Dit zijn de culturele organisaties op de werf

Welkom! Op deze pagina’s vind je de culturele partners van de NDSM-werf. Op 11 juli wordt er een nieuw plattegrond van de NDSM-werf uitgedeeld in het kader van de NDSM Culture Crawl waarop deze namen en hun locaties op de werf te vinden zijn. Voor elke partner is er een culturele speurtochtvraag opgesteld over de desbetreffende instelling. Bij een goed antwoord kun je her en der wat verdienen en verzamelen, dus wacht niet te lang met deze heuze Culture Crawl te bewandelen!

ATELIERS IN DE X-HELLING

Ook wel Helling 4 genoemd is de X-Helling de oudste helling op NDSM. In 1922 werd de helling gebouwd en in 1955 uitgebreid met werkruimten. Op het dak werden de stalen schepen in elkaar gezet waarna ze het IJ in gleden. In 1993 (na faillisement van de scheepswerf in 1983) wordt de X-Helling door een particulier initiatief een kunstenaarsgebouw. Nu al tientallen jaren is de X-Helling in zelfbeheer door ambachtelijke kunstenaars die met hun handen werken. Zij zijn echte pioniers op het NDSM-terrein.

Op 11 juli is in de X-helling open: Bart&Klaar, Hanneke de Munck vanuit haar beeldhouwatelier en Cees Hin meubelmaker en Timmerman, open van 11.00-17.00 uur

Speurtocht vraag 11 juli: waarom mag je niet op de X-helling lopen, maar wel op de Y-helling?

BEAUTIFUL DISTRESS

Beautiful Distress maakt psychisch lijden zichtbaar, voelbaar en daarmee bespreekbaar

Beautiful Distress zet kunst in om meer begrip en compassie te kweken voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. De meesten van hen ervaren uitsluiting en hun problemen zijn omgeven met taboes. Dit heeft effect op hun eigen leven en op de hele samenleving. Kunst appelleert aan ons gevoel en verstand, kan ons anders naar dingen laten kijken en kan ons bewust maken van onze eigen vooroordelen.

Wij organiseren kunstenaarsresidencies in psychiatrische ziekenhuizen in o.a. New York. Kunstenaars wonen en werken drie maanden op locatie. Ze observeren de wereld van de psychiatrie en maken werk geïnspireerd door hun ervaringen.

We runnen ook Beautiful Distress House: een tentoonstellings- en projectruimte naast het NDSM-terrein. Daar werken we aan een inclusievere samenleving door het organiseren van kunsttentoonstellingen, toneelvoorstellingen en andere projecten, altijd met kunstenaars en alle belangengroepen, en met speciale aandacht voor jongeren. 

Speurtocht vraag 11 juli: wat doet /is het motto van beautiful distress?

DE KUNSTSTAD IN DE NDSM LOODS

De Kunststad is een unieke gemeenschap van kunstenaars, ambachtslieden en creatieve makers. Met hun zelf ontworpen en zelfgebouwde ateliers en werkplaatsen hebben ze de monumentale voormalige scheepsbouwloods getransformeerd tot een nieuw stuk ‘stad’, een gesamtkunstwerk. Waar ooit mammoettankers en cruiseschepen gemaakt werden, werken nu schilders, tekenaars, beeldhouwers, architecten, uitvinders, webdesigners, grafisch ontwerpers, product ontwerpers, meubelmakers, fotografen, filmmakers, theatermakers, decorbouwers, verlichting specialisten, muzikanten, een kindercircus en nog veel meer activiteiten en experimenten die nog geen naam of discipline kennen.

Art City NDSM is een kunstenaars- en makers-initiatief ontstaan als zelforganisatie vanuit deze gemeenschap met als doel de broedplaats, de daar gevestigde kunstenaars en makers en alles wat zij produceren, onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Art City zet zich verder in om de gedachtengoed en de publieke functie van de broedplaats als een gastvrije, open en inspirerende vrijplaats te bewaken en te ontwikkelen.

