Videoserie | Vroeger op Vrijdag – Helling 4

In de rubriek De Werfers ga ik op jacht naar bijzondere verhalen van alle mensen die op de NDSM-werf te vinden zijn: van gebruikers tot bezoekers tot creatievelingen en alles daartussenin. Ik ben benieuwd wat hen beweegt om naar de NDSM-werf te komen. Aan het einde van deze column is het de bedoeling een beeld te schetsen van wie de werfers zijn en al hun verschillende manieren om de openbare ruimte in te vullen en te gebruiken. Voor deze editie spreek ik met Sjoerd Jonkers (37) ontwerper, inwoner van NDSM, en fiets-enthusiast met een duurzaamheidsvisie op vervoer binnen de stad.
Ik spreek Sjoerd op het kantoor van Stichting NDSM-werf (T.T. Neveritaweg 61), waar we in de zon aan het water neerstrijken voor een gesprek. Voor ons bankje staat de fiets van Sjoerd. “Fiets” is eigenlijk een understatement voor waar hij stad en omstreken mee rondtoert. Het is namelijk een e-fatbike maar dan zonder de onhandigheid, omslachtigheid van een bakfiets en soms wat suffige imago van een reguliere elektrische fiets. Ik heb Sjoerd al vaker over de NDSM-werf zien cruisen op deze coole tweewieler, hij is namelijk de gelukkige bewoner in één van de nieuwbouwprojecten aan de westkant van de werf. Benieuwd naar wat voor werfer Sjoerd is, beginnen we te praten.
“Ik kom oorspronkelijk uit Breda,” begint Sjoerd te vertellen, “Ik ben naar Amsterdam verhuisd omdat ik aan de Rietveld Academie ging studeren, daarna ben ik in de stad gebleven om te werken en te wonen. Ik denk dat ik van de 15 jaar dat ik in Amsterdam woon, er nu 9 jaar in Noord zit.”
“Het is hier heel fijn,” vertelt Sjoerd als ik hem vraag hoe het is om te wonen op NDSM, “Ik kwam hier vroeger al vaak en graag, want dit stukje stad was nog rauw en onontdekt. Er waren hier altijd gekke feestjes en rare drijvende objecten waar obscure dingen gebeurden, dat was echt een te gekke tijd.” Dit verhaal heb ik vaker gehoord van werfers die al langer op de NDSM-werf te vinden zijn. De werf ziet er heel anders uit dan een aantal jaren geleden. Ik vraag Sjoerd wat hij van al die verandering vindt. Hij haalt zijn schouders op en zegt: “De verschuivingen in invulling van ruimtes, dat is inherent aan het leven in de stad en urbanisatie.”
De aantrekkingskracht van deze plek voor mij zit in dat het hier weids is
“De herinneringen die je hebt aan een plek zoals hij vroeger was en dat proberen te behouden, dat lukt nergens. Dat is hetzelfde als terug gaan naar een plek uit je jeugd waar je al heel lang niet bent geweest en er achter komen dat die plek is veranderd ten opzichte van hoe jij het je herinnert. Dat vind ik juist een mooi proces om te zien in een stad: dingen veranderen met de tijd, maar het is je perceptie en je herinneringen die een plek maken tot wat het is voor jou. Het is goed dat ruimtes in de stad veranderen met de tijd, mits dat natuurlijk met respect voor milieu, geschiedenis en cultuur gebeurt.”
Ik vraag Sjoerd vervolgens wat hij doet en waar hij op dit moment mee bezig is. “Ik ben nu bezig met deze e-fatbikes in Amsterdam te promoten,” vertelt hij, “ik ben ontwerper van huis uit en kan daardoor binnen de kaders van een idee ruimte creëren, ik vind pionieren en concepten opzetten het allerleukst om te doen. Zo ook nu met deze e-fatbike, dat is begonnen uit een persoonlijke zoektocht in eerste instantie. Ik merkte dat ik vaak mijn auto pakte voor ritjes binnen of rond de stad en zo heel veel kilometers maakte. Tegelijkertijd wordt het steeds moeilijker voor auto’s in de stad: parkeren is duur en onpraktisch, en het is niet goed voor het milieu.”
