weer hun dag te vervolgen. Een ogenschijnlijk simpel idee, maar toch heel impactvol.

 

5. NDSM Playbook

Een ander project wat vermoedelijk niet (zo snel) tot leven zou zijn gekomen in een ‘normaal’ jaar is het NDSM Playbook. Dit idee ontstond in de zomer en werd er in een mum van tijd uitgestampt. Het is naast een naslagwerk, prachtig vormgegeven door Edwin van Gelder van Mainstudio, ook een idee: een reeks aan ideeën en concepten, waarmee we kunnen inspelen op kansen die zich in de loop van de tijd gaan voordoen op de NDSM-werf. Specifiek gaan ze over vergroening, verduurzaming en het toevoegen van sport, spel en cultuurmogelijkheden op de werf. Ik benoem het als een hoogtepunt, omdat het ons duidelijk geholpen heeft een richting te geven aan onze eigen ambitie en een stip aan de horizon in een tijd waarin het soms wat uitzichtloos leek, zonder de mogelijkheden van evenementen en activiteiten in de buitenlucht, wat toch een groot deel is van wat de NDSM is, maar niet in de laatste plaats ook van ons verdienmodel. Het Playbook is hier te downloaden en te raadplegen. Als je op de hoogte wilt blijven van de vorderingen of betrokken bij de verschillende co-creatie sessies die we houden met creatieven, bewoners, kunstenaars en ondernemers, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en geef bij je interesses ‘Groen en Duurzaamheid’ op.

4. NDSM Zomerwerf

Toen in de zomer de teugels weer iets mochten vieren, waren we blij dat we open konden met de Zomerwerf. Door ruimtelijk ontwerpbureau Overtreders W werd een multifunctioneel grid ontworpen voor de Load Out. Binnen dit grid werden mogelijkheden gemaakt voor sport en spel, picknicken, kleinschalige optredens en niet te vergeten onze werftuintjes. Wat ik ook een tof onderdeel vind is het basketbalveld van 3X3 Unites en het toernooi wat zij van de zomer organiseerden. Of de bokszak van Boogieland, zodat mensen in de buitenlucht kunnen (kick)boksen. We waren blij dat we met al die ruimte die we ‘over’ hadden toch iets hebben kunnen geven aan de stad. 

3. STRAAT

Wat niet mag ontbreken in het lijstje met hoogtepunten, maar waar we vanuit Stichting NDSM-werf geen credits voor kunnen nemen, is het opengaan van STRAAT, het langverwachte street-art museum in de Lasloods. In oktober was het dan eindelijk zover. Tot de laatste dag is er gewerkt aan stukken, de inrichting, tekstbordjes en de gallery om open te kunnen gaan. Heel indrukwekkend om de gigantische werken te zien in de al even imposante loods. Werken veelal speciaal gemaakt voor het museum. Dat precies dat gegeven ook weer controverse oproept vind ik dan weer spannend. Ik ben ook heel benieuwd hoe het museum zich zal ontwikkelen, welke nieuwe werken te zien gaan zijn. Nu maar hopen dat we in 2021 weer mogen gaan. Fingers crossed.

2. ADE: Because the Night

Ik hoop ook dat volgend jaar ADE in de een of andere vorm (maar het liefst wel met een goed feestje) door kan gaan. Dit jaar was het gemis ook enorm. Toen ik een jaar geleden bij de Stichting kwam werken, was ADE een van de eerste evenementen die ik daar mee maakte. De bedrijvigheid, de spanning als je de eerste soundchecks hoort, het opbouwen van een soort ministadje was te gek. Hoe anders was het dit jaar. Stilte en leegte. We vonden dat we dit niet zomaar aan ons voorbij mochten laten gaan en vroegen twee kunstenaars, Boris Acket en Vladimir Grafov, om met lichtkunstinstallaties een ode te brengen aan de festivals en het nachtleven. Op de avond dat ADE eigenlijk zou beginnen, onthulden we het werk en die avond stormde het verschrikkelijk op de werf, alsof het weer het ontbreken van een pompende beat wilde compenseren. Het werk heeft niet lang kunnen draaien, vanwege mogelijke hinder voor de scheepvaart. Maar gelukkig hebben wij nog wel dit beeld kunnen maken. 

1. NDSM X

En dan tot slot mijn persoonlijke nummer 1 hoogtepunt van 2020: onze podcast NDSM X. Als kind van een radiomaker ben ik altijd al gefascineerd geweest door radio, hoorspelen en alles wat ik op My first Sony kon beluisteren. Het medium podcast vind ik ook bijzonder, omdat het zo’n intieme manier is van programmamaken. Je hoort mensen vaak volledig ontspannen met elkaar praten, heel anders dan bij een live-programma op tv of in een zaal. Toen wij zochten naar een manier om stil te staan bij het 10-jarig bestaan van onze stichting, wilden we eigenlijk een fysieke programmareeks maken. Deze kon obviously niet doorgaan en toen kwam de mogelijkheid om deze podcast om de hoek kijken. Het toeval wilde dat ik onze technicus Erik van der Paardt nog kende van een studieproject van mij en ik wist dat hij een studio had in de Y-helling. Het leek hem ook een leuk experiment om een podcast te maken en samen met Petra en Ewa zijn we gaan sleutelen aan het format. Inmiddels hebben we 16 afleveringen gemaakt en werken we aan het tweede seizoen. Bijzonder leuk om te maken. Als je nog niet hebt geluisterd naar de podcast kan ik je de laatste aflevering die we maakten met onze directeur Tim Vermeulen aanraden, omdat we daar ook terugblikken op het afgelopen jaar aan de hand van de voorgaande afleveringen. Een soort reversed sneak preview.

En last out not least wil ik nog ook nog stilstaan bij een paar andere noemenswaardige dingen: zoals de Stadsdichter Gershwin Bonevacia die een maand lang bij ons artist in residence is geweest. Een aantal strofes van zijn stadsgedicht hebben we aangebracht op de werf en hij maakte voor ons ook nog een speciaal gedicht tijdens de opening van de Zomerwerf. We hebben een bokszak van Boogieland [kick]boksing club hangen, daar wordt ook veelvuldig gebruik van gemaakt. En allerlastst hebben we natuurlijk een volledige toekenning gekregen van onze aanvraag bij het AFK. Dit alles maakt dat ik toch dankbaar terug kan kijken op een veelbewogen jaar.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.