Speurtocht vraag 11 juli: Overal in de Kunststad* in de NDSM Loods zijn kunstwerken te zien. Ze zijn in alle formatten en alle soorten locaties – hoog in de stalen balken, op de muren, zelfs in de vloer… Vind tien van deze werken en maak een foto. (*Let op: de werken in de tentoonstellingen De Blik van de Maker en Wunderkamer tellen niet mee!)

MOVING ARTS CENTRE AMSTERDAM (MACA)

MACA is een nieuwe broedplaats voor film- en audiovisuele makers. Een inspirerende ontmoetingsplek waar een community van film- en videokunstenaars maakt, leert, uitwisselt, en toont. Een werkplaats, een podium, een leerschool.

UNDER CONSTRUCTION
MACA is nog in opbouw: we zijn nu bezig met het verbouwen van onze loods op de NDSM-werf aan het IJ. Hier kan je straks flexwerken, een vaste werkplek huren en workshops, filmavonden en expo’s bezoeken. In oktober 2021 openen we onze deuren.

Speurtocht vraag 11 juli: De vormgeving van het logo van MACA is geinspireerd op elementen die met beeld en kijken te maken hebben, kun je ontdekken welke vier dat zijn?

NDSM FUSE

Ervaren en bezichtigen van kunst en cultuur vergroot het inlevingsvermogen in andere culturen en personen. NDSM FUSE biedt deze beleving door verschillende disciplines samen te laten komen. NDSM FUSE combineert exposities van kunstenaars van de NDSM met theatervoorstellingen, evenementen en installaties van weer andere kunstenaars. Met een divers programma nodigt NDSM FUSE de bezoeker uit een duik te nemen in de wereld van de schone kunsten.

Speurtocht vraag 11 juli: hoe heet de interactieve installatie in NDSM Fuse, die gebaseerd is op een kinderspel die tot kunstvorm is verheven door de surrealisten in de vorige eeuw?

STICHTING NDSM HERLEEFT

Stichting NDSM-herleeft is opgericht door oud werknemers van de voormalige NDSM scheepswerf. De stichting heeft als doelstelling het bijeenbrengen, conserveren, documenteren, beheren en (weer) zichtbaar maken van de geschiedenis van de scheepswerf. In hun kleine museum op de werf, genaamd de Blauwdruk, is een bescheiden collectie samengebracht van overblijfselen en artifacten van het oude scheepsbouwverleden van NDSM. Vanuit De Blauwdruk is het ook mogelijk om een rondleiding over het oostelijk deel van het NDSM-terrein te maken. Hierin neemt Ruud, werkzaam op de NDSM-werf in de jaren 60, je mee over de werf en verteld de verhalen van belangrijke eye-cathers op de werf (denk aan Kraan 13, de Loods en de hellingen).

Speurtocht vraag 11 juli: Hoe heette het fregat dat destijds door de NDSM voor de Koninklijke Marine is gebouwd en waarvan een model bij ons in De Blauwdruk aanwezig is?

GRAFISCHE WERKPLAATS AMSTERDAM (GWA) | NDSM PRINT

GWA Grafische Werkplaats Amsterdam nodigt je uit: Step away from the computer! Als stichting onderhoudt GWA grafisch erfgoed, door cursussen te geven in verschillende ambachtelijke druktechnieken als letterzetten, boekbinden, linosnede en meer. We werken met scholen, studenten, kunstenaars en amateurs. Op zaterdag 11 juli openen we de grote blauwe deuren van NDSM PRINT en kun je zelf een ansichtkaart drukken met een van de ‘vintage’ afbeeldingen die we verworven hebben. Of misschien gaan we wel t-shirts drukken – net waar we zin in hebben. Welkom bij GWA | NDSM PRINT!

Speurtocht vraag 11 juli: ontdek van welke klassieke film er twee verschillende posters zijn gedrukt in de werkplaats.

