Designing a legacy court I

Van Open Call tot multifunctioneel basketbalterrein

Wie het afgelopen jaar op een zonnige dag over NDSM liep zag enthousiaste dunk-pogingen, spontane wedstrijdjes en professionele moves. Sinds we samen met onze partner 3×3 Unites, die zich inzetten voor empowerment van jongeren door middel van straatbasketbal, een 3X3 Legacy Court hebben gerealiseerd op de werf is deze volop in gebruik. Door jong en oud, buurtbewoners, kunstenaars en toevallige voorbijgangers. Door: Ewa Scheifes, programmamaker Stichting NDSM-werf

Na anderhalf jaar intensief gebruik was het veld aan reparatie toe, daarnaast vinden we het tijd dat de locatie een nieuwe, frisse uitstraling krijgt. Ook was de animo voor het veldje zo groot dat we graag nog een extra 3X3-veld willen realiseren zodat meer mensen kunnen spelen. Daarom leek het ons het goede moment om onze langetermijndroom, om de plek waar het veld lag te transformeren tot een visueel aantrekkelijke, multifunctionele verblijfsruimte, waar te maken. Een ruimte die verbaast – is het basketbalveld bijvoorbeeld ook een wisselend canvas voor kunst? Een publieke plek waar functies in elkaar overlopen, stel je bijvoorbeeld voor dat het veld tijdens evenementen transformeert tot een festival stage of tot een hang out en meeting point.

Is het basketbalveld bijvoorbeeld ook een wisselend canvas voor kunst?

Tijdens onze zoektocht naar wie het beste een geschikt en spannend concept hiervoor zou kunnen ontwerpen – vraag je een architect, designer of juist een grafische kunstenaar? – ontstond tijdens een gesprek met 3X3 Unites het idee een Open Call te lanceren. Iedereen die zich aangesproken voelde door de oproep mocht zich melden en ervaring was geen vereiste, een scherpe visie wel. Zo hoopten we ook creatieven te bereiken die nog niet op onze radar staan en nieuwe, voor ons onbekende namen te ontdekken.

What’s next?

Missie geslaagd; uiteindelijk hebben we 25 aanmeldingen ontvangen van individuen, duo’s, collectieven en bureau’s. De inzendingen kwamen vanuit de community op NDSM, vanuit Amsterdam en heel Nederland, maar ook vanuit o.a. Kopenhagen en Berlijn. Onze inbox stroomde vol met originele ideeën voor crossovers, liefdesverklaringen aan basketbal als grootstedelijke straatsport, en visuele referenties voor de locatie. Uit deze inzendingen hebben we drie partijen gekozen waar we het meest nieuwsgierig naar zijn, zij zijn uitgenodigd om een schetsvoorstel te maken.

Onze inbox stroomde vol met originele ideeën voor crossovers en liefdesverklaringen

Omdat we graag verrast worden en op zoek zijn naar onderscheidende concepten hebben we met opzet gekozen voor drie partijen met verschillende vertrekpunten en expertises, namelijk vanuit de architectuur, ruimtelijk ontwerp en beeldende kunst. Met hen hebben we een briefing gedeeld met een aantal harde randvoorwaarden waar het concept aan moet voldoen, en een rits zachte waarden waarmee gespeeld kan worden. Zo denken we aan originele manieren van vergroening, circulariteit en duurzaamheid, de manier waarop ook festivals gebruik kunnen maken van het terrein en de multifunctionaliteit van de ruimte.

In de volgende fase presenteren zij hun idee in een korte pitch aan het team van Stichting NDSM-werf, 3X3 Unites en potentiële andere partners waarna we kijken welk concept het beste aansluit bij het terrein. Hierin nemen we mee of voldaan is aan de randvoorwaarden, maar ook of het idee gevoelsmatig de ‘NDSM-factor’ heeft, aansluit bij de uitstraling en het gebruik van de werf, en of er rekening gehouden is in het ontwerp met circulariteit en duurzaam materiaalgebruik. Begin juni worden de schetsvoorstellen gepresenteerd, en mid-juni weten we met welke ontwerper(s) we een samenwerking aangaan om tot een uitvoerbaar ontwerp te komen!NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.