Je ziet hier veel verschillende levens en werelden naast elkaar bewegen
“Ik had een auto omdat ik vrijheid wilde, maar ik merk dat ik diezelfde vrijheid heb met deze e-fatbike. Dit is ook iets wat bij stedelijke ontwikkeling hoort: de stad blijft maar uitdijen en we moeten vroeg of laat van die auto’s af. Dat betekent dat je een alternatief met genoeg bereik moet hebben om die vraag op te vullen en ik denk dat deze e-fatbike daar een hele goede oplossing voor zou kunnen zijn.” Sjoerd vertelt me vervolgens hoe hij het ontwerp van deze fiets tegen kwam in Berlijn een aantal jaren geleden, en een kans zag om het merk in Amsterdam te vertegenwoordigen.”
Om terug te komen op NDSM, vraag ik Sjoerd vervolgens of hij een favoriete plek heeft op de werf. Hier moet hij even over nadenken. “Als ik buiten liep tijdens de lockdown,” vertelt hij na een korte stilte, “dan haalde ik soms twee IJ-witjes bij IJver en dan liep ik samen met mijn vriendin over de Load-Out en gingen we even zitten om over het water te kijken. Dat was wel altijd een heel fijn moment van de dag; even in de volledige ontspanning. De aantrekkingskracht van deze plek voor mij zit in dat het hier weids is, er is ruimte, en met ruimte is er vrijheid. Vrijheid in vierkante meters, maar ook in uitzicht en in creativiteit. Er is hier een willekeurige samenstelling van mensen aanwezig: aan de ene kant staan er Audi-liefhebbers met getunede auto’s, aan de andere kant komt iemand aan die gewoon even wil genieten van het uitzicht. Die vrijheid is hier, alle soorten mensen kunnen hier zijn. Het versmelt bijna met elkaar, ik vind het niet schuren of botsen. Je ziet veel verschillende levens en werelden naast elkaar bewegen.”
Als laatst vraag ik Sjoerd wat zijn toekomstplannen zijn. “Ik ben hard op zoek naar een locatie op de NDSM-werf waar ik deze zomer met het verhuren van deze e-fatbikes kan beginnen,” vertelt hij, “ik zou graag willen samenwerken met een partij op de werf, dus bij deze een oproep aan alle ondernemers op de NDSM-werf die een paar vierkante meter over hebben waar vanuit ik de fietsen kan aanbieden. Ik sta open voor alle suggesties en constructies! Want als ik hier kan wonen én kan werken, dan is het plaatje compleet voor mij.”
Één van de perks van mijn werk is dat ik ook een rondje mocht rijden op de e-fatbike a.k.a. urbandrivestyle bike. Terwijl ik met de wind door mijn haren over de Load-Out scheur kan ik niet anders dan het eens zijn met Sjoerd: dit is een goed alternatief voor een auto in en om de stad. “Ik heb de afgelopen vijf maanden in de Lockdown 2000 kilometer gefietst,” roept Sjoerd terwijl ik nog een rondje maak, “ik haal mijn zoontje op van school, ik ga met hem en mijn vriendin op pad, in het weekend gaan we de stad in of juist uit. Ik heb dus ook al 2000 kilometer de auto laten staan, wat echt een heel fijn besef is.
Ben jij benieuwd geworden naar deze super blitse e-fatbike? Check dan hier de website. Je kunt trouwens ook een testrit boeken bij Sjoerd om de fiets uit te proberen, iets wat ik zeker kan aanraden! Een bike huren is trouwens binnenkort ook een optie. Je kunt Sjoerd bereiken via social media of op het telefoonnummer 06-42758766.