OVER HET IJ FESTIVAL | NDSM THEATER

Over het IJ Festival is het zomerse en avontuurlijke locatietheaterfestival van Amsterdam. Met meer dan 40 voorstellingen waarvan 18 premières wordt de 2021 festivaleditie een plek om het hernieuwde (fysieke) samenzijn te vieren met makers en publiek. Nieuwe en gevestigde makers presenteren van 9 t/m 18 juli hun werk op spraakmakende binnen- en buitenlocaties, dit jaar in en om een wijds opgezet feestelijk festivalhart op de NDSM-werf en in Amsterdam Noord. Open van 13.00 – 00.00), met een veilige afstand van 1,5 m in acht nemend.

Het festival staat vol met nieuwe projecten die alle disciplines overstijgen. De stad is hiervoor de inspiratiebron én het podium. De ontwikkelingen in het afgelopen jaar gaven makers extra urgentie voor reflectie op onze samenleving en de pijnlijke en kwetsbare plekken hierbinnen. De noodzaak tot verandering en om hierop actie te ondernemen, is wat veel makers in deze editie met elkaar delen.

Speurtocht vraag 11 juli: hoe heet de locatie van het festivalhart van Over het IJ Festival?

NIEUW DAKOTA

Nieuwsgierigheid, gastvrijheid en gesprek. Gehuisvest op de voormalige NDSM-werf, biedt Nieuw Dakota een translokale programmering en een gastvrije ruimte aan publiek, partners en kunstenaars. Wat hen bindt is de nieuwsgierigheid naar een ander perspectief en een open geest.
Geworteld in Noord en met een blik op de wereld, biedt Nieuw Dakota schoonheid en frictie, poëzie en verhalen. Samen met kunstenaars, publiek en denkers onderzoekt Nieuw Dakota het translokale als de weerspiegeling van het mondiale in het lokale en andersom. Hiermee biedt Nieuw Dakota tegenwicht aan de uniformiteit en eenvormigheid als gevolg van globalisering.
Meer nog dan de fysieke plek bestaat Nieuw Dakota uit de verbindingen die van daaruit ontstaan, tussen kunstenaars, bezoekers, buren en de wijdere wereld. Meer nog dan een plek, is Nieuw Dakota a state of mind.

Speurtocht vraag 11 juli: helaas is Nieuw Dakota op 11 juli gesloten vanwege een besloten evenement

PROJECT SPACE ON THE INSIDE

‘On The Inside’ is een platform voor hedendaagse kunst in Amsterdam. Het is een ruime zaal met veel hoogte en natuurlijk daglicht via het dak. Daarom dient het zowel als een locatie voor grootschalige hedendaagse kunstwerken en multimedia-installaties, maar ook als een locatie voor meer intieme tentoonstellingen met natuurlijk, gefilterd daglicht dat visueel subtiele werken onthult.

Project Space On The Inside is verheugd Fragments of Sphere aan te kondigen, een interdisciplinaire tentoonstelling met monumentale kunstwerken van acht internationale kunstenaars. De tentoonstelling heeft als doel nieuwe media in zijn talloze vormen te laten zien – van videoprojectie tot sculptuur tot grootschalige installatie. Het bevat kunstwerken die noties van fragmentatie zowel visueel als conceptueel onderzoeken en omvat werken waarin de vier klassieke elementen een fundamentele rol spelen. Tegenwoordig zijn de implicaties van deze elementen heel anders. Wanneer ze in de context van onze veranderende wereld worden geplaatst, krijgen ze een nieuwe betekenis. Fragments of Sphere nodigt het publiek uit om nieuwe benaderingen van hedendaagse kunst te verkennen in de context van onze gedigitaliseerde en veranderende samenleving. 

Speurtocht vraag 11 juli: Wat ‘valt er aan de binnenkant’ als we naar de projectruimte On the Inside kijken?

STICHTING NDSM-WERF

Stichting NDSM-werf programmeert en beheert het 10 hectare grote buitenterrein dat vroeger de grootste scheepswerf van Europa was. We hosten festivals, Koningsdag en de IJ-hallen, maar creëren ook moestuintjes voor de buurt, een basketbalveld en presenteren daarnaast uiteenlopende kunst- en cultuurprojecten. 

Zo hebben we de containerboog laten beschilderen en zijn er twee geluidswandelingen op het terrein te vinden: een van MOK, het Museum voor onbedoelde Kunst die je laat verwonderen over tegels, kranen en bomen, en een Science Fiction verhaal van Sissel Marie Tonn die gaat over minuscule plastic deeltjes en andere waterverontreiniging die ons lichaam binnendringen. 

Hiernaast presenteert Stichting NDSM-werf op dit moment onder de titel ‘(Un)monumenting’ verschillende projecten waarin kunstenaars reageren op de discussie rond monumenten; wat kan of moet een monument anno nu zijn, en wie is er (on)zichtbaar? Op de NDSM Billboards vind je ‘Ademhaling van de Stad’ van Frerara en zwervend over de werf vind je het werk ‘Not Forever’ van Rosa Sijben. Ook presenteren we het nieuwe werk van Anne Jan Reijn die zich met zijn werk ‘Public Air Filters’ afvraagt hoe schoon de lucht die we inademen eigenlijk is.

Speurtocht vraag 11 juli: helaas is het kantoor van Stichitng NDSM-werf op 11 juli gesloten vanwege een besloten evenement

STRAAT

Welkom bij STRAAT: het museum voor street art en graffiti. Wij streven ernaar onze passie voor deze spannende kunstvorm met het publiek te delen, en stellen zowel een aantal van de grootste internationale namen als aanstormend talent tentoon. STRAAT is een street art en graffiti museum voor iedereen, mogelijk gemaakt door een toegewijd team van liefhebbers.

In onze huidige tentoonstelling maak je kennis met meer dan 150 werken van 130+ kunstenaars. De kunstwerken zijn in en speciaal voor ons museum gemaakt, en de meeste van deze indrukwekkende visuele ervaringen zijn net zo groot als de muurschilderingen op straat. Als museum bieden wij de toegevoegde waarde van context en informatie. Dit is jouw kans om de verhalen achter de werken te leren kennen, verhalen die op straat vaak verborgen blijven.

STRAAT is gehuisvest in een vroegere scheepsloods van 8000 m2 op de NDSM-werf, zowel een nationaal monument als de grootste graffiti en street art speeltuin van Amsterdam. We bieden een volledige museale ervaring, als ook educatieve mogelijkheden en rondleidingen om al jouw street art vragen te beantwoorden. Een bezoek aan ons museum zal je gegarandeerd met een frisse blik naar je omgeving doen kijken.

Speurtochtvraag 11 juli: Welk Amsterdamse icoon is afgebeeld op de gevel van STRAAT?

TREEHOUSE

In Treehouse NDSM wordt kunst gemaakt en getoond aan een breed publiek. Treehouse NDSM verhuurt 100 atelierruimtes aan professionele schilders, schrijvers, muzikanten, theatermakers, tekenaars, (mode-) ontwerpers, grafisch ontwerpers, video- en beeldend kunstenaars, etc. Aan het centrale binnenpleintje liggen verschillende expositie- en performance ruimtes waarin regelmatig het werk getoond wordt van de 150 tot 200 kunstenaars en creatieven die in het Treehouse werken.

Je hoeft geen Treehouse atelier te huren om er te exposeren of op te treden. Iedereen met een goed idee is welkom. Het Treehouse is ook beschikbaar voor workshops, festivals of een andere (culturele) activiteit. Het is een plek voor vernieuwing en experiment: ‘a playground for serious artists’
Het Treehouse is elke dag geopend en vrij toegankelijk voor publiek.

Speurtocht vraag 11 juli: helaas is er geen speurtocht vraag bij Treehouse NDSM

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.